Lån utan inkomst - jämför lån här

Lån utan inkomst

Att låna pengar utan inkomst går att göra, men det kan vara svårt på många sätt. Hos oss på låneguiden kan du läsa en guide över hur du enklast tar lån utan fast inkomst, eller låna pengar med låg inkomst.Vi har satt ihop en lista på långivare som lånar ut pengar utan specifika inkomstkrav, utan som gör en individuell bedömning. De flesta kräver dock någon form av deklarerad inkomst, så det är inte säkert att lånet går igenom vid en ansökan.

Låna pengar med låg inkomst

När du ska låna pengar så räknas alla inkomster ihop och ett beslut tas av långivaren. Att många är försiktiga med att ge lån till personer utan fast, eller med liten, inkomst beror på att risken att inte få betalt är stor då återbetalningsförmågan generellt är sämre om man inte har stadig inkomst.
En definition av fast inkomst är inkomster som kommer in varje månad från exempelvis anställning, pension, föräldrapeng, sjukskrivning eller annat.

Bidrag räknas dock inte som inkomst. För att att öka möjligheterna att ta lån bör du skaffa dig en medsökande som står på lånen tillsammans med dig. Detta höjer kreditvärdigheten och ger extra säkerhet till långivaren.

Individuella bedömningar blir allt vanligare

Men varför lånar banker och kreditgivare ut pengar till någon utan inkomst? Det är en berättigad fråga. Ett svar på frågan är att den generella attityden till låntagares ekonomiska situationer har förändrats i takt med att också samhället förändrats. Förr godkändes inga betalningsanmärkningar och om den sökandes ekonomiska historik inte var stabil och fläckfri beviljades heller inga lån. Synsättet i dag, från många kreditgivare, är att i stället för att enbart titta på kreditvärdigheten också göra en individuell bedömning av den sökandes ekonomi.

Låt oss först se närmre på kreditvärdigheten. Enligt svensk lag är alla företag som bedriver kreditverksamhet tvungna att ta en kreditupplysning på den sökande. Detta för att upprätthålla en “god kreditsed”. Det innebär att inte låna ut pengar till personer som redan har det svårt ekonomiskt och därmed inte har möjlighet att betala tillbaka. Förr, om en kreditupplysning visat att den sökande hade låg inkomst och höga skulder, var beviljandet av lån inte särskilt troligt. I dag däremot väljer många kreditgivare att se på individens förutsättningar framåt i tiden. De tre största kreditupplysningsföretagen är UC (Upplysningscentralen), Bisnode samt Creditsafe

Därmed blir informationen från kreditupplysningen sekundär. Och utöver den begär kreditgivaren in ytterligare information, exempelvis siffror på levnadskostnader, anställningsavtal och så vidare. Utifrån denna information kan sedan kreditgivaren göra en bredare bedömning av den sökandes återbetalningsförmåga och eventuellt bevilja lånet. Med andra ord slipper du som sökande inte en kreditupplysning men kan däremot få komplettera den och på det sättet få en mer individuell bedömning. Längre ned i texten kommer du kunna läsa om vilka åtgärder som kan vidtas om du saknar inkomst men vill öka chansen att bli beviljad lån.

En kostnad varje månad

För dig som går i lånetankar är det viktigt att göra en bedömning huruvida du har råd med ett lån eller inte, speciellt om du saknar inkomst. Det finns många typer av lån att teckna i dag, allt från de större lånen som bolån till mindre snabblån och mikrokrediter. Som låntagare binder du dig till att återbetala hela summan inklusive de tillkommande kostnaderna som ränta och avgifter. Det innebär i slutändan att du har betalat mer för lånet än summan du i grunden ansökt om och fått beviljat.

