Guider – Allt om lån och ekonomi
Här på Expressens låneguide har vi sammansatt flera användbara guider relaterade till lån, ekonomi och finanser.
Läs våra guider om hur du enklast hittar det billigaste lånet, om hur låneskydd fungerar eller få information gällande allt om krediter. Hur fungerar det egentligen när man ska ta ett lån? Alla dessa ämnen, samt många fler, får du svar på i våra guider. Vi lägger till nya guider konstant, så besök oss gärna igen och ta del av vårt unika och uppdaterade innehåll.
-
Räkna ut bränslekostnad och bränsleförbrukning
Använd vår kalkylator och räkna ut bränslekostnad och bränsleförbrukning för ditt fordon. Vi har även sammanställt förbrukningen hos några av Sveriges populäraste bilmodeller och ger dig tips på hur du kan minska din bränsleförbrukning och spara pengar.
-
Medellön i Sverige 2024
Medellön är den genomsnittliga lönen i en grupp. När Statistiska centralbyrån presenterar medellönen i Sverige tittar de på bruttolönen, det vill säga lönen före skatt. För deltidslöner omvandlar de deltidslönerna till heltid. I denna artikel presenterar vi på Expressen Låneguiden medellönen i Sverige och hur den skiljer sig åt…
-
Bolåneräntor
Jämför bolåneräntor för olika bindningstider Ska du ansöka om ett bolån för första gången är det viktigt att du jämför bolåneräntorna med varandra. Stabelos räntor skiljer sig åt mellan olika bindningstider och genom att välja den lägsta räntan kan du spara många tusenlappar varje månad. Välj den bindningstid som…
-
Flytta bolån
Så gör du för att flytta bolån 1. Ansök om att flytta bolån Fyll i din ansökan om att flytta bolån till annan bank. I din ansökan fyller du bland annat i hur mycket du har i bolån just nu och information om din inkomst. En…
-
Sparkonto
Jämför sparkonto med bäst sparränta Med vår tjänst kan du jämföra sparkonton och hitta den bästa sparräntan idag. Oavsett om du är på jakt efter ditt första sparkonto eller om du planerar att byta till ett med bättre villkor kan vi hjälpa dig. Vi listar sparkonton från ledande banker och…
-
Aktiedepåer
Jämför aktiedepåer och kom igång med ditt sparande Med Låneguidens tjänst kan du jämföra aktiedepåer från Sveriges största och mest populära nätmäklare. Hitta en aktör som kan erbjuda dig låg courtage och bra villkor. Vare sig du är nybörjare eller har handlat med aktier tidigare hjälper vi dig att hitta…
-
Belåningsgrad
Vad är belåningsgrad? Belåningsgrad avser förhållandet mellan bostadens värde och bolånets storlek. Belåningsgraden anges i procent och visar hur stor del av bostaden som utgörs av bolånet. Ju lägre belåningsgraden är, desto mindre del av bostaden är belånad. Hur hög belåningsgrad får man ha? För att undvika alltför hög skuldsättning…
-
Lånelöfte
Ansök om lånelöfte snabbt och enkelt Att ansöka om ett lånelöfte hos Stabelo är mycket enkelt och du får direkt svar hur mycket du kan låna. När du vunnit budgivningen omvandlar du enkelt lånelöftet till ett bolån. När det är dags för tillträde är banken…
-
Samla lån – bäst i test
Samla lån – bäst i test 2024 Betalar du tusenlappar varje månad för dyra smålån och krediter? Samla lån med låg ränta i stället och sänk dina månadskostnader varje månad. Ett samlingslån är ett privatlån som tas för att betala av dyra smålån och krediter, men eftersom privatlånen har…
-
Akutlån
Låna pengar akut – så gör du Är du i akut behov av att låna pengar? På Expressen Låneguiden kan du jämföra lån hos långivare som alla erbjuder snabba utbetalningar med smidiga ansökningsprocesser, helt utan säkerhet. Ansök om akutlån i 4 steg Jämföra långivarnas villkor på Expressen Låneguiden. Klicka…
-
Skatteåterbäring
Vad är skatteåterbäring? Om du har betalat in för mycket skatt under året betalas den överbetalda delen tillbaka till ditt konto efter att du deklarerat. Detta kallas för skatteåterbäring. Som privatperson har du möjlighet att göra avdrag på olika kostnader, däribland räntor, jobbresor och hushållsnära tjänster vilket kan påverka hur…
