Utbildning ska stärka seniorers it-kunskaper

Vad är kreditupplysning?

En kreditupplysning är en bedömning av din kreditvärdighet, det vill säga din betalningsförmåga, och innehåller information om dig och din ekonomiska situation. I samband med att du ansöker om ett lån eller en kredit är långivaren enligt lag skyldig att genomföra en kreditupplysning på dig.

Kreditupplysningar görs även i samband med att du tecknar abonnemang, hyr bostad eller liknande.

Det finns två typer av kreditupplysningar

När företag gör en kreditupplysning på dig kan de välja mellan två olika typer av upplysningar; personupplysning och mikroupplysning.

En personupplysning är mer omfattande än en mikroupplysning och innehåller mer information om dig. Personupplysningar görs vid mer riskfyllda bedömningar, exempelvis i samband med att du lånar pengar medan mikroupplysningar görs vid mindre riskfyllda bedömningar.

Personupplysning

  • Namn och adress
  • Inkomstuppgifter
  • Fastighetsinnehav
  • Äktenskapsförord
  • Kreditförfrågningar
  • Betalningsanmärkningar
  • Aktiva krediter
  • Skulder hos Kronofogden

Mikroupplysning

  • Namn och adress
  • Skulder hos Kronofogden
  • Betalningsanmärkningar

Det är endast en personupplysning som påverkar din kreditvärdighet, det gör däremot inte mikroupplysningar. Tipset är därför att försöka undvika personupplysningar i stället för mikroupplysningar. På så sätt kan då få bättre kreditvärdighet vilket gör det lättare att exempelvis teckna ett lån till låg ränta.

  • Zmarta

    5/5

    10 000 – 600 000 kr

    Lånebelopp
    Ränta från

    5.20 – 29.40%

    Åldersgräns

    18 år

    Utbetalning

    1-5 dagar

    Ej UC

    Ok bet. anm.

    Lånebelopp

    10 000 – 600 000 kr

    Ränta från

    5.20 – 29.40%

    Åldersgräns

    18 år

    Utbetalning

    1-5 dagar

    Ej UC

    Ok bet. anm.

    Räkneexempel lån: 180 000 kr i 10 år. Totalt att återbetala 261 497 kr på 120 avbetalningar = 2 179 kr/mån. Nom. rörlig ränta 7,95%. Eff. ränta 8,25% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr).

    5/5

    Upp till 35 långivare
    En kreditupplysning hos UC
    Jämför även bolån och företagslån
    Visa erbjudande
    Räkneexempel lån: 180 000 kr i 10 år. Totalt att återbetala 261 497 kr på 120 avbetalningar = 2 179 kr/mån. Nom. rörlig ränta 7,95%. Eff. ränta 8,25% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr).
  • Hur länge syns en kreditupplysning?

    Kreditupplysningar registreras i kreditupplysningsföretagens register och är synliga även vid framtida kreditupplysningar. Om du ansöker om ett lån så hjälper den informationen långivaren att bilda sig en uppfattning om din ekonomi. Det gör det lättare att se om du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att kunna hantera ett skulden.

    Hur länge kreditupplysningarna syns varierar dock. Det beror helt enkelt på om det rör sig om en personupplysning eller en mikroupplysning. En personupplysning syns i kreditupplysningsföretagens register i ett år medan en mikroupplysning inte lagras i något register överhuvudtaget.

    Många kreditupplysningar försämrar din kreditvärdighet

    Undvik att dra på dig kreditupplysningar om du har möjlighet. Det försämrar nämligen din kreditvärdighet, vilket i sin tur försvårar dina möjligheter att exempelvis teckna lån. Exakt hur många upplysningar som krävs innan din kreditvärdighet försämras går dock inte att svara på eftersom det är fler faktorer än så som är avgörande.

    Om du ska låna pengar och vill jämföra dina erbjudanden är det alltid bäst att använda sig av en låneförmedlare i stället för att kontakta flera långivare själv. En låneförmedlare tar fram flera erbjudanden åt dig från flera banker och långivare. Därefter får du välja det erbjudandet som är bäst för dig. Trots att en låneförmedlare jämför flera långivares erbjudanden tas bara en kreditupplysning. Om du däremot väljer att själv kontakta varje enskild långivare så kommer det tas en kreditupplysning för varje låneansökan du gör.

