papper och penna samt kalkylator räknar på att samla lån

Samla lån (samlingslån)

Välkommen till vår guide till hur du samlar dina lån i ett samlingslån (eller omstartslån, omläggningslån). Vår ambition är gå igenom allt du som konsument kan behöva känna till om denna låneform. Vi förklarar vad de innebär, vilka för- och nackdelar som finns och ger tips på var du kan ansöka när du vill samla lån på ett ställe.

Syftet med samlingslån är att låntagaren ska kunna lösa sina befintliga lån och baka ihop dem till ett nytt - med lägre ränta som följd och på så sätt komma ned i månadskostnad. Det tas alltid en kreditupplysning och görs en individuell bedömning av varje ansökande. Blir du nekad av en bank kan det fortfarande vara lönt att testa med en annan. Eller varför inte använda dig av en låneförmedlare?

I praktiken innebär ett samlingslån att du tar ett vanligt privatlån som du använder för att betala av dina dyrare snabblån och krediter. I vissa fall får du själv lösa dina skulder, men det finns även långivare som löser dina tidigare lån åt dig. I och med att du sänker din månadskostnad får du pengar över som du kan använda till precis vad du vill. Antingen kan du sätta extra guldkant på tillvaron eller göra extra amorteringar för att på så vis bli skuldfri snabbare, du väljer helt själv vad du vill göra.

När du samlar dina lån tar du i huvudsak ett vanligt privatlån, men om du har en bostad eller planerar att köpa en kan du även använda dig av ett bolån för att göra detta. Ett bolån har ännu lägre ränta än ett privatlån vilket gör det till den bästa lånetypen när du samlar dina lån.

Precis som alltid måste du uppfylla långivarens krav för att få låna några pengar. Gör du inte det kan du i vissa fall använda dig av en medsökande som står med på lånet. Den personen får då solidariskt betalningsansvar för att lånet betalas i tid. En medsökande ökar inte bara dina chanser att få lånet beviljat. Eftersom ni är två som står på lånet kan ni även få lägre ränta.

Har du ytterligare frågor som inte finns besvarade här ser vi jättegärna att du kontaktar oss. Vi försöker alltid svara inom en arbetsdag.

Vad är ett samlingslån?

Den som har dragit på sig ett antal krediter och avbetalningar vet att det bidrar till en hel del onödiga utlägg varje månad, särskilt som mindre och korta lån tenderar att vara dyrare. Det finns dock ett väldigt smidigt sätt att lösa detta på. Med hjälp av ett samlingslån kan du baka ihop dina mindre lån och krediter i ett större lån. Detta samlingslån kommer du självklart även behöva amortera varje månad, men i stället för att hålla koll på flera olika avbetalningar och avier, har du bara en avbetalning att sköta varje månad. För många blir det en omstart av ekonomin och lånet kallas därför även för just omstartslån.

När du samlar dina lån innebär det helt enkelt att du tar ett större privatlån som du använder för att betala av dina dyrare krediter. Eftersom kostnaden för ett större privatlån är billigare än flera smålån kan du dessutom spara pengar på dina lånekostnader varje månad.

Att samla lån har blivit allt vanligare på senare år och möjligheten erbjuds av flera aktörer. Ibland tar du ett lån som du själv får använda för att lösa dina dyra krediter. Men det finns även aktörer som tar hand om den biten åt dig. Det innebär helt enkelt att långivaren löser dina gamla skulder åt dig.

Att skaffa ett samlingslån är något som dessutom kan höja din kreditvärdighet. Ett lån på ett högre belopp ser till exempel bättre ut på kreditupplysningen än flera smålån och krediter. När du sedan haft lånet en längre tid och skött dina betalningar kan det höja din kreditvärdighet ytterligare. På många smålån, som till exempel sms-lån och olika kreditkort, är det inte ovanligt att du betalar lika mycket i ränta som du amorterar på lånet. På så sätt kan det bli svårare att se ljuset i slutet av tunneln när det kommer till dina avbetalningar, och det gör det till en ännu större fördel att skaffa ett samlingslån. Vissa väljer att låna pengar för att ta ett samlingslån, för att på så sätt sänka kostnaderna.

Vilka lån kan jag samla?

