papper och penna samt kalkylator räknar på att samla lån

Samla lån (samlingslån)

Välkommen till vår guide till hur du samlar dina lån i ett samlingslån (eller omstartslån, omläggningslån). Vår ambition är gå igenom allt du som konsument kan behöva känna till om denna låneform. Vi förklarar vad de innebär, vilka för- och nackdelar som finns och ger tips på var du kan ansöka när du vill samla lån på ett ställe.

Syftet med samlingslån är att låntagaren ska kunna lösa sina befintliga lån och baka ihop dem till ett nytt - med lägre ränta som följd och på så sätt komma ned i månadskostnad. Det tas alltid en kreditupplysning och görs en individuell bedömning av varje ansökande. Blir du nekad av en bank kan det fortfarande vara lönt att testa med en annan. Eller varför inte använda dig av en låneförmedlare?

Har du ytterligare frågor som inte finns besvarade här ser vi jättegärna att du kontaktar oss. Vi försöker alltid svara inom en arbetsdag.

Belopp

10 000 kr

Period

24mån

Vad är ett samlingslån?

Den som har dragit på sig ett antal krediter och avbetalningar vet att det bidrar till en hel del onödiga utlägg varje månad, särskilt som mindre och korta lån tenderar att vara dyrare. Det finns dock ett väldigt smidigt sätt att lösa detta på. Med hjälp av ett samlingslån kan du baka ihop dina mindre lån och krediter i ett större lån. Detta samlingslån kommer du självklart även behöva amortera varje månad, men i stället för att hålla koll på flera olika avbetalningar och avier, har du bara en avbetalning att sköta varje månad. För många blir det en omstart av ekonomin och lånet kallas därför även för just omstartslån.

Att samla lån har blivit allt vanligare på senare år och erbjuds av flera aktörer. Att skaffa ett samlingslån är något som dessutom kan höja din kreditvärdighet. Ett lån på ett högre belopp ser till exempel bättre ut på kreditupplysningen än flera smålån och krediter. När du sedan haft lånet en längre tid och skött dina betalningar kan det höja din kreditvärdighet ytterligare. På många smålån, som till exempel sms-lån och olika kreditkort, är det inte ovanligt att du betalar lika mycket i ränta som du amorterar på lånet. På så sätt kan det bli svårare att se ljuset i slutet av tunneln när det kommer till dina avbetalningar, och det gör det till en ännu större fördel att skaffa ett samlingslån. Vissa väljer att låna pengar för att ta ett samlingslån, för att på så sätt sänka kostnaderna.

Fördelar med att samla lån

När det kommer till fördelarna med ett samlingslån finns det flera stycken. Först och främst är den lägre månadskostnaden och lägre räntan så klart en stor fördel. Smålån, speciellt kontokrediter, kreditkort och snabblån via exempelvis SMS har generellt sett en hög ränta på uppemot 20 %. Detta blir lätt några tusenlappar i månaden, medan ett större lån oftast har lägre ränta. Banker erbjuder dessutom ofta en lägre räntesats ju större lånet är. Det finns flera långivare som ger denna typ av privatlån för att lösa mindre lån och krediter. Några exempel:

En annan sak som gör att månadskostnaden blir mindre är att de flesta företagen tar ut en faktura- eller aviavgift på runt 30 kronor per faktura, vilket blir mycket pengar per år om du har flera stycken. Ett samlingslån ger max en aviavgift och du sparar därmed pengar på det också. Vid ett samlingslån sjunker troligtvis din månadskostnad en hel del då amorteringstiden oftast sträcker sig över en längre tid. Det kan skilja väldigt mycket från de mindre lånen och du har större valfrihet gällande amorteringstiden. Tänk dock på att en längre amorteringstid ger fler aviavgifter, men i regel är det fortfarande ett gynnsammare alternativ.

Ränta på samlingslån

Det finns en del faktorer som påverkar räntesatsen på ett lån. En faktor som kan spela stor roll är om du lånar med eller utan säkerhet. Om du tar ett lån med säkerhet kan till exempel din bil eller din båt vara en garanti för långivaren. Du kan också samla lånen med ditt boende som säkerhet. Om du har ett bolån kan det vara en klok idé att låna lite extra pengar på bolånet för att lösa krediter och smålån på det sättet. Räntan blir då lägre än för ett traditionellt samlingslån eftersom bolån är den typ av lån som generellt har lägst ränta.

Andra faktorer som påverkar räntan för lånet är till exempel lånebeloppet och amorteringstiden. Högre belopp har i regel lägre ränta men tänk samtidigt på att det är onödigt att låna mer än vad du behöver eftersom amorteringstiden förlängs. Längre amorteringstid betyder generellt sett lägre ränta men det innebär också fler betalningstillfällen som påverkas av räntan.

