Diskuterar med bank om att samla lån online

Samla lån hos storbankerna

Idag finns det en mängd långivare som erbjuder dig som konsument att samla dina smålån och krediter hos dem. Ofta innebär ett sådant samlingslån att du kommer ned i både ränta och total månadskostnad. Den här artikeln fokuserar på hur du samlar lån hos de traditionella storbankerna.

Vad menar vi med en traditionell storbank egentligen? Vi har valt att definiera dem som en bank som fortfarande har fysiska kontor och är dominerande på den svenska marknaden. Dessa fyra är Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken. Hos dem kan du antingen samla lån i ett privatlån utan säkerhet eller utöka ett befintligt bostadslån för att på så sätt betala av dina skulder med pengarna du får loss.

Är du redan kund med bostadslån i någon av storbankerna kan det vara värt att undersöka den möjligheten. Det finns nämligen inga direkta nackdelar med att fråga om samlingslån - så länge du inte använder pengarna du får över till att skuldsätta dig ytterligare.

Samla dina lån i ett privatlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Alla de fyra storbankerna erbjuder sådana typer av lån. Uppger du att du ska använda det till att samla befintliga lån och/eller krediter så brukar kraven för privatlånet även sänkas något. Är du befintlig kund brukar det gå ganska snabbt att få ett besked om huruvida du får teckna ett samlingslån eller inte. Du är dock utlämnad till den ränta som banken erbjuder – vilket gör det klokt att alltid jämföra samlingslån innan du accepterar ett erbjudande från din bank.

Är du däremot inte kund hos en av storbankerna kan det ta betydligt längre tid att få ett lån godkänt. Har du bråttom att samla ihop lånen kan det därför vara värt att kika på andra aktörer. Och ta tid att jämföra den mot varandra. Här är en låneförmedlare ett utmärkt alternativ, du får in flera anbud från olika banker med bara en kreditupplysning.

Samla lån hos storbankerna

Utöka ditt bostadslån för att samla andra lån

Du som äger din bostad (och har befintliga lån på den hos exempelvis Swedbank) kan ha utrymme att belåna den ytterligare. Ett lån med bostaden som säkerhet kan användas till vad du vill – exempelvis till att lägga ihop smålån och avbetalningar du betalar onödigt dyra pengar för. Detta förutsätter att bostaden är värd mer idag än vad den var när lånet togs.

Bostäder får bara vara belånade till max 85 % av sitt värde. Är din belåningsgrad lägre än så kan det finnas utrymme för att utöka bolånet till ett större. En sak du behöver förbereda för att kunna utöka lånet är att få en värdering utav din bostad av en certifierad mäklare, något som bankerna oftast kan hjälpa till med.

Tänk även på att en höjning av bolånet kan leda till att du måste amortera mer enligt det nya amorteringskravet som trädde i kraft juni 2016.

Samla lån hos Swedbank

Swedbank har en hemsida som inte alltid är så lätt att navigera runt på. Det tog ett bra tag innan vi lyckades hitta möjligheten att höja bolånet. Tyvärr ger Swedbank heller inte mycket information annat än att det går att höja ett befintligt bolån upp till 85 procent av bostadens värde och att minsta höjning är 100 000 kr.

Det finns däremot lite bättre information om hur du som kund samlar dina lån i ett privatlån istället. Den övre gränsen för ett samlingslån är 500 000 kr. Du måste vara befintlig kund, ha en regelbunden inkomst och vara över 18 år. Swedbank accepterar inte betalningsanmärkningar och det kommer att ske en kreditupplysning via Upplysningscentralen när du ansöker. På hemsidan finns det en lånekalkylator som ska ge en fingervisning hur mycket du kan spara genom att samla dina lån hos Swedbank.

Ansökan sker online på hemsidan, vi a telefon eller via Swedbanks app. Du kan även fylla i en intresseanmälan och bli uppringd ifall du föredrar det.