När vi pratar om att samla lån gäller det oftast dyra smålån och krediter, men i praktiken kan du samla i stort sett alla typer av lån. Det enda du behöver tänka på är att ditt nya större lån ska ge dig lägre totalkostnad än dina befintliga lån. Vilka typer av lån du sedan samlar spelar mindre roll.

Fördelar med att samla lån

Ett samlingslån kan användas vid många tillfällen, oavsett hur många lån du vill samla. När det kommer till fördelarna med ett samlingslån finns det flera stycken. Först och främst är den lägre månadskostnaden och lägre räntan så klart en stor fördel. Smålån, speciellt kontokrediter, kreditkort och snabblån via exempelvis sms har generellt sett en hög ränta på uppemot 20 %. Detta blir lätt några tusenlappar i månaden, medan ett större lån oftast har lägre ränta. Banker erbjuder dessutom ofta en lägre räntesats ju större lånet är. Det finns flera långivare som ger denna typ av privatlån för att lösa mindre lån och krediter. Några exempel:

En annan sak som gör att månadskostnaden blir mindre är att de flesta företagen tar ut en faktura- eller aviavgift på runt 30 kronor per faktura, vilket blir mycket pengar per år om du har flera stycken. Ett samlingslån ger max en aviavgift och du sparar därmed pengar på det också. Vid ett samlingslån sjunker troligtvis din månadskostnad en hel del då amorteringstiden oftast sträcker sig över en längre tid. Det kan skilja väldigt mycket från de mindre lånen och du har större valfrihet gällande amorteringstiden. Tänk dock på att en längre amorteringstid ger fler aviavgifter, men i regel är det fortfarande ett gynnsammare alternativ.

I och med att du sparar pengar varje månad kan du använda den summan till att amortera mer på ditt lån. På så vis blir du skuldfri snabbare. När din skuld sedan är betald får du ännu mer pengar över varje månad som du kan lägga på roligare saker. Pengarna som blir över när du samlar dina lån behöver du självklart inte använda på extra amorteringar. Om du vill kan du lika gärna använda pengarna till att bara sätt lite extra guldkant på tillvaron.

Samla dina kreditkortsskulder

De senaste tio åren har det skett en markant ökning av köp med kreditkort med cirka 10 procent per år. Hur vi handlar har även förändrats de senaste åren då en stor del av alla köp idag sker via nätet. Till följd av detta har även vårt köpbeteende förändrats och vi skjuter upp betalningarna i högre utsträckning idag än tidigare. Det gör det möjligt att sprida ut utgifterna mellan de olika månaderna.

Samtidigt som detta sker kommer rapporter om att svenskarnas skuldsättning ökar och just mindre köp med kreditkort och kontokrediter är en starkt bidragande orsak till den utvecklingen. Det positiva med kreditkorten är att du kan sprida ut dina utgifter över tid, men det är samtidigt det som är dess svaghet. Det innebär nämligen att många handlar för mer än de har råd med. När det sedan blir dags att betala finns inga pengar kvar vilket i sin tur leder till skuldsättning. Kreditkorten har dessutom höga räntor vilket gör att även mindre skulder snabbt växer sig riktigt stora.

Har du hamnat i en skuldfälla på grund av dina kreditkortsskulder kan du minska din skuldbörda genom att samla dina skulder. Krediter är som tidigare nämnt en vanlig låneform som är mycket bra att samla. Eftersom räntan på privatlån är lägre än för kreditkorten minskar dina räntekostnader och du får pengar över varje månad.

Var hittar du samlingslån?

Det finns många banker och företag som erbjuder möjligheten att samla lån i ett privatlån och det kan därför verka både krångligt och lätt att hitta det som passar dig och din livssituation bäst.

Det lättaste och mest effektiva sättet är att jämföra samlingslånen med varandra. Det kan du göra i jämförelsetabellen högst upp på sidan. Där kan du se banken eller långivarens alla kostnader för lånet och vilka krav som ställs på dig som låntagare. Men då det alltid görs en individuell bedömning kan du inte se exakt vilket låneerbjudande du får utan att skicka in en ansökan. Flera ansökningar innebär dock att det tas flera kreditupplysningar på dig, och flera upplysningar renderar i sämre kreditvärdighet. Lösningen på detta är att ta hjälp av en låneförmedlare när du vill ansöka om ett samlingslån.

