Grå villa med stor gräsmatta i förgrunden

Lånelöfte

Lånelöfte är ett förhandsbesked på hur mycket du kan låna för att köpa en bostad. Läs mer om hur det fungerar och ansök om lånelöfte via Expressen Låneguiden.

  • Digital ansökan
  • Besked inom några minuter
  • Helt kostnadsfritt

Vill du köpa dig en bostad behöver du först ansöka om ett lånelöfte. Det är ett förhandsbesked på hur stort bolån du kan få. Hos många mäklare är det ett krav att ha ett lånelöfte innan du ingår budgivning. Ditt lånelöfte omvandlas till ett bolån i samband med kontraktsskrivningen. Läs mer i vår utförliga guide och ansök om ett lånelöfte idag.

Ansök om lånelöfte snabbt och enkelt

Att ansöka om ett lånelöfte är mycket enkelt och vanligtvis får du svar direkt eller inom någon dag.

När du vunnit budgivningen omvandlar du enkelt lånelöftet till ett bolån. När det är dags för tillträde är banken i kontakt med din mäklare och genomför alla transaktioner.

Så går det till

  1. Fyll i din digitala ansökan och få snabbt svar. Ditt lånelöfte baseras på hur mycket du vill låna, hur stor kontantinsats du har och hur din övriga ekonomi ser ut.
  2. Delta i en budgivning. Många mäklare kräver att du har ditt lånelöfte på plats innan du får delta i en budgivning. Det ger dig dessutom en trygghet att veta på ett ungefär hur dyr bostad du kan köpa.
  3. Ditt lånelöfte omvandlas till ett bolån. När du vunnit budgivningen ska lånelöftet omvandlas till ett bolån. Detta sker i samband med kontraktsskrivningen.
Lånelöfte

Räkna lånelöfte – så mycket kan du låna till din bostad

Hur stort lånelöfte du kan beviljas beror på hur dyr bostad du vill köpa och hur din betalningsförmåga ser ut.

Enligt lag får bolånet inte utgöra mer än 85 procent av bostadens pris – resterande del måste du finansiera med kontanta medel. Detta kallas för bolånetaket. Det gäller oavsett hur stort låneutrymme du har.

Exempel: Vill du köpa en bostad för 4 miljoner kronor kan du som mest beviljas ett lånelöfte på 3,4 miljoner kronor. 4 000 000 x 0,85 = 3 400 000 kr. Resterande 600 000 kr måste utgöras av kontantinsats.

För många hushåll är det svårt att spara ihop till en kontantinsats på hundratusentals kronor. En del hushåll väljer därför att låna till kontantinsats, vilket innebär att man tecknar ett konsumtionslån utan säkerhet med högre ränta och avgifter än ett vanligt bolån.

Hur mycket du kan låna till din bostad påverkas även av din ekonomiska situation. Dina inkomster i förhållande till dina utgifter påverkar hur stort låneutrymme du kan beviljas. Ju bättre betalningsförmåga du har, desto mer kan du låna.

Two columns
Vertical
Horizontal
Lånelöfte – så mycket kan du låna
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart

Vad är lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked om hur mycket du får låna för att köpa en bostad. Banken utför en grundläggande granskning av din ekonomiska situation baserat på information om din inkomst, skulder, tillgångar och kreditvärdering för att fastställa den maximala lånesumman som de anser att du som låntagare kan hantera.

Ett lånelöfte är bra att ha innan du börjar buda på bostäder eftersom det ger dig som låntagare en indikation på hur dyr bostad du kan köpa eller hur mycket du får låna för en specifik bostad. Du riskerar inte heller att delta i en budgivning på en bostad du inte har råd att köpa.

Att ansöka om ett lånelöfte är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till någonting.

Lånelöfte

När får jag svar på min ansökan?

Hos de flesta banker får du svar på din ansökan om lånelöfte inom ett par minuter direkt på skärmen. Tänk på att lånelöftet är ett preliminärt besked och i vissa fall kan banken ha synpunkter på den specifika bostaden du är intresserad av och skruva ned lånelöftet i efterhand.