Ränta är den kostnad som banken eller kreditgivaren tar ut för att du ska få låna pengar av dem. Denna ränta benämns oftast vara låg eller hög, något som är beroende på låneform, löptid, säkerhet med mera. För dig som vill ansöka om lån men inte har någon inkomst är chansen mindre att få en låg ränta än för någon vars ekonomiska situation är stabil. Kreditgivaren tar nämligen ut en högre ränta om de anser att du som låntagare utgör en större risk för dem.

Så utöver ditt lånebelopp ska du kunna betala in den ränta som satts samt övriga avgifter. Att titta på den effektiva räntan snarare än den nominella räntan ger en mer rättvis bild av lånets kostnad. I den effektiva räntan är alla övriga avgifter för lånet inräknat, i den nominella endast kostnaden för det lånade beloppet. Var också införstådd med att det kostar extra pengar om du har svårt att betala tillbaka lånet i tid. Oftast är avgifterna för påminnelser och inkasso kännbara och i slutändan har lånet blivit ännu dyrare.

Vad räknas som inkomst?

En fast inkomst är den inkomst som kommer in varje månad från en anställning eller egenföretagande. Inkomst kan också komma i form av pension, föräldrapenning eller sjukskrivning. Bidrag räknas dock inte in i fast inkomst och kan därför inte utgöra underlag för ett lån. Om du är anställd på deltid, visstid eller är vikarierande kan kreditgivaren begära in styrkande av detta. Om inkomsten är regelbunden eller högre den ena månaden och lägre den andra är det oftast den sammanlagda årsinkomsten som tittas på.

Flertalet kreditgivare på marknaden har i dag som grundkrav att du ska ha en viss deklarerad summa för att få låna pengar hos dem. Denna summa varierar från 50 000 kronor upp till 250 000 kronor. Det positiva med detta är att kreditgivaren inte fokuserar på om pengarna kommer från en tillsvidareanställning, utan endast att inkomsten under ett år uppfyller kravet för lån. Om du däremot saknar någon av dessa typer av inkomster kommer det krävas att du vidtar andra åtgärder för att beviljas ett lån.

Vad kan jag göra om jag saknar fast inkomst?

Den allra säkraste åtgärden är att skaffa sig en medsökande. En medsökande är en person som står på lånet tillsammans med dig för att höja kreditvärdigheten. För kreditgivaren ökar säkerheten om det finns två personer som kan betala tillbaka lånet. Ännu mer fördelaktigt är det om den medsökande har en hög kreditvärdighet vilket kan leda till högre lånebelopp och lägre ränta. Totalt sett kan lånet med andra ord bli mer fördelaktigt och din avsaknad av inkomst behöver inte hindra dig från att låna.

Att välja en medsökande är inget som görs på stående fot utan bör göras med omsorg. De flesta banker och kreditgivare rekommenderar att personen är någon du litar på. Exempelvis kan detta vara en familjemedlem, en släkting eller en mycket nära vän. Vid bostadslån är det exempelvis inte ovanligt att föräldrar går in som medsökande. Att välja någon vars ekonomi är stark och som är tillförlitlig höjer chanserna att få ett mer fördelaktigt lån. Den medsökande bör därför inte själv vara skuldsatt eller ha dålig ekonomi.

Att ha en medsökande på lånet innebär att denne person blir återbetalningsskyldig för lånet, precis som du. Det är därför viktigt att den medsökande blir informerad om detta och att banken kan komma att kräva den medsökande på skulden om så behövs. Att vara borgensman är något annorlunda. Att ha en borgensman kan sägas likna medsökande då banken kan kräva återbetalning från båda två. Däremot finns det skillnader vad gäller ränteavdrag liksom att en borgensman kan kräva tillbaka skulden från den som hen har gått i borgen för.

Öka chanserna med en säkerhet för lånet

Ytterligare åtgärder som kan vidtas om inkomst fattas är att skaffa en säkerhet för lånet. Vid exempelvis bolån anses fastigheten i sig vara en säkerhet för banken och därför kan lånet beviljas. Likadant när det gäller ett billån där bilen blir säkerhet. I ett läge där inkomst saknas och du själv saknar något som kan stå som säkerhet för ett lån, kan det vara klokt att konsultera de närmaste om det finns exempelvis fastigheter som kan utgöra säkerhet. Om detta är ett alternativ kan det krävas att ägaren till säkerheten blir medlåntagare.