-
Renoveringslån
Vad är ett renoveringslån? Att renovera en bostad kostar en hel del pengar, särskilt om det rör sig om mer omfattande grejor som du inte klarar av att göra själv. Saknar du kapital kan du alltid ansöka om ett lån för att finansiera kostnaden, ett så kallat renoveringslån. Det finns…
-
Låna till kontantinsats
Vad innebär det att låna till kontantinsats? Vid köp av en bostad behöver de allra flesta ta ett bolån för att finansiera köpet. Ett bolån får dock inte motsvara mer än 85 procent av bostadens pris, i vissa fall mindre än så beroende på bank. Resterande del måste finansieras…
-
Smslån utan UC
Vad är smslån utan UC? Smslån utan UC innebär att du tar ett smslån där ett annat företag än UC gör kreditupplysningen på dig. I Sverige finns flera företag som gör kreditupplysningar, men UC är den vanligaste. Eftersom UC är vanligast är det även högst troligt att du har tidigare…
-
Lån utan UC med många förfrågningar
Vad innebär lån utan UC med många förfrågningar? Om du har fått många kreditupplysningar och förfrågningar kan det bli svårt för dig att låna pengar hos en långivare som använder UC. Det beror på att UC sparar tidigare förfrågningar, och för många förfrågningar sänker din kreditvärdighet vilket ligger till…
-
Vad är UC?
Vad är UC? UC är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag och gick tidigare under namnet Upplysningscentralen. Sedan 1977 har UC erbjudit kreditbevakning, och kreditupplysningar på privatpersoner och företag. UC kom till som ett samarbete mellan Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank och blev snabbt en viktig institution i svensk ekonomi. När du lånar…
-
Undvik fallgroparna med lån utan UC
Lån utan UC kan vara dyrare än andra lån Vissa som letar efter lån utan UC gör det för att de har svårt att få ett lån där det är UC som genomför kreditprövningen. Om du bedöms ha låg kreditvärdighet kommer du att få betala mer för lånet. Rent…
-
Bisnode
Bisnode – Experter på kreditprövningar Bisnode är ett svenskt företag som grundades 1988 och de är i och med det ett av de alternativ till UC som funnits längst. Bisnode var mycket tidigt ute med att samla in och använda digitalt publicerad affärsinformation. De har lyckats hålla sig kvar i…
-
Lån med Creditsafe
Ansök om lån med Creditsafe Här på Låneguiden kan du ansöka om snabblån med Creditsafe med några få steg. Vi listar landets ledande långivare så du ska bli nöjd med ditt lån utan UC. Följ vår steg för steg guide och hitta det bästa lånet med Creditsafe. Fundera…
-
Sergel Kredittjänster
Vad är Sergel Kredittjänster? Sergel är ett av landet största inkassoföretag men de har också en avdelning som sysslar med kredittjänster. De beskriver sig själva som experter på att avgöra lönsamhet i kundrelationer och kan erbjuda sekundsnabb bedömning av låntagares kreditvärdighet. När Sergel Kredittjänster AB avråder en långivare från att…
-
Syna AB
Vilka är Syna AB Syna AB är faktiskt det kreditupplysningsföretag i Sverige som funnits längst. Betydligt längre än UC. Företaget grundades redan år 1947 och drivs som förhållandevis litet familjeföretag. De har erbjudit kreditupplysningar för företags och myndigheters räkning sedan dess. Precis som andra kreditupplysningsföretag hjälper Syna AB sina kunder…
-
Decidas Info AB
Vad är Decidas Info AB? Decidas Info AB är en uppstickare i branschen som arbetat med business intelligence och kreditupplysningar sedan 2009. Företaget ingår Alektum koncernen som drivs som ett familjeföretag med bred verksamhet inom inkasso- och finansieringstjänster. Decidas Info AB har på förhållandevis kort tid etablerat sig som ett…
-
Låna 100000 kr
Låna 100000 kr? Jämför och hitta det billigaste Vill du låna 100000 kr gör du det enklast via Låneguiden. Börja med att jämföra långivarnas lånevillkor och välj det bästa alternativet för dig. Om du vill finns även möjlighet att läsa omfattande recensioner av respektive långivare vilket kan förenkla ditt val.