Samla lån hos storbankerna

Samla lånen hos Nordea

Nordea har en bättre strukturerad hemsida än sin tidigare nämnda konkurrent Swedbank. Här går det lättare att hitta information om hur du höjer ditt bolån genom att låna på huset. Det finns mer information, t ex tips på fem saker du kan använda et utökade bolånet till. Dessa tips fokuserar främst på renovering och tillbygge snarare än att samla ihop lån och krediter. Villkoren är även här minst 100 000 kr i höjning och att bostaden får vara belånad till max 85 procent utav värdet.

Du kan ansöka direkt online via hemsidan eller lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar Nordea dig.

Är du ute efter att ersätta dina lån och krediter med ett privatlån får du även här en bra överblick hos Nordea. Informationen är tydligt samlad med både lånekalkylator, räkneexempel och aktuella räntespann. Är du befintlig kund betalar du mindre i ränta och är du sk “Premiumkund” för du den högsta ränterabatten.

Till skillnad från många andra aktörer hjälper Nordea inte dig att lösa dina befintliga lån och krediter. Du måste själv kontakta respektive kreditgivare och lösa dina smålån.

Lägsta beloppet du kan låna är 10 000 kronor och det högsta är 350 000 kronor. Ansökan sker online med BankID eller genom att du ringer Nordea. Du får oftast besked direkt på skärmen – men i vissa fall kan det ta längre tid och då får du besked via telefon eller SMS.

Samla lån hos storbankerna

SEB erbjuder också samlingslån

Att låna på bostaden och höja ditt bolån är möjligt även hos SEB. Det är dock ganska krångligt att hitta bra information om hur du gör. Klart är att samma regler med 100 000 kr minimum höjning och max 85 % belåningsgrad gäller även här. Huruvida du kan använda ditt utökade bolån till att samla ihop lån och krediter framgår inte av hemsidan.

För att ansöka behöver du fylla i ett fyra sidor långt formulär online. BankID krävs för att styrka din identitet. Vi hittar ingen information om att ringa in till SEB för att på så sätt höja bolånet.

SEB kallar sitt privatlån som samlar andra lån för Enkla Lånet. Det kan användas både som samlingslån och vanligt konsumtionslån. Informationen om hur du går tillväga är bättre här, det finns till och med en video med SEB:s expert Jens Magnusson där han förklarar fördelarna med att lösa gamla lån och samla dem i ett nytt.

Du ansöker om Enkla Lånet via ett liknande formulär som när du vill höja ditt bolån. Maxbelopp är 350 000 kr och det minsta du kan låna är 20 000 kr. I formuläret kan du uppge att du ska använda pengarna till att betala av andra lån och samla dem. Du kan även välja att betala ut pengarna till en annan bank än SEB. Här finns också ett telefonnummer att ringa ifall du behöver hjälp med något. Tyvärr inga uppgifter om aktuella räntor eller liknande – vilket gör att du måste vänta tills efter ansökan innan du vet vad lånet kommer kosta dig.

Samla lån hos storbankerna

Färre möjligheter hos Handelsbanken

Handelsbanken verkar inte erbjuda möjligheten att låna på huset för att du ska kunna betala av befintliga lån. Det är åtminstone inte någon information vi kan hitta online. Är du befintlig kund kan det vara värt att åtminstone fråga din bankkontakt om att höja bolånet.

Samla lån och krediter är möjligt via ett privatlån – men är inget som uppmärksammas eller på något sätt marknadsförs på hemsidan. Handelsbanken har två varianter av privatlån som de erbjuder_ Privatlån Direkt och Privatlån med flexibla villkor. Det förstnämnda är för en ensam sökande och lånebeloppet ligger mellan 30 000 – 150 000 kronor. Rörlig ränta som är samma för alla (i skrivande stund 5,60 % + 595 kr i uppläggningsavgift – vilket ger en effektiv ränta på 6,01 %). Är du befintlig kund kan du ansöka online och få svar inom 24 timmar.