Sparat kapital kan också vara en form av säkerhet. Om det finns större summor pengar sparade kan detta vara en god grund. Många kreditgivare är i dag villiga att göra undantag och tillåta att sparade medel klassas som säkerhet. Vissa anser nämligen att det är mer tillförlitligt än att bedöma individens framtida ekonomiska situation. Sammanfattningsvis kan det sägas att det finns två åtgärder som kan användas, en medsökande eller en annan säkerhet. Detta är åtgärder som accepteras av flera långivare, men givetvis finns det undantag.

Summering

Denna artikel har handlat om att ta lån utan fast inkomst. Det vi kan konstatera är att det är svårt, men det går. Det första du som potentiell låntagare bör fundera över är om du verkligen har råd med ett lån. Att inte ha någon inkomst kan försätta dig i en svår situation när lånet och dess ränta ska betalas tillbaka. Det andra är att du riskerar att få ett mindre fördelaktigt lån där räntan är högre än vanligt. Detta på grund av att banken anser sig ta större risker.

Om du kommit fram till att ett lån är rätt för dig kan du ta till främst två åtgärder. Det ena är att skaffa en medsökande, detta ökar kreditvärdigheten och kan ha en positiv effekt på räntesättningen. Då blir ni båda återbetalningsskyldiga, något som den medsökande bör vara väl införstådd i. Den andra åtgärden är att skaffa en säkerhet, denna kan komma från exempelvis sparat kapital eller annat av bestående värde. Det bästa av dessa alternativ är att ha en medsökande, det är dock ingen garanti för att få ett lån beviljat.

 • Lånebelopp

  1 000 - 45 000 kr

  Ränta från

  39.6%

  Åldersgräns

  21 år

  Utbetalning

  Direkt

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Ja

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  Pengarna på kontot samma dag
  Utbetalning även på helger
  Lån utan UC
  Mer information
  Låna utan uc:
  Ja, Creditsafe
  Betalningsanmärkningar:
  Ja, upp till 6 anmärkningar
  Min-/max låneperiod:
  1-25 mån
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Ja, (Nordea, Swedbank, SEB, Handelsbanken)
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 10 000 kr i 12 mån. Nominell årsränta 39.6 %. Totalt att återbetala 12 145 kronor. Effektiv ränta 47.64 %.
  Detta är högkostnadskrediter. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala
  tillbaka hela skulden. Du kan vända dig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun för stöd.
  Kontaktuppgifterna hittar du på www.hallakonsument.se.
  Direktutbetalning
 • Lånebelopp

  10 000 - 100 000 kr

  Ränta från

  29%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  1-2 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Ja

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  Lån med anmärkning
  Låna med medsökande
  För dig som har svårt att få lån
  Mer information
  Låna utan uc:
  Ja, Creditsafe
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  36-72 mån
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 10 000 kr i 1 år. Nom ränta. 25,74% Eff. ränta 29%. Kostnad 954 kr/mån. Totalt 11 448 kr.
  En extra chans
 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  6.99 - 22.99%

  Åldersgräns

  23 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Nej

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  Beviljar många ansökningar
  Bra för att samla lån
  Erbjuder även kreditkort
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Nej
  Min-/max låneperiod:
  1-15 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  0 - 399
  Fakturaavgift:
  45 kr
  Låneexempel: 65 000 kr i 5 år. Eff. ränta 15,88%. Kostnad 1531 kr/mån. Totalt 91 866 kr.
  Bra samlingslån
 • Lånebelopp

