Skuldkvot förklaring

Lån utan ränta

När du lånar utan ränta tillkommer ingen räntesats till ditt lån. Det gör det möjligt för dig att låna till riktigt låga kostnader. Räntefria lån är framför allt vanliga inom kontokrediter men oftast är lånet bara räntefritt under en begränsad period. Har du inte betalat tillbaka skulden inom den perioden tillkommer ränta. På Expressen Låneguiden kan du jämföra lån från mängder av aktörer när du är på jakt efter ett billigt lån. Hitta enkelt det bästa lånet för dig med några få knapptryck.

Ett lån utan ränta är ett sätt för långivaren att marknadsföra sin produkt. Det betyder inte att lånet är kostnadsfritt. Ofta tillkommer andra avgifter i form av aviavgifter, uppläggningsavgift och liknande. Har du en lång återbetalningsperiod kan dyra aviavgifter göra totalkostnaden för ditt lån väldigt hög.

Även om du inte beviljas ett lån utan ränta finns ändå goda möjligheter att låna riktigt billigt. Många långivare erbjuder fördelaktiga lån med låg ränta, både med och utan UC. Du hittar enklast det billigaste lånet för dig genom att ta hjälp av en låneförmedlare.

Kan jag få lån utan ränta?

Ja, det är fullt möjligt att beviljas lån utan ränta. Räntefria lån erbjuds framför allt inom kontokrediter och snabblån. Räntefria lån är dock inte särskilt vanligt på den svenska marknaden, det är endast ett fåtal aktörer som erbjuder den möjligheten.

I samband med att du ska ta ett lån finns det långivare som lockar med räntefria lån. Men det är inte alltid som lånet faktiskt är helt räntefritt. Ofta erbjuder långivaren bara en räntefri period. Det innebär att du måste betala tillbaka lånet inom den räntefria perioden för att få lånet räntefritt. Gör du inte det tillkommer en ränta till lånet. Den räntan kan dessutom vara ganska hög.

En del långivare kan även erbjuda betalningsfria månader då du slipper betala ränta och amortering. Den möjligheten är bra att utnyttja om du har svårt att få ekonomin att gå ihop någon månad. Hur många betalningsfria månader du får utnyttja brukar dock variera mellan olika långivare. I regel kan du inte ha flera betalningsfria månader i rad. Du brukar inte heller kunna utnyttja förmånen så fort du tecknar ett lån. Vanligtvis måste du betala av på ditt lån under några månader.

Lån utan ränta

Vad innebär det att låna utan ränta?

Om du lånar utan ränta innebär det att det inte finns någon räntesats som är kopplad till ditt lånebelopp. Så länge du betalar tillbaka lånet i tid finns det möjlighet att låna pengar mycket billigt.

När en långivare lockar med räntefria lån innebär det oftast att du får en räntefri period. Det innebär att du måste betala tillbaka lånet inom en viss tid för att det ska vara räntefritt. Gör du inte det tillkommer ränta. Hur lång den räntefria perioden är varierar mellan olika typer av lån och olika långivare.

Begreppet lån utan ränta används även ibland i marknadsföringssyfte för att locka till sig nya kunder. Då kan du som kund bli erbjuden ett räntefritt lån första gången du lånar hos långivaren. Förhoppningen från långivarens sida är att du även i framtiden ska vilja låna hos dem.

Är lån utan ränta kostnadsfria?

Något du bör vara medveten om innan du tar ett räntefritt lån är att ett lån utan ränta inte betyder att lånet är kostnadsfritt. En långivare kan ta ut en rad olika avgifter för lånet bara att de inte benämns som ränta. Det kan exempelvis handla om uppläggningsavgifter och aviavgifter vilket i slutändan gör lånet väldigt dyrt.

Det är inte några långivare som erbjuder helt gratis lån. Långivaren skulle helt enkelt inte tjäna några pengar på sådana lån.

Lån utan ränta

Snabblån utan ränta

Räntefria lån går att hitta, men inte inom alla olika lånetyper. Ett räntefritt lån är helt klart lättast att hitta bland snabblåneföretagen och hos långivarna som ger ut kontokrediter.

Snabblån är ett lån på mindre belopp med kort återbetalningstid, medan kontokrediter fungerar som ett vanligt kreditkort fast utan något fysiskt kort. Snabblåneföretagen är oftare mer generösa i sin kreditgivning än exempelvis banker som ger ut större lån med säkerhet. Därför är det just inom snabblån det är lättast att hitta ett lån utan ränta.