-
Låna 50000 kr
Låna 50000 kr? Hitta bästa lånet på Låneguiden Vill du låna 50000 kr hittar du det billigaste lånet här på Låneguiden. Vi listar landets mest populära långivare inom såväl snabblån som privatlån vilket gör det möjligt för dig att jämföra långivarnas räntor och villkor och välja det bästa alternativet. I…
-
Låna 25000 kr
Så hittar du det billigaste lånet på 25000 kr Ett lån på 25000 kr kan passa bra vid många olika tillfällen. Vare sig du planerar att genomföra en mindre renovering eller har drabbats av en akut oförutsedd utgift kan ett lån på 25000 kr vara räddningen. Utbudet av långivare är…
-
Låna 10000 kr
Flera lånetyper att välja mellan när du lånar 10000 kr Är du ute efter ett lån på 10000 kr finns det idag flera lånetyper att välja mellan. Vilket lån du bör välja beror på din ekonomiska situation och hur du har tänkt att använda pengarna. Snabblån på 10000 kr…
-
Låna 4000 kr
Låna 4000 kr snabbt på Låneguiden Vill du låna 4000 kr snabbt är ett snabblån eller sms lån rätt väg att gå för dig. Lånen betalas vanligtvis ut inom en bankdag och passar dig som behöver täcka en mindre akut utgift. Precis som lånen betalas ut snabbt förväntas det…
-
Låna 3000 kr
Låna 3000 kr snabbt – ansök på några få steg Idag kan du låna 3000 kr snabbt och enkelt. Det är bra om du exempelvis behöver täcka en akut utgift och inte har några sparade pengar. Flera långivare inom sms lån och snabblån erbjuder idag lånebelopp om 3000 kr…
-
Låna 5000 kr
Låna 5000 kr snabbt och enkelt Saknar du sparat kapital kan du låna 5000 kr snabbt och smidigt från någon av landets långivare. På Låneguiden listar vi snabblån, sms lån och andra högkostnadskrediter som alla erbjuder lån 5000 kr. Möjligheten att låna snabbt passar särskilt bra när du…
-
Låna 2000 kr
Kan jag låna 2000 kr med direkt utbetalning? Ja, idag finns det goda möjligheter att låna 2000 kr med direkt utbetalning, då har du pengarna direkt på ditt konto. Idag är det allt fler som beviljar lån med direkt utbetalning men det är en del faktorer som avgör huruvida…
-
Låna 1000 kr
Låna 1000 kr via Låneguiden Flera långivare erbjuder möjligheten att låna en mindre summa pengar snabbt och enkelt. Det kan exempelvis vara bra när du drabbas av en akut utgift som du måste lösa. Behöver du låna 1000 kr snabbt kan du göra det via oss på Låneguiden. Vi samlar…
-
Vad är reporänta?
Reporäntan påverkar marknadsräntorna Reporäntan kallas även för styrränta, och som namnet antyder styr reporäntan andra marknadsräntor. Vilken ränta du får när du lånar pengar påverkas delvis av reporäntan. Bankerna får sätta in och låna pengar hos Riksbanken till en särskild in- och utlåningsränta. I dagsläget är inlåningsräntan 0,10 procentenheter…
-
Vad är kreditupplysning?
Det finns två typer av kreditupplysningar När företag gör en kreditupplysning på dig kan de välja mellan två olika typer av upplysningar; personupplysning och mikroupplysning. En personupplysning är mer omfattande än en mikroupplysning och innehåller mer information om dig. Personupplysningar görs vid mer riskfyllda bedömningar, exempelvis i samband med att…
-
Vad är medlemslån?
