Hela denna sida är en annons

Jämför lån och låna pengar

Låneförmedlare

Troligtvis har du hört ordet låneförmedlare förut, dessa används när det kommer till framför allt privatlån och är ett sätt att ansöka om ett lån från flera olika aktörer på en och samma gång. Detta sparar dig tid och påverkar din kreditvärdighet positivt, eller åtminstone inte negativt. Det finns många olika låneförmedlare online i dag med olika inriktningar. Det är upp till dig att välja den du föredrar, men bäst är att välja en med så många långivare anslutna till sig som möjligt.

Låneförmedling av privatlån är något som har vuxit sig större med åren och blivit en etablerad finansiell tjänst med hög efterfrågan. Under 2017 togs privatlån till ett värde av 30 miljarder kronor med hjälp av låneförmedlare. En viktig händelse som fick låneförmedling att bli mer populärt var när Upplysningscentralen beslutade att endast en kreditupplysningen kunde gälla för flera långivare samtidigt. Detta innebar att du slapp flera olika upplysningar registrerade hos UC, något som kunde och fortfarande kan dra ner din kreditvärdighet om du har flera stycken.

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ett företag som förmedlar lån till dig, de lånar alltså inte ut pengar själva. Låneförmedlaren använder konkurrensen bland långivarna för att ge dig som sökande en så fördelaktig ränta som möjligt. En sådan förmedlare kan arbeta med både bolån och privatlån, men privatlån står för över 95 % av låneförmedlarnas omsättning. Alltså, låneförmedlarna lånar inte själva ut pengar utan de fungerar enbart som en mellanhand mellan dig och flera olika långivare. Det är låneförmedlaren som sköter all kontakt och administration fram till du accepterat ett låneerbjudande.

För att kunna bedriva låneförmedling behöver bolaget ha ett tillstånd. Det är Sveriges Finansinspektion som bedömer låneförmedlarens ansökan och sedan godkänner deras tillstånd som Konsumentkreditinstitutet. Att lämna in denna ansökan kostar 65 000 kronor och sedan betalas en tillsynsavgift på 50 000 kronor per år av företaget som erhållit tillståndet. Som du förstår krävs det en del av ett företag för att bli godkända som låneförmedlare och därför kan du känna dig trygg när du använder en av dem, särskilt som Finansinspektionen fortsätter granska verksamheten.

En låneförmedlare tar ingen betalning för sina tjänster som mellanhand, utan du anlitar dem helt kostnadsfritt. Detta gäller även om du väljer att inte teckna ett av lånen du erbjuds, eller om din ansökan fått avslag. Låneförmedlare kan också ge dig råd om vilket lån du borde ta efter att du har erhållit dina olika låneerbjudanden. Med deras expertis om räntor och villkor kan detta vara bra att nyttja. Med andra ord kan du få låneerbjudanden från flera olika banker och kreditgivare med bara en kreditupplysning, och samtidigt få bra hjälp.

Hur fungerar det när du anlitar en låneförmedlare?

Det är enkelt att gå via en låneförmedlare, vilket är en av anledningarna till att det är så populärt. I stora drag arbetar låneförmedlaren med tre steg:

  • Du fyller i ansökan
  • Budgivning bland långivarna
  • Presentation av erbjudandena till dig som sökande

 

Alla de olika låneförmedlarna samarbetar med olika långivare, vissa med fler än andra. Många av förmedlarna kan även förmedla lån till dig som har betalningsanmärkning förutsatt att din ekonomi är ordnad i dagsläget. Oavsett antalet långivare anslutna till förmedlingen tas endast en kreditupplysning på dig.

När du ansöker via låneförmedlaren fyller du i din ansökan via deras hemsida. Vissa kan förmedla lån från så låga belopp som 1 000 kronor medan högsta belopp varierar mellan allt från 100 000 kronor till 600 000 kronor. I din ansökan fyller du i hur mycket du önskar låna och hur lång återbetalningstid du behöver, samt dina person- och inkomstuppgifter. Din ansökan och kreditupplysning skickas sedan till de olika långivarna och de får ge sina bud, med andra ord ta fram vilket lån och vilken ränta de kan erbjuda dig.

När alla långivare har svarat sker det tredje och sista steget som innebär att erbjudandena presenteras för dig av låneförmedlaren. Du kan sedan i lugn och ro välja vilket av erbjudandena du vill acceptera och meddela låneförmedlaren om detta. Det är inget tvång att acceptera något av buden om du inte anser dem fördelaktiga. Väljer du ett av dem är det bara att skriva under lånehandlingarna och skicka dem till låneförmedlaren. Pengarna brukar komma in på ditt konto 1-3 bankdagar efter att de mottagit den signerade lånehandlingen.

Kreditvärdighet

Vi har nämnt kreditvärdighet några gånger, ett begrepp som kan kräva en mer grundlig förklaring. Kreditvärdigheten står för din förmåga att betala dina skulder och det finns olika kreditvärdighetsklasser. Din kreditvärdighet visas på din kreditupplysning och det är denna som långivarna använder för att se om de kan bevilja dig ett lån och i så fall till vilken ränta. Om du har obetalda skulder, alltså ett skuldsaldo hos Kronofogden, kommer du inte få några låneerbjudanden alls. Om du inte har betalningsanmärkningar avgör oftast din inkomst ifall du får lån eller inte.