Snabblånen kan dock vara dyra i övrigt där det tillkommer flera övriga kostnader som gör lånen dyrare. Därför gäller det att du är på din vakt även när du jämför räntefria snabblån.

Hur hittar jag ett lån utan ränta?

I dagsläget finns det inte särskilt många långivare som erbjuder lån utan ränta. Det ställer höga krav på dig för att överhuvudtaget hitta ett lån med ett sådant erbjudande. Det lättaste sättet att hitta ett räntefritt lån är därför att ta hjälp av en låneförmedlare. En låneförmedlare jämför lån hos flera banker och långivare och återkommer till dig med det bästa erbjudandet. För att hitta ett lån utan någon ränta med hjälp av en låneförmedlare måste låneförmedlaren ha ett samarbete med en långivare som erbjuder det.

Tänk på att inte teckna det första bästa räntefria lånet du hittar. Som vi var inne på tidigare är räntefritt lån inte detsamma som kostnadsfritt lån. Övriga kostnader kan tillkomma. Därför bör du kolla upp vissa saker för att säkerställa att lånet blir så billigt som du först tänkt dig.

  • Tillkommer övriga avgifter? Lån utan ränta har ofta en del övriga avgifter. Ta reda på vilka avgifter som tillkommer och hur höga kostnaderna är. Det är först då du kan se vilket lån som är billigast.
  • Hur länge är lånet räntefritt? Flera långivare erbjuder lån utan ränta under en viss tid. Ta reda på hur lång den tiden och räkna gärna på om du har möjlighet att betala av lånet innan dess. Om du inte betalar av lånet inom den räntefria perioden tillkommer ränta.
Lån utan ränta

Risker med räntefria lån

Möjligheten att låna utan ränta för med sig många fördelar. Det gör det lättare att låna riktigt billigt, och i vissa fall även kostnadsfritt. Men det finns även en risk med lån utan ränta. Om du stirrar dig blind på att lånet är räntefritt finns det risk att du missar övriga avgifter som kan tillkomma. Många långivare tar ut så kallade aviavgifter. Det är en kostnad som betalas månadsvis för administreringen av dina fakturor.

Exempel: Om du har ett lån med en återbetalningstid på ett år och en aviavgift på 25 kronor i månaden innebär det att du betalar 300 kronor bara i aviavgifter.
25 kr X 12 mån = 300 kr.

Om du inte undersöker vilka övriga kostnader som tillkommer till lånet riskerar du behöva betala flera hundra kronor mer än du tänkt dig.

3 tips på hur du kan sänka räntan på lån

Alla långivare erbjuder inte lån utan ränta. Det betyder dock inte att du inte kan få ett lån billigt. Det finns flera små knep du kan ta till för att säkerställa att du har det billigaste lånet på marknaden. Det lättaste och mest självklara sättet är att jämföra långivarnas villkor med varandra. Men det finns även andra saker du kan göra som du kanske inte kände till.

1. Samla dina lån och få lägre ränta

Har du flera dyra smålån och krediter kan du samla dina lån i ett större privatlån. I praktiken innebär det att du tar ett större privatlån för att betala av dina mindre skulder. Tar du ett privatlån för att samla dina dyra krediter får du bättre ränta vilket innebär att du sänker dina månadskostnader. Dessutom får du bättre överblick över din ekonomi.

Lån utan ränta

2. Sänk räntan med en medlåntagare

Har du nekats ett lån eller beviljats ett lån med på tok för hög ränta? Ett bra tips kan då vara att ansöka om lånet tillsammans med en medlåntagare. Lån med en medlåntagare innebär att ni är två personer som står på lånet och har solidariskt betalningsansvar.

Fördelen med att låna med en medlåntagare är dels att det är lättare att beviljas ett lån, dels kan du få lägre ränta. Långivaren känner större trygghet om ni är flera som står på lånet och därför ökar också möjligheterna att beviljas ett lån till låg ränta.

Tänk på! Alla långivare godkänner inte lån med medlåntagare.