Du får lägre ränta med ett medlemslån Det finns flera anledningar till att välja ett medlemslån framför ett vanligt privatlån. Den stora anledningen är att du får en lägre ränta som redan är färdigförhandlad av ditt fackförbund eller din organisation. Dessutom kommer medlemslånen utan diverse avgifter, däribland uppläggningsavgift och aviavgifter.
-
Vad är ränta?
Olika typer av ränta Ränta är ett begrepp som används för att beskriva kostnaden när du lånar pengar. Men vid en närmare titt på begreppet kan vi konstatera att det finns olika typer av ränta som används vid olika tillfällen. Nominell ränta. Kostnaden som långivaren tar ut för ett…
-
Vad är överbryggningslån?
Hur fungerar ett överbryggningslån? Många bostadsköpare står inför ett dilemma: ska vi köpa först och sälja sen eller sälja först och köpa sen? Eftersom de allra flesta brukar använda pengarna från försäljningen till att betala det nya boendet är det oftast lättast att sälja först och köpa sen. Men samtidigt…
-
Vad är amorteringskrav?
Belåningsgraden påverkar hur mycket man måste amortera När amorteringskravet först infördes 2016 var det för att minska hushållens belåningsgrad. En lägre belåningsgrad gör hushållen mindre känsliga för räntehöjningar. Hur mycket man måste amortera på sitt bolån beror på låntagarens belåningsgrad. Belåningsgrad avser förhållandet mellan bostadens marknadsvärde och bolånet.
-
Vad är ränteskillnadsersättning?
Varför tar bankerna ut ränteskillnadsersättning? När du binder ett lån räknar banken eller långivaren med att få in ränteintäkter under hela löptiden. Om du då väljer att lösa ditt lån i förtid går banken eller långivaren miste om dessa intäkter. Av den anledningen tar banken ut en ränteskillnadsersättning som motsvarar…
-
Annuitetslån och rak amortering? Så fungerar det
Vad är annuitetslån? När du lånar pengar kan du betala tillbaka din skuld på två sätt. Antingen med ett annuitetslån eller med rak amortering. Med annuitetslån betalar du ett fast månadsbelopp bestående av amortering och ränta. Syftet med annuitetslån är att du under hela lånetillfället ska betala en konstant…
-
Företagen bakom låntjänsterna
För att du inte ska dra på dig onödiga kreditupplysningar och slösa din tid på att ansöka om flera lån hos samma företag har vi i denna text valt att gå igenom alla långivare vi samarbetar med och lista vilka företag som står bakom respektive långivare. Samtliga aktörer är så…
-
Vad är skillnaden mellan nominell och effektiv ränta?
Den effektiva räntan är totalkostnaden för lånet Den effektiva räntan är lånets alla kostnader, räntan plus övriga kostnader. Det kan handla om både aviavgifter och uppläggningsavgift. Den effektiva räntan är med andra ord totalkostnaden du betalar när du lånar pengar medan den nominella räntan bara är själva räntan…
-
Banköverföring och Bryttider – Expressen Låneguiden svarar & förklarar
Hur lång tid tar en banköverföring? Hur lång tid en banköverföring tar beror på flera olika saker. Överföringen tar olika lång tid beroende på vilken bank du har och vilken bank mottagaren har. Även när på dygnet och vilken dag du gör din överföring påverkar hur lång tid den kommer…
-
Pengar direkt på kontot
Så snabbt får du pengarna Det finns flera långivare som lockar med snabb utbetalning och pengar direkt på kontot. Men vad innebär det egentligen? Det är inte alltid du ser pengarna på ditt konto i samma stund som du fick din låneansökan godkänd. I de flesta fall tar det upp…
-
Lån utan ränta