Genom att använda dig av en låneförmedlare för att samla lån tas endast en kreditupplysning på dig samtidigt som du kan få låneerbjudanden av flera olika aktörer. Det är fördelaktigt för din kreditvärdighet vid framtida ansökningar, och du kan välja samlingslånet med bäst ränta.

När det kommer till låneförmedlare finns det många olika alternativ. Det är bara att välja den förmedlare som har samlingslån inom det spann av belopp som du behöver och sedan ansöka på ett och samma ställe.

Några exempel på låneförmedlare

 

Om du använder dig av någon av dessa förmedlare tas endast en kreditupplysning på dig samtidigt som de kollar upp långivarna åt dig, och sedan får du erbjudande om att samla dina lån från olika banker och långivare.

På så sätt kan du få flera erbjudanden och sedan välja det samlingslån som erbjuder dig den bästa räntan och villkoren.

Det här ska du titta på när du jämför lånen

 • Den effektiva räntan. Den effektiva räntan utgörs av lånets nominella ränta plus övriga kostnader.
 • Återbetalningstid. Ju längre återbetalningstid du väljer, desto lägre blir din månadskostnad. Samtidigt innebär en lång återbetalningstid högre räntekostnader. Välj den återbetalningstid som passar din ekonomi bäst.

Så sänker du kostnaden när du samlar lån

Att jämföra lånen med varandra eller ta hjälp av en låneförmedlare är två självklara saker du bör göra för att sänka räntan på ditt samlingslån. Men det finns faktiskt ytterligare saker att ta till för att sänka kostnaden ytterligare.

En sak du bör göra är att alltid kontakta långivare och förhandla räntan. Långivarna har ofta höga marginaler på sina lån vilket gör det möjligt att förhandla ned räntan flera räntepunkter. Bara genom att sänka räntan lite grann kan totalkostnaden för ditt lån minska med tusentals kronor. Skulle du inte lyckas sänka räntan kan du alltid försöka förhandla bort andra kostnader, såsom aviavgifter och startavgift.

Den andra saken du kan göra är att ansöka om ditt lån tillsammans med en medlåntagare. Det innebär helt enkelt att ni är två personer som står på lånet, vilket innebär en extra trygghet för långivaren. Med två personer på lånet och två inkomster finns det goda möjligheter att sänka räntan ytterligare.

Samla dina lån och få svar direkt

Är du i behov av snabba pengar för att samla dina lån ska du vända dig till en långivare som erbjuder svar direkt på skärmen och som har snabb utbetalningstid. De flesta långivarna ger idag snabba svar på din låneansökan, men endast ett fåtal aktörer ger svar direkt.

Vad gäller utbetalningstiden vill du helst att långivaren har direktutbetalning. Det behöver dock inte betyda att du får pengarna på kontot direkt. Det beror på vilken bank du använder dig av och när ditt lån betalas ut. Om utbetalningen sker dag före röd dag kan du få vänta till nästa bankdag innan pengarna finns på kontot. Det finns dock vissa långivare som erbjuder direktutbetalning där du får pengarna direkt på kontot.

Väljer du att ta hjälp av en låneförmedlare för att hitta en långivare att samla lånen hos får du räkna med att det tar något längre tid att få pengarna. Det beror på att du inte får svar direkt på din ansökan. Detta eftersom låneförmedlaren måste vänta in svar från flera olika banker och långivare innan du får några erbjudanden presenterade för dig. I regel brukar det ta upp till ett dygn innan alla långivare lämnat sina erbjudanden, men ibland kan det gå fortare än så.

Så får du bästa räntan när du samlar lån

Kostnaden för ett lån kallas ränta. Vilken ränta du får när du samlar dina lån beror på många olika faktorer.

Faktorer som påverkar vilken ränta du kan få när du samlar lån

 • Lånebelopp
 • Återbetalningstid
 • Din inkomst
 • Dina skulder
 • Eventuella betalningsanmärkningar
 • Din kreditvärdighet

Det man dock med säkerhet kan säga är att kostnaden för ett samlingslån är betydligt lägre än kostnaden för mindre snabblån och krediter. Först och främst är räntan högre för smålån än större privatlån. Om du då har många mindre lån och krediter kan du förstå att kostnaderna skiljer sig rätt rejält.