    När gör man en kreditupplysning?

    Kreditupplysningar görs vid flera olika tillfällen för att bedöma din kreditvärdighet. Det är dock inte bara banker och långivare som gör en kreditupplysning. Även operatörer, hyresvärdar och bostadsrättsföreningar gör kreditupplysningar för att bedöma din betalningsförmåga.

    Även i samband med att du byter jobb kan arbetsgivaren vilja göra en kreditupplysning på dig. Det är särskilt vanligt om din nya tjänst innebär stort ekonomiskt ansvar.

    Det måste finnas skäl för upplysningen

    En långivare, hyresvärd, mobiloperatör eller liknande får inte göra en kreditupplysning på dig hur som helst. Enligt lag måste det finnas ett legitimt skäl för upplysning. Det begränsar vem som kan ta en kreditupplysning på dig.

    För att en aktör ska få göra en kreditupplysning på dig måste du dessutom godkänna det.

    Ett legitimt skäl kan vara om du ska ingå ett kreditavtal och långivaren behöver göra en riskbedömning av din ekonomi. Om du ska hyra en bostad kan hyresvärden även vilja veta att du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att klara av hyreskostnaderna.

    Den som begär en kreditupplysning på en juridisk person, en så kallad företagsupplysning, behöver dock inget giltigt skäl för sin upplysning. Det innebär alltså att du kan ansöka om en kreditupplysning på en styrelseledamot i ett aktiebolag eller en person som driver enskild firma utan att behöva ha ett giltigt skäl.

    Finns kreditupplysning utan UC?

    För många är namnet UC synonymt med kreditupplysning. Men i själva verket är UC AB bara ett företag som genomför kreditupplysningar. Anledningen till att termen UC för många blivit synonymt med kreditupplysningar är för att det är ett så pass välkänt företag och det vanligaste kreditupplysningsföretaget i Sverige. Men det finns fler kreditupplysningsföretag än UC och ibland kan det finnas skäl till att utnyttja det.

    När du lånar pengar, tecknar abonnemang, köper bostad eller liknande så tas det en kreditupplysning på dig. Tas de genom UC AB registreras dessa under ett års tid och påverkar under den tiden din kreditvärdighet. Ju fler upplysningar du har, desto sämre kreditvärdighet får du. Med en dålig kreditvärdighet blir det svårare att låna, teckna abonnemang och göra annat där det tas kreditupplysningar.

    En lösning på problemet är att ta ett lån utan UC. Det innebär helt enkelt att du använder aktörer som använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC AB. Dessa kreditupplysningsföretag kan inte se vad som finns registrerat i UC:s register om dig och därför påverkas inte din kreditvärdighet hos dem. Vilket gör att det oftast är lättare att låna pengar utan UC. Tänk dock på att dessa lån nästan alltid är dyrare i räntor och avgifter.

    En annan, billigare, lösning är givetvis att inte teckna krediter överhuvudtaget.

    Vanligt med andra kreditupplysningsföretag inom snabblån

    Det finns som tidigare nämnt andra kreditupplysningsföretag än UC AB. Dessa företag är i huvudsak aktiva inom lån, och då framför allt snabblån. Bland snabblåneföretagen är det nästan en majoritet som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än UC.

    Så om du är ute efter ett lån på ett lågt belopp med en kort återbetalningstid och inte vill registrera förfrågningar hos UC AB är det inte svårt att lyckas.

    Vanliga kreditupplysningsföretag inom snabblån

    Kreditupplysning på sig själv

    Det är inte bara banker och kreditgivare som tar en kreditupplysning på dig. Du kan faktiskt göra det själv så du får en överblick över din ekonomi och se vad andra ser om dig.

    Det här kan du se när du gör en kreditupplysning på dig själv

    • Lån och krediter
    • Inkomstuppgifter
    • Om du äger några fastigheter
    • Tidigare kreditupplysningar
    • Eventuella betalningsanmärkningar

    Om du har en betalningsanmärkning kan du även se när den försvinner genom att ta en upplysning på dig själv.

    Att göra en kreditupplysning på sig själv är inte gratis. Priserna varierar hos olika kreditupplysningsföretag. Hos UC kostar det i dagsläget 29 kronor att ta en kreditupplysning på sig själv.