Kan jag få lån utan ränta? Ja, det är fullt möjligt att beviljas lån utan ränta. Räntefria lån erbjuds framför allt inom kontokrediter och snabblån. Räntefria lån är dock inte särskilt vanligt på den svenska marknaden, det är endast ett fåtal aktörer som erbjuder den möjligheten. I samband med att…
-
Låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden
Kan jag låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden? Ja, du kan låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden. Men det är inte lätt. Endast ett fåtal aktörer beviljar lån om du har skuld hos Kronofogden. Exakt vilka möjligheter du har beror på flera faktorer. Det är högst individuellt om…
-
Låna till företaget – tänk på detta innan
Att låna till företaget är en ganska självklar del av verksamheten, oavsett om man har enskild firma eller ett stort aktiebolag. Det är extremt ovanligt med företag som aldrig lånar pengar. I de fall en ägare investerar eget kapital i en affärsidé så handlar det ändå om att företaget lånat…
-
Så här lånar du från Almi
Almi kan sägas ha samma mål som Sveriges alla företagare och entreprenörer; att kommersialisera innovativa idéer så att fler företag når framgångar. I den här guiden förklarar vi hur du går tillväga för att ansöka om ett lån från Almi, vilka olika typer av lån de erbjuder och vad de…
-
Topp 6 bästa kreditkorten
Vad är ett kreditkort? Ofta tänker man att ett kreditkort är det vanliga kortet du man i plånboken – det där som du fick av banken när du blev kund, vilket inte riktigt stämmer. Ett kreditkort är kort där du lånar pengar varje gång du handlar. Ofta har man en…
-
Hitta det bästa bensinkortet
Vilket är det bästa bensinkortet? Vi på Expressen Låneguiden rekommenderar bensinkortet från OKQ8. Du får 2% bonus på alla inköp i butikerna samt 20 öre per liter du tankar i återbäring. Till detta kommer ytterligare bonus när du handlar i vanliga butiker. För att bli beviljad ett OKQ8 VISA kort…
-
Bästa ekonomi apparna
Inledning Ekonomi är ett sådant ämne som du kanske drar dig lite för att ge dig i kast med, trots att du kan ha mycket att vinna på att göra just det. Apparna är inte till för att låna pengar, utan för att spara pengar och planera ekonomin. Smarta…
-
Inflation och deflation: Expressen Låneguiden förklarar
Vad innebär inflation? Med inflation menar man att mängden pengar i en ekonomi ökar så mycket att värdet på pengarna minskar som en följd av det. Konsumentprisindex stiger vid inflation men det gör i regel även lönerna så inflation är inte i sig ett mått på om ekonomin är bra…
-
Spara pengar – åtta tips till bättre ekonomi!
Öppna ett sparkonto med positiv ränta Med dagens räntenivåer går du faktiskt back på att spara pengar på ett vanligt sparkonto. Om räntan är lägre än inflationen tappar varje sparad krona i värde i förhållande till vad varor och tjänster kostar. Sätter du in pengar varje månad är ändå chansen…
-
Guide till att gå i borgen
Gå i borgen Att gå i borgen för någon innebär att man skriver på ett borgensavtal där man tar på sig betalningsansvaret för någon annan. Det kan komma tillfällen här i livet då en vän eller en närstående behöver ta ett lån, men av olika orsaker blir nekad det. Då…
-
Betalningsanmärkning
Vad är en Betalningsanmärkning? En betalningsanmärkning är information om att du har eller har haft en obetald skuld som sparas i register som används av de företag som gör kreditupplysningar, till exempel Bisnode, Creditsafe eller Sergel Kredittjänster. Den vanligaste orsaken till att du får en betalningsanmärkning är…
-
Vad är ett pantbrev?
