Klocka visar guide till hur man lånar säkert och tryggt utan UC

Undvik fallgroparna med lån utan UC

Undvik fallgroparna när du lånar utan UC. Här kommer tips på allt du som låntagare bör tänka på för att bli nöjd med ditt lån.

Lån utan UC kan vara dyrare än andra lån

Vissa som letar efter lån utan UC gör det för att de har svårt att få ett lån där det är UC som genomför kreditprövningen. Om du bedöms ha låg kreditvärdighet kommer du att få betala mer för lånet. Rent statistiskt är det så att låntagare som har låg kreditvärdighet oftare skapar problem för långivare än låntagare som har god ekonomi. Den som lånar ut pengar vill ha betalt för denna förhöjda risk. Det finns också aktörer som helt enkelt utnyttjar situationen och som tar mer betalt för sina lån eftersom de kan göra det. En låntagare som blivit nekad ett lån med UC har inte lika många alternativ.

Vi vill dock poängtera att lån utan UC inte behöver vara dyrare än lån med UC, det är dessutom lätt att ansöka. När det gäller snabblån har lån utan UC blivit standard i branschen. De flesta långivare anlitar kreditupplysningsföretagen Creditsafe eller Bisnode, som inte har något med UC att göra. Är det just ett snabblån du behöver är det inte säkert att det är dyrare bara för att det är utan UC. Däremot är snabblån och smslån generellt dyrare än till exempel privatlån och typer av lån där det vanligtvis är UC som genomför kreditprövningen.

Undvik fallgroparna med lån utan UC

Finns det nackdelar med lån utan UC?

Som vi konstaterat kan lån utan UC innebära väldigt många olika saker och det är nästan bättre att vända på frågan. Finns det fördelar med att ansöka om ett lån där UC står för kreditprövningen? Ja, det kan man faktiskt säga att det gör i vissa fall!

Vad UC är har vi tidigare gått igenom i denna guide. Upplysningscentralen är känd för att göra solida kreditprövningar och för att ge mycket information till de långivare som anlitar dem. När det gäller ett lån på ett lite större belopp är det naturligtvis bra att den som lånar ut pengar baserar sitt beslut på mycket information så att kreditvärdigheten kan bedömas på ett sätt som speglar verkligheten. På så vis minskar risken för att du ska låna pengar i ett läge där du egentligen inte behöver det, och kommer att få svårt att betala tillbaka lånet enligt villkoren i avtalet mellan dig och långivaren.

Vissa lån utan UC kan helt enkelt anses vara lite väl lättillgängliga. Men branschen är bättre i det avseendet idag än för några år sedan. Det är inte så vanligt att man frestas till att ta lån som man egentligen inte har råd med. En av anledningarna är att vi har blivit vana vid snabblån och vet hur vi ska använda dem i positiv bemärkelse snarare än som en “skuldfälla”.

Undvik fallgroparna med lån utan UC

Tillfällen när du inte bör ta ett lån utan UC

Det finns ändå vissa tillfällen när ett lån kan vara en indikation på att du är på väg in i en så kallad skuldfälla. Om du egentligen inte har råd att betala tillbaka, och tänker “det får jag försöka lösa sen” ska du aldrig låna pengar. Det kommer bara leda till en än värre situation.
De kanske två vanligaste varningsklockorna är när du lånar för att betala tillbaka skulder eller lånar för att spela mer och vinna tillbaka det du har förlorat. I dessa situationer är ett lån aldrig lösningen.

Befinner du dig, eller någon du känner, i den här situationen så är det dags att söka hjälp. Gäller det spel så kan man vända sig till Stödlinjen för att få hjälp att lösa sin situation. Om det istället gäller många lån så finns det olika vägar att gå beroende på hur långt det har gått. Är du sen med en betalning ska du börja med att kontakta din långivare. Har du många små lån kan ett samlingslån vara en lösning, då kommer du ner i lägre räntekostnader och får större kontroll. Om du riskerar att få ett skuldsaldo hos Kronofogden så är det dags att kontakta din kommun och se vilken hjälp de kan erbjuda. Har du hamnat hos kronofogden så kan du ha rätt till skuldsanering.

Undvik fallgroparna med lån utan UC

Tänk efter före men var inte rädd för att ta ett lån utan UC

Det är lätt hänt att fokus ligger på de negativa aspekterna med att låna pengar och att det blir en uppräkning av en massa brasklappar och förmaningar. Möjligheten att låna utan UC kan dock vara något som gör att du får mer pengar i slutändan än om du inte hade haft den möjligheten. Ser du en vara i en butik till kraftigt nedsatt pris kan du, med hjälp av ett snabblån utan UC, köpa den även om det är ett par dagar till löning. Det är bara att jämföra den totala kostnaden för lånet med rabatten så ser du direkt om det är en bra affär eller inte. Se även till att välja en bra långivare.

Många som gillar att gå på auktioner och besöka loppisbutiker eller sajter som Blocket utvecklar en bra blick för när det är fyndläge. Det är retligt att hitta en värdefull vara och sakna pengarna som krävs för att kunna köpa den. Många lån utan UC innebär att du kan ha pengar på kontot direkt efter det att din ansökan blivit beviljad.

Lån utan UC kan många gånger innebära en besparing på så sätt att det kan bli dyrare att vänta tills man har pengar än att betala direkt med hjälp av ett lån. Tänk dig att några takpannor lossnat från sitt läge under en storm och sedan krossas mot marken eller att du upptäckt att en plastmatta i ett våtutrymme inte håller tätt. Då bör du agera direkt eftersom du kan få vattenskador om du väntar tills du har pengar på kontot. Samma sak gäller ofta när du börjar få problem med bilen.

Många gånger handlar ett lån om att gripa ett tillfälle flykten. Ett lån utan UC kan hjälpa dig att ta en chans som inte kommer tillbaka. Till exempel när drömresan säljs till sista minuten pris. Då ska du inte vara rädd för att låna.

Undvik fallgroparna med lån utan UC

Kontokredit – ett alternativ till ett lån utan UC

Avslutningsvis vill vi kort gå igenom vad vi tror kan vara ett alternativ för många som ofta ansöker om lån utan UC. Att ofta låna små belopp kan vara helt normalt. Det kan handla om något så enkelt som att du har olika utgifter och inkomster från ena månaden till den andra. Lån kan bidra till att jämna ut dessa skillnader så att du kan betala alla löpande kostnader även de månader du inte jobbar så mycket. Glöm inte att snabblån utan UC trots allt är högkostnadskrediter och alltså rätt dyra jämfört med andra lån. Dessutom tar det ju en del tid i anspråk att ansöka om lån, även om processen kan genomföras snabbt idag.

En kontokredit fungerar ungefär som ett vanligt kreditkort. Vi talar alltså om en ekonomisk buffert som du kan ta i anspråk närsomhelst. Den gäller upp till ett tak som du blivit beviljad och pengarna brukar gå in på kontot inom en timma efter att du begärt dem online eller via sms. En kontokredit kan, precis som ett snabblån, vara ett lån utan UC om det inte är Upplysningscentralen som gör kreditprövningen när du ansöker om kontokrediten. En kontokredit passar dig som vet att du kan sköta din ekonomi utan att falla för frestelser i tid och otid. Observera att även en kontokredit brukar vara en högkostnadskredit och att det främsta argumentet för att skaffa en kontokredit är att det är så smidigt.

Undvik fallgroparna med lån utan UC