Som vi varit inne på tidigare tillkommer ofta aviavgifter och uppläggningsavgift när du tar ett lån. Samlar du lånen betalar du en aviavgift i månaden och en uppläggningsavgift. Om du däremot har flera mindre lån betalar du aviavgifter och uppläggningsavgift för varje lån.

Exempel:

Om du tar ett privatlån med en uppläggningsavgift på 395 kronor och aviavgifter på 25 kronor styck betalar du 420 kronor i månaden.

Om du har fem snabblån med samma kostnader betalar du 2 100 kronor varje månad för dessa kostnader.

2 100 kr – 420 kr = 1680 kr.

Du kan alltså spara 1 680 kronor i bara uppläggningsavgift och aviavgift den första månaden genom att samla dina lån.

För att du ska kunna få den bästa räntan måste du jämföra alternativen med varandra. Tänk på att jämföra lånens effektiva räntor med varandra. Det är först då du verkligen kan se vilket lån som är billigast för dig.

Samla lån i bolånet

De allra flesta som tar ett samlingslån tar ett vanligt privatlån. Men det finns faktiskt en annan lånetyp som är ännu bättre att använda sig av om du vill samla dina lån. Det är ett lån som dessvärre inte alla har möjlighet att använda som samlingslån. Jag talar förstås om ett bolån.

När du tar ett nytt bolån kan du ansöka om ett högre belopp än du egentligen behöver för den bostad du tänker köpa. Det överblivna beloppet kan du sedan använda för att betala av dina skulder. Om du har ett bolån sedan tidigare kan det vara en klok idé att utöka lånet för att få loss pengar som du kan använda till att lösa krediter och smålån. Räntan blir då lägre än för ett traditionellt samlingslån eftersom bolån är den typ av lån som generellt har lägst ränta.

Om du redan har ett befintligt bolån måste du ha ett övervärde i bostaden för att kunna utöka det, det vill säga att bostadens marknadsvärde måste kunna täcka kostnaderna även för det nya bolånet om du inte har råd att betala det. Det befintliga bolånet plus det utökade bolånet får inte heller göra så att din belåningsgrad överstiger 85 procent. Det innebär alltså att bolånet inte får utgöra mer än 85 procent av bostadens värde.

Men även om du uppfyller kraven som angetts ovan är det inte helt säkert att du får utöka ditt bolån. Det finns nämligen regler som säger att ett bolån bara får utökas var femte år eller om det skett en avsevärd värdeförändring som inte beror på den allmänna prisbilden. Det handlar vanligtvis om omfattande om- eller tillbyggnader.

Kan jag sänka mina kostnader genom att samla lånen?

Det finns som sagt flera olika parametrar som påverkar din månadskostnad. Här är ett exempel på hur du skulle kunna förändra den genom en sammanslagning av flera lån:

 • Lån 1: Snabblån 36 000 kr. Amortering 1 000 kr/mån i 3 år. Effektiv ränta 13,92 % Total räntekostnad för lånet 7 270 kr.
 • Lån 2: Privatlån för bil 90 000 kr. Amortering 937,50 kr/mån i 8 år. Effektiv ränta 6,72 %. Total räntekostnad för lånet 23 716 kr.
 • Lån 3: Avbetalning säng 18 000 kr. Amortering 750 kr/mån i 2 år. Effektiv ränta 9,61 %. Total räntekostnad för lånet 1 726 kr.

I detta exempel har du lån för totalt 144 000 kr och kommer betala sammanlagt 32 712 kr i räntekostnader. Kostnaden för amortering uppgår som mest till 2 687,50 kr per månad. Om du istället vill samla dessa tre lån i ett enda stort privatlån skulle det kunna se ut enligt följande exempel:

 • Samlingslån: Privatlån 144 000 kr. Amortering 1 714 kr/mån i 7 år. Effektiv ränta 5,75 %. Total räntekostnad för lånet 28 560 kr.

Enligt ovanstående skulle du få en jämnare månadskostnad (samt minska den kraftigt de första åren) genom att samla dina lån och bli helt skuldfri ett år tidigare. Du skulle även behöva betala 4 152 kr mindre i räntekostnader. Allas ekonomiska förutsättningar ser självklart olika ut och räntan som ges är individuell.

Vad krävs för att få samla lån?

Precis som för vilka lån som helst måste du uppfylla långivarens krav för att få samla lån. Kraven kan skilja sig något mellan olika långivare men det finns vissa krav som är återkommande hos i stort sett alla aktörer.