Den andra, flexibla låneprodukten ska, enligt Handelsbanken, bättre anpassas efter dina unika behov. Här kan du använda dig av en medsökande och räntan sätts individuellt. Möjlighet att lämna säkerhet finns också. Informationen är bristfällig på hemsidan men vår gissning är att detta är ett lån för personer med lite mer ansträngd ekonomi, t ex om du har många avbetalningar, krediter och smålån. Du kan dock inte låna med betalningsanmärkning.

 

Samla lån hos storbankerna

Finns det nackdelar med att samla lån hos storbankerna?

Blir du beviljad ett lån ser vi inte någon direkt nackdel med att använda en av storbankerna för ditt samlingslån. Tyvärr är de traditionella bankerna kända för att vara väldigt restriktiva och hårda i sin bedömning av låntagare. De godkänner bara personer med hög kreditvärdighet – vilket blir lite utav ett Moment 22 då många som vill samla sina lån gör det för att bli av med sina smålån och avbetalningar – som i sin tur drar ned kreditbetyget.

Att tänka på innan du försöker samla dina lån hos storbankerna:

  • Du behöver ha hög eller mycket hög kreditvärdighet för att bli godkänd
  • Lånar du på bostaden är minsta belopp 100 000 kr och du kan behöva ändra din amortering
  • Endast Nordea erbjuder 10 000 kr som lägsta lånebelopp för privatlån
  • Det tas alltid en kreditupplysning via UC
  • Betalningsanmärkningar gör nästan alltid att din ansökan avslås

Är du osäker är det alltid bättre att kontakta din bankperson innan du ansöker om att höja bolånet eller väljer ett privatlån. Bankens personal är där för att hjälpa dig som kund och detta är en fördel många av de nya helt nätbaserade bankerna ofta saknar. Utnyttja den.

Vanliga frågor om att samla ihop lånen hos en storbank

Ja, på ett eller annat sätt gör de det. Du kan alltid ta ett privatlån utan säkerhet (blancolån) och använda det till vad du vill. Sen skiljer sig bankerna åt med hur mycket de faktiskt hjälper dig i processen och tar hänsyn till att du ska lösa befintliga lån och samla dem i ett nytt.

Nej, du kan alltid ansöka om ett nytt lån hos en av storbankerna. Det brukar dock underlätta avsevärt i handläggningen om du är kund sedan tidigare. Bättre räntevillkor är också vanligt förekommande för befintliga kunder.

Ja, det gör det verkligen. Nästan varje större långivare erbjuder idag någon variant av samlingslån. Det kan vara värt att jämföra via en låneförmedlare så slipper du dra på dig en större mängd onödiga kreditupplysningar.

Det beror helt på vilket alternativ du väljer. Ökar du ditt bolån kan det komma nya amorteringskrav och högre ränta. Väljer du att samla befintliga lån i ett privatlån har storbankerna många gånger en uppläggningsavgift som tillkommer. Själva ansökan är dick alltid gratis.

Sammanfattning

Som befintlig kund hos en av storbankerna kan det finnas flera fördelar att samla dina lån hos en av dem. Att låna på huset och höja bolånet är den klart billigaste låneformen när det kommer till räntekostnad.

Storbankerna är dock inte lika flexibla vid privatlån som många digitala banker. Det ställs höga krav på kreditvärdigheten och betalningsanmärkningar är i stort sett alltid ett skäl till avslag på låneansökan. Har du många smålån och krediter som du vill lösa och samla i ett samlingslån är din kreditvärdighet oftast inte tillräcklig. Då kan en låneförmedlare vara ett bra alternativ för att undvika många kreditupplysningar via UC.

Tips: Vill du låna med betalningsanmärkning eller låna utan UC har vi sektioner som förklarar dessa begrepp åt dig.

Samla lån hos storbankerna