Det är alltid bra att jämföra olika långivares erbjudanden när du vill samla lån för att hitta den bästa räntan. Ett tips är även att kolla på den effektiva räntan, eftersom ytterligare omkostnader är inräknade där. Det kan till exempel handla om uppläggningsavgift, aviavgift eller andra avgifter som påverkar lånets kostnad.

Kan att samla lån sänka dina kostnader?

Det finns som sagt flera olika parametrar som påverkar din månadskostnad. Här är ett exempel på hur du skulle kunna förändra den genom en sammanslagning av flera lån:

 • Lån 1: Snabblån 36 000 kr. Amortering 1 000 kr/mån i 3 år. Effektiv ränta 13,92 % Total räntekostnad för lånet 7 270 kr.
 • Lån 2: Privatlån för bil 90 000 kr. Amortering 937,50 kr/mån i 8 år. Effektiv ränta 6,72 %. Total räntekostnad för lånet 23 716 kr.
 • Lån 3: Avbetalning säng 18 000 kr. Amortering 750 kr/mån i 2 år. Effektiv ränta 9,61 %. Total räntekostnad för lånet 1 726 kr.

I detta exempel har du lån för totalt 144 000 kr och kommer betala sammanlagt 32 712 kr i räntekostnader. Kostnaden för amortering uppgår som mest till 2 687,50 kr per månad. Om du istället vill samla dessa tre lån i ett enda stort privatlån skulle det kunna se ut enligt följande exempel:

 • Samlingslån: Privatlån 144 000 kr. Amortering 1 714 kr/mån i 7 år. Effektiv ränta 5,75 %. Total räntekostnad för lånet 28 560 kr.

Enligt ovanstående skulle du få en jämnare månadskostnad (samt minska den kraftigt de första åren) genom att samla dina lån och bli helt skuldfri ett år tidigare. Du skulle även behöva betala 4 152 kr mindre i räntekostnader. Allas ekonomiska förutsättningar ser självklart olika ut och räntan som ges är individuell.

Kreditvärdighet påverkar att samla lån

Din kreditvärdighet spelar stor roll när det kommer till din möjlighet att samla lån. Ju högre kreditvärdighet du har, desto enklare är det för dig att ta ett lån med en lägre ränta. Din kreditvärdighet syns när det tas en kreditupplysning på dig från ett kreditupplysningsföretag, vilket alltid görs vid lån och krediter. Kreditvärdigheten påverkas av ett flertal olika faktorer som din inkomst, din livssituation och din lånehistorik.

Kreditupplysningsföretaget anger din kreditvärdighet som hög, medel eller låg beroende på dessa faktorer. Om du har en fast inkomst som är relativt hög ger det en högre kreditvärdighet än om du till exempel är timanställd eller deltidsanställd.

När det kommer till din livssituation är det faktorer som boende, civilstatus och barn som tas i åtanke. Om du äger ditt boende ger det en högre kreditvärdighet än om du bor i en hyresrätt. Om du är gift sedan flera år tyder det på en stabil livssituation jämfört med om du ligger i skilsmässa. Har du hemmavarande barn ger det högre utgifter per månad. Allt detta är sådant som vägs in i hur stabil din livssituation är och ju stabilare livssituation desto högre anses din kreditvärdighet vara. Om du har en lånehistorik där du inte betalat dina lån i tid och fått en betalningsanmärkning sänker det kreditvärdigheten.

Samla lån med betalnings­anmärkning

En betalningsanmärkning är något som visas på din kreditupplysning när du har en skuld hos Kronofogden och den syns även några år efter att den är återbetald. En betalningsanmärkning sänker ditt kreditbetyg, men trots det finns vissa långivare som accepterar det och kan bevilja ett omstartslån. De som ger dig lån trots betalningsanmärkning kommer dock ge dig en högre räntesats då du anses vara en högre risk än de utan anmärkning.

En förutsättning för att du ska kunna samla lån när du har en betalningsanmärkning är att skulden hos Kronofogden har blivit betald och att du därför inte har något aktivt skuldsaldo hos dem.

Ska du ansöka om ett samlingslån när du har betalningsanmärkning har långivaren ett annat sätt att se på din ekonomiska situation. En betalningsanmärkning ger automatiskt en låg kreditvärdighet enligt kreditupplysningen, men långivare kan göra en så kallad manuell kreditupplysning i stället. Då vill de höra din personliga anledning och syn på din ekonomi och även kolla upp de uppgifter du ger dem. När de sedan har all information som de tycker sig behöva gör de en egen bedömning av din kreditvärdighet. Om du visar på en bra ekonomi i övrigt och de anser att du kan betala tillbaka lånet kan de erbjuda dig ett samlingslån, men med något högre ränta.

Var hittar du samlingslån?