Eftersom långivarnas krav inte alltid är lika kan du i vissa fall beviljas ett lån hos en aktör men inte hos en annan.

Vanliga krav för att få samla lån

 • Minst 18 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • Svenskt personnummer
 • Stadigvarande inkomst
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Inga skulder hos Kronofogden

Kreditvärdighet påverkar möjligheten att samla lån

Din kreditvärdighet spelar stor roll när det kommer till din möjlighet att samla lån. Ju högre kreditvärdighet du har, desto enklare är det för dig att ta ett lån med en lägre ränta. Med kreditvärdighet menas din betalningsförmåga. Om du har hög kreditvärdighet innebär det alltså att du har stora möjligheter att betala tillbaka lånet, medan låg kreditvärdighet innebär det motsatta.

Din kreditvärdighet syns när det tas en kreditupplysning på dig från ett kreditupplysningsföretag, vilket alltid görs vid lån och krediter. Kreditvärdigheten påverkas av ett flertal olika faktorer som din inkomst, din livssituation och din lånehistorik.

Kreditupplysningsföretaget anger din kreditvärdighet som hög, medel eller låg beroende på dessa faktorer. Om du har en fast inkomst som är relativt hög samtidigt som du har låga utgifter ger det en högre kreditvärdighet än om du till exempel är timanställd eller deltidsanställd och har höga utgifter.

När det kommer till din livssituation är det faktorer som boende, civilstatus och barn som tas i åtanke. Om du äger ditt boende ger det en högre kreditvärdighet än om du bor i en hyresrätt. Om du är gift sedan flera år tyder det på en stabil livssituation jämfört med om du ligger i skilsmässa. Har du hemmavarande barn ger det högre utgifter per månad. Allt detta är sådant som vägs in i hur stabil din livssituation är och ju stabilare livssituation desto högre anses din kreditvärdighet vara. Om du har en lånehistorik där du inte betalat dina lån i tid och fått en betalningsanmärkning sänker det kreditvärdigheten.

Svårare att samla lån med många förfrågningar

En annan sak som påverkar kreditvärdigheten är antalet kreditupplysningar som tagits på dig. Oavsett om du tackar ja till ett låneerbjudande eller inte så kommer kreditupplysningen som togs i samband med ansökan påverka din framtida kreditvärdighet. En kreditupplysning ligger kvar i kreditupplysningsföretagens register i ett år.

Men en kreditupplysning syns bara i registret hos det kreditupplysningsföretag som gjort upplysningen. Om du lånar hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag syns inte dina tidigare kreditupplysningar. Mer om det i kommande avsnitt.

UC och samlingslån

När det kommer till kreditupplysningar för att samla lån tas de i princip alltid hos UC, tidigare Upplysningscentralen, men det finns även långivare som använder andra kreditupplysningsföretag. UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag och ägs av några av de stora bankerna som Handelsbanken och Swedbank till exempel. De får sina uppgifter från Skatteverket och flera finansinstitut.

Eftersom flera kreditupplysningsföretag försämrar din kreditvärdighet och många långivare använder UC kan det ibland vara bra att låna utan UC när du ska samla dina lån. Det innebär helt enkelt att ett annat företag tar kreditupplysningen på dig. Då syns inte dina tidigare upplysningar hos UC vilket förenklar dina möjligheter att få lånet beviljat.

Vanliga kreditupplysningsföretag utöver UC

Samla lån med betalnings­anmärkning

En betalningsanmärkning är något som visas på din kreditupplysning när du har en skuld hos Kronofogden och den syns även några år efter att den är återbetald. En betalningsanmärkning sänker ditt kreditbetyg, men trots det finns vissa långivare som accepterar det och kan bevilja ett samlingslån. De som ger dig lån trots betalningsanmärkning kommer dock ge dig en högre räntesats då du anses vara en högre risk än de utan anmärkning.

En förutsättning för att du ska kunna samla lån när du har en betalningsanmärkning är att skulden hos Kronofogden har blivit betald och att du därför inte har något aktivt skuldsaldo hos dem.