Ett pantbrev utfärdas när en pant nyttjas som säkerhet för ett lån men när själva panten inte lämnas in. Pantbrev är en typ av handling som använts mycket länge i sammanhang där människor behövt låna pengar. Idag handlar det oftast om att det är en fastighet som belånas och…
-
Högkostnadskrediter
Vad betyder högkostnadskredit? Om räntan på ett lån överstiger Riksbankens referensränta med mer än 30 % är det per definition fråga om en högkostnadskredit. Detta måste framgå på ett tydligt sätt i samband med ansökan. Även i marknadsföringen av denna typ av lån och krediter, som ska vara måttfull och…
-
Låneguiden – Olika typer av lån
Bolån Att köpa hus är en av livets största investeringar men det är sällan som huset kan betalas kontant. Bolån blir därför lösningen för många som behöver låna till delar av eller hela bostaden. Hur mycket du får lov att låna beror framförallt på din kreditvärdighet och hur…
-
Hur funkar ett lån?
Olika typer av lån Det finns många olika typer av lån och vilket du ska välja beror på ditt syfte med lånet. Ska du studera på ett svenskt universitet eller högskola är CSN-lån det bästa alternativet. Om du ska köpa hus är det ett bolån som du ska…
-
Så här fungerar låneskydd
Varför ska man försäkra sitt lån? Att bli allvarligt sjuk eller förlora jobbet är sådant som påverkar tillvaron, oftast negativt då det gäller ekonomin. Det kan tillkomma merkostnader om du råkar ut för en olycka, och inte bara vad gäller de dagliga utgifterna, utan ett resultat kan vara…
-
Allt om Krediter
Vad innebär krediter? Den snabba utvecklingen inom IT har gjort att terminologin inom ekonomi uppdaterats med nya ord för nya tjänster, som smslån och mikrolån. Krediter är dock en gammal term som kan användas som synonym för pengalån. Det är vanligt att man med krediter menar…
-
Snabblån helg
Låna med utbetalning på helgen Idag finns det flera snabblån där utbetalning sker på helgen. Det spelar alltså ingen roll om det är lördag, söndag eller någon annan röd dag, du kan få pengarna på kontot på en gång. Dessa typer av lån är omåttligt populära eftersom det ger låntagaren…
-
Samla lån hos storbankerna
Samla dina lån i ett privatlån Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Alla de fyra storbankerna erbjuder sådana typer av lån. Uppger du att du ska använda det till att samla befintliga lån och/eller krediter så brukar kraven för privatlånet även sänkas något. Är du befintlig kund brukar…
-
Skuldfinansiering – Låna pengar för att betala skulder
När är det en bra idé att ansöka om ett samlingslån? Normalt sett brukar man säga att det är problematiskt att betala av sina lån genom att låna ännu mer. Det blir lätt en ond cirkel där man till slut blir tvungen att ta lån med högre och högre ränta…
-
Vad är ett omstartslån?
Få ordning på ekonomin med Omstartslån Vanligtvis brukar det inte vara en bra idé att låna pengar för att betala av sina lån. Det är i de flesta fall ett sätt att köpa sig lite extra tid om en gammal skuld, som man inte har råd med, förfaller till betalning.
-
Sju fördelar med att använda en låneförmedlare
En låneförmedlare gör det lättare att jämföra lån Oavsett om du behöver ett snabblån till ett mindre belopp eller flera hundra tusen till en ny bil har du många lån att välja mellan. Nya aktörer tillkommer hela tiden. Man måste nästan jobba med lån professionellt för att kunna hålla sig…
-
Vanliga ord och begrepp
Ordlista Ordlista med vanliga begrepp inom lån och privatekonomiA Administrationsavgift Den administrativa avgift en långivare tar ut för bokföring av kontohändelser, exempelvis en försenad betalning kallas för administrationsavgift. Hur hög administrationsavgiften är varierar mellan olika långivare. Amortering Amortering betyder avbetalning av skuld. Du kan amortera på två sätt, antingen via…
-
Konsumentkreditlagen
Vad är konsumentkreditlagen? Konsumentkreditlagen finns till för att skydda dig som konsument när du ingår avtal med företag som erbjuder dig kredit. Den går också in på områden som marknadsföring av krediter, god kreditgivningssed och kreditköp. Lagen innefattar många områden och är tvingande till din förmån vilket innebär att en…