Om du inte har någon medsökande kan du även låna med en borgensman för att sänka din ränta. En borgensmans ansvar påminner om en medlåntagares. Skillnaden är att medlåntagaren har lika stort betalningsansvar som du som huvudlåntagaren medan borgensmannens betalningsansvar träder in först om du inte kan betala lånet.

I teorin skulle alltså långivaren kunna kräva hela skulden från medlåntagaren. Den möjligheten finns dock inte om du lånar med en borgensman.

3. Förbättra din kreditvärdighet och få lägre ränta

När långivaren beviljar dig ett lån tar de hänsyn till din kreditvärdighet, vilket är ett mått som används för att mäta din betalningsförmåga. Din kreditvärdighet påverkar även vilken ränta du får på lånet. Ju bättre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta får du.

Har du dålig kreditvärdighet finns det flera saker du kan göra för att förbättra den. Här kommer 4 tips.

  • Betala dina räkningar i tid.
  • Samla dina dyra smålån.
  • Ta inte lån om du inte behöver.
  • Dra inte på dig onödiga kreditupplysningar.

Låna med låg ränta utan UC

När du tar ett lån måste långivaren enligt lag ta en kreditupplysning på dig. För många kreditupplysningar kan dock försvåra dina möjligheter att få ett lån med låg ränta. I dagsläget görs de flesta upplysningarna av UC, det gäller oavsett om du lånar pengar, tecknar abonnemang eller skriver hyreskontrakt. Men om du i stället lånar pengar utan UC syns inte dina tidigare kreditupplysningar vilket i sin tur ökar dina möjligheter att beviljas ett lån.

Idag är det många långivare och banker som tar sina kreditupplysningar från andra företag än UC. Långivarna har då inte tillgång till UC:s register och kan därför inte se dina tidigare kreditupplysningar. Det ökar dina chanser att få ett lån med låg ränta. Det stora utbudet av långivare att välja mellan har även det hjälpt till att hålla nere räntorna.

Några andra kreditupplysningsföretag utöver UC

När du letar efter lån med låg ränta utan UC är det i huvudsak snabblån och mindre privatlån du kommer hitta. Det är så kallade lån utan säkerhet. Det innebär att produkten du köper inte kommer fungera som säkerhet för lånet. Det leder oftast till något högre ränta än om lånet varit med säkerhet.

Är du ute efter bolån, billån eller något annat större lån brukar de flesta långivarna använda sig av UC i sina kreditupplysningar.

Lån utan ränta

Sammanfattning

Lån utan ränta är ett sätt för långivarna att marknadsföra sina lån. Det innebär däremot inte att lånet är kostnadsfritt. Ett lån utan ränta kan fortfarande ha diverse övriga avgifter som gör totalkostnaden väldigt hög.

I dagsläget är det få aktörer som erbjuder räntefria lån, men det finns trots det goda möjligheter att låna riktigt billigt. Den konkurrens som finns på marknaden har lett till låga räntor på alla typer av lån. Det ger dig goda möjligheter att spara en hel del pengar.

Idag finns det även många långivare som erbjuder lån utan UC. Det förbättrar även möjligheterna för dig med dålig kreditvärdighet att låna billigt. Om din kreditvärdighet försvårar dina chanser att låna pengar bör du dock försöka förbättra den. Det kan du göra på flera olika sätt. Du kan bland annat se till att samla dina dyra smålån, se till att betala alla räkningar i tid och inte ta lån du inte behöver.

Vanliga frågor om lån utan ränta

Ett lån utan ränta behöver inte vara bättre än ett lån med ränta. Det beror på vilka övriga kostnader som tillkommer. Därför bör du inte vara fast besluten att hitta ett räntefritt lån. Det viktigaste är att du hittar det billigaste lånet, vad långivaren sedan väljer att kalla de olika kostnaderna spelar mindre roll.

Hur mycket du kan låna utan ränta varierar mellan olika lånetyper och långivare. De flesta lånen utan ränta är kontokrediter och snabblån. Det är i regel två lånetyper som erbjuder relativt små belopp. Det finns exempelvis inte bolån eller billån utan ränta.

Ja, du har ångerrätt på i stort sett alla lån utom bolån. Ångerrätten gäller i 14 dagar från det att du tecknade ditt låneavtal. Du kan ångra ditt lån till din långivare både muntligt och skriftligt. Det är dock bäst att göra det skriftligt. Då kan du bevisa att du ångrat ditt lån vid en eventuell tvist.