Ska du ansöka om ett samlingslån när du har betalningsanmärkning har långivaren ett annat sätt att se på din ekonomiska situation. En betalningsanmärkning ger automatiskt en låg kreditvärdighet enligt kreditupplysningen, men långivare kan göra en så kallad manuell kreditupplysning i stället. Då vill de höra din personliga anledning och syn på din ekonomi och även kolla upp de uppgifter du ger dem. När de sedan har all information som de tycker sig behöva gör de en egen bedömning av din kreditvärdighet. Om du visar på en bra ekonomi i övrigt och de anser att du kan betala tillbaka lånet kan de erbjuda dig ett samlingslån, men med något högre ränta.

Många tror att det är Kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar men det är faktiskt kreditupplysningsföretagen som registrerar dem efter att du fått en skuld hos Kronofogden.

En betalningsanmärkning är synlig i tre år från att den registrerades.

Kan jag samla lån utan inkomst?

Förlorar du jobbet, blir sjukskriven, eller av någon annan anledning förlorar din inkomst kan du få det svårt att betala dina skulder. Då skulle det vara bra om du kunde samla dina lån. Problemet är bara att du inte kan beviljas ett lån utan inkomst. Det innebär dock inte att det är kört för dig.

Om du saknar inkomst kan du fortfarande samla lån med hjälp av en medsökande. Det innebär att ytterligare en person står med på lånet och hjälper dig att betala det om du inte klarar av det.

Tänk på! Den som är medsökande måste ha en stadigvarande inkomst och uppfylla långivarens övriga krav.

Alla långivare godkänner inte medsökande. Det gör det något svårare att jämföra långivarna och hitta den som är billigast.

Inte bara lån och krediter som kan samlas

En vanlig missuppfattning är att det bara är snabblån och kontokrediter med hög ränta som kan samlas ihop i ett samlingslån. Det är där därifrån termen omstartslån myntats, att få starta om när räntorna blivit högre än vad som klaras av att återbetala. Men som “vanlig” konsument har du oftast ett antal olika lån, krediter och abonnemang som kan vara värda att samla ihop för att komma ned i totalkostnad.

Här är exempel på olika typer av lån som kan lösas med ett samlingslån:

Blancolån, privatlån, sms-lån, mikrolån, kontokrediter, billån, båtlån, andra typer av fordonslån, kreditkortsbetalningar, avbetalningar, renoveringslån, reselån, lån till kontantinsats och topplån.

Som du ser är det en diger lista med lånetyper – och de flesta av oss har idag ett eller flera av lånen på listan. Att samla lån gör skillnad i plånboken.

Vanliga frågor om att samla lån

Ja, de flesta aktörer som erbjuder samlingslån godkänner även att du har en eller flera betalningsanmärkningar. Du får dock aldrig ha någon aktiv skuld hos Kronofogden. Se vår lista i toppen av den här sidan vilka långivare som godkänner att samla lån med betalningsanmärkningar.

Det beror självklart på just din unika situation. Men ja, oftast så kommer du ned i månadskostnad när du samlar lån i ett större.

Det beror på vilken aktör du vänder dig till. Högsta beloppet du kan låna bland de långivare vi har listade här på Låneguiden är 600 000 kr. Det betyder att du kan samla alla dina lån så länge totalbeloppet inte överstiger 600 000 kr. En begränsning i antalet lån är sällsynt utan det tittas då istället på din totala kreditvärdighet.

Om ditt primära syfte är att samla lån för att kunna konsumera mer bör du tänka över din ekonomiska situation och konsumtionsmönster. Annars har vi svårt att se någon nackdel med samlingslån.

Sammanfattning samla lån

Ett samlingslån (eller omstartslån) är ett privatlån som tas för att lösa andra mindre lån och kreditkortsskulder. Dessa tas i regel för att få en sänkt månadskostnad och lägre ränta, då det är bättre att ha ett samlat lån än att ha flera smålån som ger högre ränta och fler avgifter. Vilken ränta du kan få beror på din kreditvärdighet, det vill säga din betalningsförmåga. Det är flera faktorer som påverkar kreditvärdigheten, däribland din inkomst i förhållande till dina skulder.

Du kan samla lån med eller utan säkerhet och det finns möjlighet att få ett samlingslån även om du har en betalningsanmärkning, förutsatt att skulden är betald. Det enklaste och smidigaste sättet att hitta ett bra samlingslån är att använda en låneförmedlare där endast en kreditupplysning görs, och du kan välja mellan olika bankers erbjudande för ett fördelaktigt lån.