Det finns många banker och företag som erbjuder att samla lån i ett privatlån och det kan därför verka både krångligt och lätt att hitta det som passar dig och din livssituation bäst. Dessutom kan flera ansökningar hos olika långivare försämra din kreditvärdighet då det ger flera förfrågningar. Därför kan du även ta hjälp av en låneförmedlare när du vill ansöka om ett samlingslån – men känner dig osäker på vilken långivare du ska välja.

Genom att använda dig av en låneförmedlare för att samla lån tas endast en kreditupplysning på dig samtidigt som du kan få låneerbjudande av flera olika aktörer. Det är fördelaktigt för din kreditvärdighet vid framtida ansökningar, och du kan välja samlingslånet med bäst ränta.

När det kommer till låneförmedlare finns det många olika. Det är bara att välja den förmedlare som har samlingslån inom det spann av belopp som du behöver och sedan ansöka på ett och samma ställe. Några exempel på låneförmedlare är Advisa, Zmarta och My Loan. Om du använder dig av någon av dessa förmedlare tas endast en kreditupplysning på dig samtidigt som de kollar upp långivarna åt dig, och sedan får du erbjudande om att samla dina lån från olika banker och långivare.

På så sätt kan du få flera erbjudanden och sedan välja det samlingslån som erbjuder dig den bästa räntan och villkoren.

Inte bara lån och krediter som kan samlas

En vanlig missuppfattning är att det bara är snabblån och kontokrediter med hög ränta som kan samlas ihop i ett samlingslån. Det är där därifrån termen omstartslån myntats, att få starta om när räntorna blivit högre än vad som klaras av att återbetala. Men som “vanlig” konsument har du oftast ett antal olika lån, krediter och abonnemang som kan vara värda att samla ihop a för att komma ned i totalkostnad.

Här är exempel på olika typer av lån som kan lösas med ett samlingslån:

Blancolån, privatlån, sms-lån, mikrolån, kontokrediter, billån, båtlån, andra typer av fordonslån, kreditkortsbetalningar, avbetalningar, renoveringslån, reselån, lån till kontantinsats och topplån.

Som du ser är det en diger lista med lånetyper – och de flesta av oss har idag ett eller flera av lånen på listan. Att samla lån gör skillnad i plånboken.

Upplysningscentralen och samlingslån

När det kommer till kreditupplysningar för att samla lån tas de i princip alltid hos Upplysningscentralen (UC). Det finns andra kreditupplysningsföretag men de används sällan i detta avseende. Upplysningscentralen är Sveriges största kreditupplysningsföretag och ägs av några av de stora bankerna som Handelsbanken och Swedbank till exempel. De får sina uppgifter från Skatteverket och flera finansinstitut.

Många tror att det är Kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar men det är faktiskt kreditupplysningsföretagen som registrerar dem efter att du fått en skuld hos Kronofogden. För att behålla en hög kreditvärdighet är det bra att inte söka flera olika krediter och lån som ökar antalet förfrågningar hos Upplysningscentralen.

Vanliga frågor om att samla lån

Ja, de flesta aktörer som erbjuder samlingslån godkänner även att du har en eller flera betalningsanmärkningar. Du får dock aldrig ha någon aktiv skuld hos Kronofogden. Se vår lista i toppen av den här sidan vilka långivare som godkänner att samla lån med betalningsanmärkningar.

Det beror självklart på just din unika situation. Men ja, oftast så kommer du ned i månadskostnad när du samlar lån i ett större.

Det beror på vilken aktör du vänder dig till. Högsta beloppet du kan låna bland de långivare vi har listade här på Låneguiden är 600 000 kr. Det betyder att du kan samla alla dina lån så länge totalbeloppet inte överstiger 600 000 kr. En begränsning i antalet lån är sällsynt utan det tittas då istället på din totala kreditvärdighet.

Om ditt primära syfte är att samla lån för att kunna konsumera mer bör du tänka över din ekonomiska situation och konsumtionsmönster. Annars har vi svårt att se någon nackdel med samlingslån.

Sammanfattning samla lån

Ett samlingslån (eller omstartslån) är ett privatlån som tas för att lösa andra mindre lån och kreditkortsskulder. Dessa tas i regel för att få en sänkt månadskostnad och lägre ränta, då det är bättre att ha ett samlat lån än att ha flera smålån som ger högre ränta och fler avgifter.

Du kan samla lån med eller utan säkerhet och det finns möjlighet att få ett samlingslån även om du har en betalningsanmärkning, förutsatt att skulden är betald. Det enklaste och smidigaste sättet att hitta ett bra samlingslån är att använda en låneförmedlare där endast en kreditupplysning görs, och du kan välja mellan olika bankers erbjudande för ett fördelaktigt lån.