Med betalningsanmärkning kan det vara svårare att få låna pengar men det är absolut inte omöjligt. Om du till exempel har betalningsanmärkningar men skulderna är betalda och du har en inkomst som är stabil kan du eventuellt erbjudas lån, men ofta till en högre ränta. Vissa långivare ger också lån till de som saknar fast inkomst. Ett tips är att fylla i vad du ska använda ditt privatlån till, om det är för att samla andra lån och krediter kan det nämligen vara något enklare att bli beviljad.

Vilka låneförmedlare finns det?

Det finns en stor mängd låneförmedlare i branschen i dag och de erbjuder olika räntesatser och olika storlekar på lånen. Dessutom har vissa låneförmedlare samarbete med fler långivare än vad andra har, därför är det bäst att kolla upp vilken låneförmedlare som passar dina behov. Då det finns många förmedlare och en hel del nya aktörer kan det vara svårt för dig att veta vilka av dem som är bäst. Vi rekommenderar därför att läsa recensioner och andra kunders betyg av förmedlarna för att sedan besluta dig för vilken du vill använda. Några som vi testat och verkligen kan rekommendera är dessa (klicka för att läsa recensionen):

 

Tänk på följande saker innan du bestämmer dig för vilken låneförmedlare du vill anlita. Först och främst, kontrollera att förmedlaren har tillstånd att bedriva låneförmedling. Alla förmedlare listade hos oss har givetvis tillstånd. Vill du anlita någon annan finner du oftast informationen i presentationen under fliken Om oss på hemsidan. Kolla därefter upp vilka långivare de samarbetar med, vilka lånebelopp som de förmedlar samt vilka återbetalningstider och räntesatser lånen kan röra sig mellan. Olika låneförmedlare kan ha olika inriktningar, exempelvis lån med betalningsanmärkning. Kika också på hur pass tillgänglig kundtjänsten är, ifall att frågor uppstår under låneprocessen.

Största fördelarna med att använda låneförmedlare

Det finns gott om fördelar med att använda en låneförmedlare när du är redo att ansöka om ett privatlån. Eftersom många långivare i dag ger dig individuell ränta kan det vara svårt att på förhand veta vilken långivare som blir mest fördelaktig. Med hjälp av en förmedlare i branschen kan du vara säker på att hitta den bästa räntan och de bästa villkoren du kan få. Dessutom är det helt kostnadsfritt att nyttja förmedlarens tjänster då de får provision av långivarna anslutna till förmedlingsverksamheten.

En annan stor fördel är att du får låneerbjudanden från många långivare samtidigt, men bara behöver en kreditupplysning. Detta gör att din kreditvärdighet inte påverkas negativt eftersom antalet registrerade förfrågningar hålls nere. Konkurrensen bland långivarna gör att du får många erbjudanden med bra räntor där du kan välja vilket du helst vill ha. Med en låneförmedlare slipper du själv leta upp långivare och om du annars hade önskat flera låneerbjudanden hade det också krävts flera kreditupplysningar. Upplysningar via UC registreras och kan sänka din kreditvärdighet.

Nackdelar med låneförmedlare

Det är ganska svårt att hitta nackdelar med att använda en låneförmedlare, det är mestadels positivt. Tidigare kunde det vara komplicerat att hitta låneförmedlare som gav lån på låga belopp under 20 000 kronor, men numera finns det låneförmedlare som kan hitta lån från 1 000 kronor och uppåt. Därav är den nackdelen inte längre aktuell. När du använder en låneförmedlare får du bara låneerbjudande från de långivare som är anslutna till låneförmedlaren, mellan 10-20 stycken, men det finns många fler på marknaden. Inte en nackdel men likväl bra att tänka på.

En annan aspekt är att det kan vara lite av en senväg när det kommer till hur snabbt du får dina pengar. Ofta kan det ta upp till 24 timmar innan alla dina erbjudanden har kommit in till låneförmedlaren. Om du vill vara säker på att tacka ja till det bästa erbjudandet är det bäst att vänta tills alla erbjudanden har kommit in, men har du bråttom är kanske inte detta den rätta vägen. Vissa låneförmedlare vill också att du skickar in ett fysiskt låneavtal innan ditt lån betalas ut till dig.

Sammanfattning

En låneförmedlare är alltså ett företag som förmedlar lån till privatpersoner. De har olika långivare anslutna till sina tjänster och du får flera låneerbjudande på bara en ansökan. Dessutom tas endast en kreditupplysning på dig, vilket är bättre för din kreditvärdighet än om du hade sökt hos alla långivare separat. Du kan också på ett enkelt sätt se vilket lån som ger dig bäst ränta och villkor så att du slipper betala för mycket för ditt lån. Att använda en låneförmedlare har fler fördelar än nackdelar.