För att överhuvudtaget få samla lån måste du självklart uppfylla långivarens krav. Vilka krav långivaren ställer på dig varierar mellan olika långivare.

Källhänvisning:

 • Konsumenternas.se
 • MinUC.se
 • SVT

Ovan är exempel på tre källor vi använt när vi skrivit den här artikeln om att samla lån och krediter i ett samlingslån eller omstartslån. För mer information inom ämnet uppmanar vi dig att besöka dessa webbplatser.

 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.9%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  1-5 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  5/5

  Över 30 långivare
  Låna pengar med endast en UC
  Jämför även bolån och företagslån
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja, (5 anslutna långivare)
  Min-/max låneperiod:
  1-20 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: Annuitetslån 14 år, 250 000 kr, rörlig ränta 5,77% (start-/aviavg. 0 kr) ger eff. ränta 5,92%, tot. belopp 364 993 kr, kostnad 2 173 kr/mån.
  Topprankad
 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 26.05%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  3-5 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  39 anslutna långivare
  Låna med betalningsanmärkningar
  En kreditupplysning
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja, (9 anslutna långivare)
  Min-/max låneperiod:
  1-20 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 100 000 kr över nio år med exempelräntan 5,64 % (effektiv ränta 5,79 %). Totalt belopp att betala 127 764 kr
  Populär
 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 26%

  Åldersgräns

  20 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Nej

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  27 olika långivare
  Smidigt att ansöka
  Endast en kreditupplysning
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Nej
  Min-/max låneperiod:
  1-20 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  0 - 495
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: Annuitetslån 149 000 kr på 13 år. Nom. ränta: 5,49%. Eff. ränta: 5,76% per 2020-04-23. Totalt att betala 161 123 kr. Månadskostnad: 1 339 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr. 0 kr/mån.
 • Lånebelopp

  10 000 - 100 000 kr

  Ränta från

  29%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  1-2 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Ja

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  Lån med anmärkning
  Låna med medsökande
  För dig som har svårt att få lån
  Mer information
  Låna utan uc:
  Ja, Creditsafe
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  36-72 mån
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 10 000 kr i 1 år. Nom ränta. 25,74% Eff. ränta 29%. Kostnad 954 kr/mån. Totalt 11 448 kr.
  En extra chans
 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  6.99 - 22.99%

  Åldersgräns

  23 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Nej

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  Beviljar många ansökningar
  Bra för att samla lån
  Erbjuder även kreditkort
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Nej
  Min-/max låneperiod:
  1-15 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  0 - 399
  Fakturaavgift:
  45 kr
  Låneexempel: 65 000 kr i 5 år. Eff. ränta 15,88%. Kostnad 1531 kr/mån. Totalt 91 866 kr.
  Bra samlingslån
 • Lånebelopp

  10 000 - 300 000 kr

  Ränta från

  3.95 - 19.95%

  Åldersgräns

  20 år

  Utbetalning

  1-2 dagar

  Betalningsanm. ok

  Nej

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  Räntefritt i 14 dagar
  4 betalningsfria månader/år
  Allt i en smidig app
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Nej
  Min-/max låneperiod:
  3-12 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 100 000 kr på 10 år med 7,95% nominell rörlig ränta, 8,34% effektiv ränta, kostar 1 211 kr/mån (120 ggr). Att återbetala: 145 551 kr.
 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.5%

  Åldersgräns

  20 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4.5/5

  Lån med betalningsanmärkning
  Gratis rådgivning
  27 banker - en kreditupplysning
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  1-15 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 50 000 kr i 3 år. Nom. ränta 7,95%. Eff. ränta 8,25%. Kostnad 1 565 kr/mån. Totalt 56 364 kr.
 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  3-5 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  31 anslutna långivare
  Inga dolda avgifter
  Jämför flera typer av lån
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja, (totalt 5 långivare)
  Min-/max låneperiod:
  1-18 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: Annuitetslån 14 år, 250 000:-, rörlig ränta 5,77% (start-/aviavg. 0:-) ger eff. ränta 5,92%, tot. belopp 364 993:-, kostnad 2 173:-/mån (168 avbet.)
 • Lånebelopp