Är jag garanterad ett bolån vid godkänt lånelöfte?

Ett lånelöfte är ingen garanti för att du kommer att beviljas ett bolån till en specifik bostad. Det kan mer liknas vid ett erbjudande som du kan utgå ifrån i jakt på din nya bostad.

Bolåneföretagen har givetvis för avsikt att infria sitt löfte men kan välja att neka dig ett lån eller erbjuda dig ett lägre lånebelopp än vad som står angivet i lånelöftet.

Normalt sätt kan du känna dig trygg med att omvandla ditt lånelöfte till ett bolån, men om dina ekonomiska förutsättningar skulle ha ändrats från att du ansökte om lånelöftet till det att du har vunnit en budgivning kan ditt lånebelopp sänkas, alternativt nekas.

Anledningar till att banken drar tillbaka sitt lånelöfte kan exempelvis vara att du har förlorat din inkomst, separerat eller att du och din partner har fått barn vilket påverkar er ekonomi. Ytterligare en anledning kan vara att banken anser att bostaden av olika skäl inte kan agera säkerhet för lånet.

Lånelöfte

Hur länge gäller ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är vanligtvis giltigt i 6 månader och därefter måste du ansöka om ett nytt.

Eftersom din ekonomiska situation kan förändras över tid har lånelöftet en tidsbegränsad giltighet innan du behöver ansöka om ett nytt. Att lånelöftet är giltigt i 6 månader ger dig dock goda möjligheter att hitta din drömbostad.

Det krävs för att få ett lånelöfte

För att ansöka om ett lånelöfte behöver du uppfylla bankernas krav. Kraven kan skilja sig åt mellan olika banker, men vissa krav är mer vanligt förekommande än andra.

  • Du måste ha fyllt 18 år
  • Ha en fast inkomst i svensk valuta
  • Inte ha några betalningsanmärkningar

Lånelöfte med provanställning

Din ekonomiska förmåga påverkar dina möjligheter att få ett lånelöfte godkänt. Har du nyss kommit ut i arbetslivet och vill ansöka om ett lånelöfte med provanställning kan det vara svårare att få det godkänt, alternativt beviljas det lånebelopp du önskar.

Har du möjlighet att vänta tills provanställningen övergår i en tillsvidareanställning eller låna med en medlåntagare kan det förbättra dina chanser att beviljas ett så pass högt lånebelopp som du önskar.

Lånelöfte som föräldraledig

Det är fullt möjligt att ansöka om ett lånelöfte som föräldraledig, då kommer banken i stället utgå från din föräldrapenning när man räknar ut hur högt lånebelopp du kan beviljas.

Eftersom din inkomst minskar markant när du är föräldraledig, samtidigt som det tillkommer ytterligare kostnader med att ha ett barn kommer du inte att beviljas ett lika högt lånelöfte som om du hade varit ute i arbetslivet.

Lånelöfte som student

Det är dessvärre svårt att beviljas lånelöfte som student eftersom du inte har en stadigvarande inkomst som krävs.

I de flesta fall behöver du en medlåntagare eller borgensman som agerar extra säkerhet för att lånet kommer att betalas tillbaka i tid. När du sedan har studerat klart kan du ta över bolånet och stå på det själv.

Vilken ränta kan jag få?

När du omvandlar ditt lånelöfte till ett bolån har du möjlighet att förhandla din ränta. Vilken ränta du får beror på en rad olika faktorer, såsom vilken bank du tecknar ditt lån hos, vilken löptid du väljer, och hur bra betalningsförmåga du har.

Du bör alltid förhandla räntan för att försäkra dig om att du får det billigaste bolånet.

Tips! Förhandla mot bankens snittränta, inte listränta. Listräntan används i marknadsföringssyfte medan snitträntan är det räntesnitt bankens kunder har efter förhandling för respektive löptid. Snitträntan är alltid lägre än listräntan.

Lånelöfte