Källhänvisning:

Ovan är exempel på tre källor vi använt när vi skrivit den här artikeln om att samla lån och krediter i ett samlingslån eller omstartslån. För mer information inom ämnet uppmanar vi dig att besöka dessa webbplatser.

 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  3-5 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  5/5

  Låneexempel: Annuitetslån 14 år, 250 000 kr, rörlig ränta 5,77% (start-/aviavg. 0 kr) ger eff. ränta 5,92%, tot. belopp 364 993 kr, kostnad 2 173 kr/mån.

  Populärast
 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  6.99 - 22.99%

  Åldersgräns

  23 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Nej

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  Låneexempel: 65 000 kr i 5 år. Eff. ränta 15,88%. Kostnad 1531 kr/mån. Totalt 91 866 kr.

 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.04%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  3-5 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  Låneexempel: 100 000 kr över nio år med exempelräntan 5,64 % (effektiv ränta 5,79 %). Totalt belopp att betala 127 764 kr

 • Lånebelopp

  10 000 - 300 000 kr

  Ränta från

  3.95 - 19.95%

  Åldersgräns

  20 år

  Utbetalning

  1-2 dagar

  Betalningsanm. ok

  Nej

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  Låneexempel: 100 000 kr på 10 år med 7,95% nominell rörlig ränta, 8,34% effektiv ränta, kostar 1 211 kr/mån (120 ggr). Att återbetala: 145 551 kr.

 • Lånebelopp

  5 000 - 500 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  5/5

  Låneexempel: 500 000 kr med återbetalningstid på 15 år, effektiv ränta 6.26 %. Månadskostnad 4 244 kr. Totalt 763 920 kr.

 • Lånebelopp

  1 000 - 100 000 kr

  Ränta från

  3.95 - 24.95%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  2-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  Låneexempel: 30 000 kr med återbetalningstid på 2 år, effektiv ränta på 9,23 %. Månadskostnad 1 369 kr. Totalt 32 856 kr.

 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 22.59%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  Låneexempel: 100 000 kronor i 9 år. Eff. ränta 7,18 %. Kostnad 1 183 kr/mån. Totalt 127 764 kronor.

 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  3-5 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  Låneexempel: Annuitetslån 14 år, 250 000:-, rörlig ränta 5,77% (start-/aviavg. 0:-) ger eff. ränta 5,92%, tot. belopp 364 993:-, kostnad 2 173:-/mån (168 avbet.)

 • Lånebelopp

  10 000 - 500 000 kr

  Ränta från

  3.45 - 9.95%

  Åldersgräns

  20 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Nej

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  Låneexempel: För 100 000 kronor med 8 år återbetalningstid och ränta 5,95 % blir månadskostnaden 1 318 kronor.

 • Lånebelopp

  20 000 - 500 000 kr

  Ränta från

  9.90 - 28.9%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  Individuellt

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  Låneexempel: 70 000 kr i 6 år med effektiv ränta 12,9 %. Månadskostnad: 1 401 kronor. Totalt belopp att betala 100 908 kronor.

 • Lånebelopp

  10 000 - 10 000 000 kr

  Ränta från

  1.28 - 26.08%

  Åldersgräns

  20 år

  Utbetalning

  3-5 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3.5/5

  Låneexempel: 95 000 kr i fem år, eff. ränta 6,70 %. 1 861 kr/mån, totalkostnad 111 660 kr.

 • Lånebelopp

  10 000 - 200 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.95%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  2-5 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3/5

  Låneexempel: Annuitetslån 200 000 kronor, 10 års återbetalning. Effektiv ränta 6,4%. Månadskostnad 2333 kronor (120 månader) totalkostnad 279 960 kronor.

 • Lånebelopp

  10 000 - 400 000 kr

  Ränta från

  6.9 - 25.95%

  Åldersgräns

  20 år

  Utbetalning

  1-2 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3/5

  Låneexempel:​ 100 000 kr i 5 år. Effektiv ränta 8,38%, månadskostnad 2023 kr. Totalkostnad 121 380 kr.

 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  0-1 dag

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3.5/5

  100 000 kr med 14 års löptid, effektiv ränta 8,19 %. Månadskostnad 986 kr. Totalt 165 589 kr

 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  0-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3.5/5

  Låneexempel: 250 000 kr med 1 års löptid, effektiv ränta 5,93 %. Månadskostnad 21 491 kr. Totalt 257 883 kr.

 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.99 - 22.59%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3.5/5

  *Låneexempel: 100 000 kronor i 9 år. Eff. ränta 7,18 %. Kostnad 1 183 kr/mån. Totalt 127 764 kronor.

 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.5%

  Åldersgräns

  19 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3/5

  Låneexempel: 200 000 kr med återbetalningstid på 18 år, effektiv ränta 5,93 %. Månadskostnad 1 490 kr. Totalt 321 963 kr.