-
Kreditvärdighet
Vad är kreditvärdighet? Kreditvärdighet är ett mått på din återbetalningsförmåga och den beräknas utifrån ett antal olika faktorer. Kreditvärdigheten mäts på en skala och du kan ha låg, medel eller hög kreditvärdighet. Innan ett företag beviljar dig ett abonnemang, ett lån eller en kredit vill de se din kreditvärdighet för…
-
Kontokredit
Så ansöker du om en kontokredit Det är i princip lika enkelt att ansöka om en kontokredit som ett lån. Det finns flera olika långivare som erbjuder låneformen, det är bara att välja det som är mest fördelaktigt för dig. Alla långivare har inte samma krav på låntagarna, det är…
-
Allt om tjänstepension
Vem får tjänstepension? Om en arbetstagare får tjänstepension eller inte regleras i avtal. Om du arbetar på en arbetsplats som har kollektivavtal med något fackförbund får du garanterat en tjänstepension som är styrd av det centrala avtalet. Om din arbetsplats inte har kollektivavtal, vilket till exempel är vanligt på mindre…
-
Skaffa BankID
Så skaffar du BankID De flesta stora svenska banker tillhandahåller system för legitimeringstjänsten. De få som ännu inte har det kommer sannolikt att behöva skaffa det, kraftigt pådrivna av populariteten hos till exempel betalningstjänster som Swish. Beroende på vilken bank du har skiljer det sig åt hur du skaffar denna…
-
Skuldsanering
Vad innebär en skuldsanering? Många tror felaktigt att en skuldsanering innebär att dina skulder bara försvinner, men det är långt ifrån så enkelt. När du ansöker om skuldsanering räknas alla skulder samt dina inkomster och levnadsförhållanden ihop så att Kronofogden kan avgöra hur stort utrymme du har att betala tillbaka…
-
Skapa en budget
Att skapa en budget Att skapa en budget är egentligen inte särskilt svårt. Om vi börjar med månadsbudget eller årsbudget kan vi rekommendera att du skapar både och. En årsbudget ger dig självklart en tydlig bild över hur mycket du måste betala varje år och om vi säger att du…
-
Skuldkvot
Ju högre skuldkvot desto större skuld Skuldkvot är alltså den benämning som används för att visa hur mycket skulder exempelvis ett hushåll har. Ju högre skuldkvot desto mer skulder har hushållet. Det går att räkna ut kvoten genom att ta hushållets totala skulder, dividera dem med hushållets årsinkomst efter skatt…
-
Låna till körkort
Hur mycket kostar det att ta körkort? En av de första sakerna du bör göra när du har bestämt dig för att ta körkort är att räkna ut hur mycket det kommer kosta. Kostnaden kan variera en hel del beroende på var du bor, hur många lektioner du kommer att…
-
Avdragsgill ränta
Ränteavdrag i praktiken och räkneexempel Du kan generellt få avdrag för alla typer av lån där du betalar ränta, exempelvis på bostadslån, privatlån, lån utan UC, sms-lån med flera. Det spelar heller ingen roll hur stort beloppet är, du kan få avdrag för en obegränsad summa ränteutgifter. Låt oss…
-
Konsumentköplagen
När och för vem gäller konsumentköplagen? Konsumentköplagen gäller för köp av varor från företag, oavsett om det är begagnade eller prissänkta varor. Lagen gäller också vid byte av vara samt för specialbeställd vara. Däremot gäller den inte vid köp av varor från privatperson: köp av vara från en säljsajt, av…
-
Risker med lån
Privatlån utan säkerhet Små lån, som oftast kallas för privatlån eller blancolån är vanliga. Dessa lån ges vanligtvis utan säkerhet, något som innebär att låntagaren ofta får betala en högre ränta jämfört med ett bolån. Anledningen till den höga räntan är att långivaren tar en stor risk när de lånar…
-
Billån
Vad är ett billån? Ett billån är ett lån du tar när du köper bil. Billånet är ett lån med bilen som säkerhet vilket fungerar som en garanti för att långivaren får tillbaka pengarna som lånats ut. Om du inte kan betala tillbaka billånet kan långivaren få tillbaka sina pengar…