  2 000 - 20 000 kr

  Ränta från

  39.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  0-1 dag

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Ja

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  Låna pengar utan UC
  Flexibla uttag
  Besked direkt
  Mer information
  Låna utan uc:
  Ja, Bisnode
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  1-12 mån
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Ja,
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  15 kr
  Låneexempel: 15 000 kr i 12 månader, effektiv årsränta 56,7%, uppl.avgift 350 kr och aviavgift 45 kr. Totalt att återbetala 21 359 kr.
  Detta är högkostnadskrediter. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala
  tillbaka hela skulden. Du kan vända dig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun för stöd.
  Kontaktuppgifterna hittar du på www.hallakonsument.se.
 • Lånebelopp

  2 000 - 15 000 kr

  Ränta från

  39%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  Direkt

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Ja

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  Utbetalning på helger
  Använder inte UC
  Möjlighet att höja kreditgränsen
  Mer information
  Låna utan uc:
  Ja, Bisnode
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  0.25-12 mån
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Ja, (Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank, Danske Bank)
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 5 000 kr i 30 dagar. Nominell årsränta 39 %. Uppl. 395 kr. Totalt att återbetala 5 555 kr (kreditkostnad 555 kr). Eff. ränta 260,1 %
  Detta är högkostnadskrediter. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala
  tillbaka hela skulden. Du kan vända dig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun för stöd.
  Kontaktuppgifterna hittar du på www.hallakonsument.se.
 • Lånebelopp

  1 000 - 50 000 kr

  Ränta från

  39.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  0-1 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Ja

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  Direktutbetalning
  Lån utan UC
  Ok med betalningsanmärkning
  Mer information
  Låna utan uc:
  Ja, Creditsafe
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  -38 mån
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Ja, (Nordea)
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  45 kr
  Låneexempel: 8 000 kronor i 12 månader. Effektiv ränta 228 %. Kostnad 1 183 kronor första månaden. Totalt 11 963 kronor.
  Detta är högkostnadskrediter. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala
  tillbaka hela skulden. Du kan vända dig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun för stöd.
  Kontaktuppgifterna hittar du på www.hallakonsument.se.
 • Lånebelopp

  5 000 - 25 000 kr

  Ränta från

  26.05%

  Åldersgräns

  20 år

  Utbetalning

  1-2 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  Fast månadskostnad
  Inga dolda avgifter
  Svar direkt på din låneansökan
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  1-5 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 20 000 kr i 5 år. Eff. ränta 29,04 %. Kostnad: 599 kr/mån. Totalt 35 964 kr.
 • Lånebelopp

  1 000 - 40 000 kr

  Ränta från

  19.5 - 39%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  0-1 dag

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Ja

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3/5

  Öppet alla dagar
  Pengar samma dag
  Lån utan UC
  Mer information
  Låna utan uc:
  Ja, Bisnode
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  1-36 mån
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Ja,
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 25 000 kronor i tre år. Effektiv ränta 23,99 %. Kostnad 947 kronor per månad. Totalt 34 092 kronor.
 • Lånebelopp

  10 000 - 40 000 kr

  Ränta från

  9.84 - 21.6%

  Åldersgräns

  20 år

  Utbetalning

  0-1 dag

  Betalningsanm. ok

  Nej

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  Utbetalning samma dag
  Smidig ansökningsprocess
  Låna till vad du vill
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Nej
  Min-/max låneperiod:
  1-4 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  19 kr (39 kr pappersfaktura)
  Låneexempel: 20 000 kr i 6 år. Effektiv ränta 27,35 %. Kostnad 513 kr/mån (exklusive administrationsavgift). Totalt 38 245 kr.
 • Lånebelopp

  10 000 - 100 000 kr

  Ränta från

  9.84 - 21.60%

  Åldersgräns

  21 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3/5

  Fast årlig ränta
  Lös lånet när du vill
  Låna med betalningsanmärkning
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  1-6 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  19 kr (39 kr pappersfaktura)
  Låneexempel: 20 000 kronor i 6 år kostar 513 kronor i månaden och totalt 38 245 kronor.