Vad är ett omstartslån?
Ett omstartslån är utformat för att det ska vara lönsamt för dig som låntagare att använda det till att betala av dina befintliga lån. Det brukar beskrivas som att man samlar sina små lån under ett större lån. Om du har flera dyra smslån, ett kreditkort du använt flitigt och om du gjort något köp på avbetalning så kan du sänka dina lånekostnader ganska kraftigt genom att helt enkelt använda omstartslånet till att betala av mindre krediter.
Få ordning på ekonomin med Omstartslån
Vanligtvis brukar det inte vara en bra idé att låna pengar för att betala av sina lån. Det är i de flesta fall ett sätt att köpa sig lite extra tid om en gammal skuld, som man inte har råd med, förfaller till betalning. Att låna på det sättet brukar dock inte vara hållbart i långa loppet och det leder till högre och högre kostnader. En så kallad räntekarusell.
Ett omstartslån ger dig, som namnet antyder, en chans till en nystart och en sundare ekonomi genom att samla lån och krediter i ett stort lån. I vår guide om samlingslån får du mer information om den här speciella formen av lån. Samlingslån är ett annat namn på omstartslån.
Gör dig av med dina högkostnadskrediter
Förutom att det är möjligt att sänka sina räntekostnader med ett omstartslån finns det ytterligare en stor fördel. När du har flera lån att hålla reda på ökar risken för att du ska missa en återbetalning. Att inte följa avtalsvillkoren när det gäller smslån och andra snabblån brukar innebära att den totala kostnaden blir mycket högre på grund av förseningsavgifter. Att ha ett större lån är helt enkelt smidigare och inte lika energikrävande som att sitta med många små lån.
Med ett omstartslån får du en nystart som gör din ekonomi mer överskådlig. Det är som en rejäl vårstädning där du en gång för alla blir av med en massa saker som kanske gnagt på samvetet.
Vad kostar ett omstartslån?
Det är svårt att slå fast vad ett omstartslån kostar eftersom det finns flera aktörer som erbjuder denna typ av lån. Du få en god uppfattning genom att jämföra långivare som har omstartslån – men kom ihåg att kostnaden för lånet fastställs efter det att det gjorts en kreditprövning och att den alltså är individuell.
Själva poängen med ett omstartslån är att det har lägre ränta än snabblån och krediter. Men det är också fråga om en typ av lån som du kan få även om du har trasslat till din ekonomi. Lån man kan få trots att ens kreditvärdighet kanske inte är den bästa kostar alltid mer än när du har hög kreditvärdighet. Ett omstartslån är med andra ett bra val för dig som sitter med dyra högkostnadskrediter men det är sällan ett alternativ till ett vanligt privatlån, om din ekonomi är ordnad.
Skillnaden mellan privatlån och omstartslån
Ett bra privatlån kan kosta mindre än ett omstartslån. Det innebär att du även kan använda dig av ett privatlån till att lösa gamla skulder. Skillnaden mellan ett omstartslån och ett privatlån är egentligen så liten att man kan kalla ett omstartslån för ett privatlån som paketerats och utformats för att passa en viss målgrupp.
Precis som när det gäller privatlån behöver du ingen säkerhet för att kunna få ett omstartslån. Ett vanligt privatlån är dock svårare att få än ett omstartslån, om du har skulder.
Vem kan få ett omstartslån?
Olika långivare har olika krav som du måste uppfylla för att du ska kunna få låna från dem, men vissa delar är generella oavsett långivare.
- Det är möjligt att få ett omstartslån även om du har flera lån sedan tidigare, det är själva poängen med låntypen.
- Om du har dragit på dig ett par betalningsanmärkningar behöver det inte vara något hinder.
- Du måste ha en fast taxerad inkomst för att kunna få ett omstartslån. Den måste även vara tillräckligt hög i förhållande till beloppet du lånar. Det här är något som långivare som erbjuder omstartslån brukar vara ganska tuffa på.
- Du behöver naturligtvis även vara en myndig svensk medborgare med ett svenskt bankkonto, precis som när det gäller vilket lån som helst.
Hur ansöker jag till ett omstartslån?
Att ansöka om ett omstartslån är faktiskt inte svårare än att ansöka om ett vanligt snabblån. Exakt hur det går till skiljer sig åt mellan de olika långivarna men i grunden är det samma välbekanta procedur som när du ansöker om vilket lån online som helst. Du väljer belopp och återbetalningstid och signerar din ansökan, oftast med BankID. Sedan genomförs det en kreditprövning.
Många långivare som erbjuder omstartslån anlitar Upplysningscentralen UC och det betyder att de gör en lite mer grundlig kreditprövning än när du ansöker om ett snabblån på ett mindre belopp. Det går dock att hitta omstartslån utan UC om det är viktigt för dig. Efter kreditprövningen får du besked om vad lånet kommer att kosta innan du slutgiltigt bestämmer dig för om du vill ha det eller inte.
Tips till dig som funderar på att ta ett omstartslån
- Låna inte mer än du behöver för att betala tillbaka dina gamla lån. Annars kommer du att sitta med större lån, totalt sett, än du hade tidigare.
- Jämför både omstartslån och privatlån om du vill ta ett lite större lån för att betala av dina högkostnadskrediter.
- Använd gärna en låneförmedlare om du vill ha hjälp med att hitta det bästa omstartslånet.
- Var inte rädd för att ansöka om ett omstartslån, det är ett utmärkt lån för dig som har flera dyra smålån att hålla reda på.
- Ta ett omstartslån med inställningen att det verkligen ska bli en nystart för din ekonomi och undvik onödiga och dyra smålån i framtiden.