  10 000 - 500 000 kr

  Ränta från

  3.45 - 9.95%

  Åldersgräns

  20 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Nej

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  Prisgaranti när du lånar
  Betalningsfri månad
  Erbjuder liv och låneskydd
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Nej
  Min-/max låneperiod:
  1-12 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  295 - 495
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: För 100 000 kronor med 8 år återbetalningstid och ränta 5,95 % blir månadskostnaden 1 318 kronor.
 • Lånebelopp

  20 000 - 500 000 kr

  Ränta från

  9.90 - 28.9%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  Individuellt

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  Ok med betalningsanmärkning
  Låna med medsökande
  Erbjuder låneskydd
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  1-12 år
  Ansök med BankID:
  Nej
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 70 000 kr i 6 år med effektiv ränta 12,9 %. Månadskostnad: 1 401 kronor. Totalt belopp att betala 100 908 kronor.
 • Lånebelopp

  10 000 - 10 000 000 kr

  Ränta från

  1.28 - 26.08%

  Åldersgräns

  20 år

  Utbetalning

  3-5 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3.5/5

  Lång erfarenhet
  Låna med betalningsanmärkning
  Samarbetar med 14 banker
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja, (accepteras av 3 banker)
  Min-/max låneperiod:
  1-50 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 95 000 kr i fem år, eff. ränta 6,70 %. 1 861 kr/mån, totalkostnad 111 660 kr.
 • Lånebelopp

  10 000 - 200 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.95%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  2-5 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3/5

  Låna med betalningsanmärkning
  Endast en kreditupplysning
  Smidig ansökningsprocess
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja, (accepteras av 6 långivare)
  Min-/max låneperiod:
  1-15 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: Annuitetslån 200 000 kronor, 10 års återbetalning. Effektiv ränta 6,4%. Månadskostnad 2333 kronor (120 månader) totalkostnad 279 960 kronor.
 • Lånebelopp

  5 000 - 500 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  5/5

  Etablerad låneförmedlare
  Lös ditt lån utan extra kostnad
  Erbjuder låneskydd
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja, (5 långivare)
  Min-/max låneperiod:
  2-15 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 500 000 kr med återbetalningstid på 15 år, effektiv ränta 6.26 %. Månadskostnad 4 244 kr. Totalt 763 920 kr.
 • Lånebelopp

  10 000 - 400 000 kr

  Ränta från

  6.9 - 25.95%

  Åldersgräns

  20 år

  Utbetalning

  1-2 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3/5

  Amorteringsfria perioder
  Accepterar betalningsanmärkning
  Erbjuder betalskydd
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  2-15 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel:​ 100 000 kr i 5 år. Effektiv ränta 8,38%, månadskostnad 2023 kr. Totalkostnad 121 380 kr.
 • Lånebelopp

  1 000 - 100 000 kr

  Ränta från

  3.95 - 24.95%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  2-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  Sänk räntan på lån och krediter
  Löser dina befintliga lån
  Flytta dina skulder
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  - år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 30 000 kr med återbetalningstid på 2 år, effektiv ränta på 9,23 %. Månadskostnad 1 369 kr. Totalt 32 856 kr.
 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  0-1 dag

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3.5/5

  Jämför flera erbjudanden
  En kreditupplysning
  Låna pengar till vad du vill
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja, (av 5 långivare)
  Min-/max låneperiod:
  1-15 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  100 000 kr med 14 års löptid, effektiv ränta 8,19 %. Månadskostnad 986 kr. Totalt 165 589 kr
 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 29.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3.5/5

  Jämför över 30 långivare
  Ok med betalningsanmärkning
  Kostnadsfri tjänst
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja, (4 olika långivare)
  Min-/max låneperiod:
  1-18 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 250 000 kr med 1 års löptid, effektiv ränta 5,93 %. Månadskostnad 21 491 kr. Totalt 257 883 kr.
 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.99 - 22.59%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  3.5/5

  Samarbetar med 30 långivare
  En kreditupplysning
  Låna pengar till vad du vill
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  1-15 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  *Låneexempel: 100 000 kronor i 9 år. Eff. ränta 7,18 %. Kostnad 1 183 kr/mån. Totalt 127 764 kronor.
 • Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.95 - 22.59%

  Åldersgräns

  18 år

  Utbetalning

  1-3 dagar

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  4/5

  Smidig ansökan
  35 olika långivare
  Specialister på att samla lån
  Mer information
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja, (6 anslutna långivare)
  Min-/max låneperiod:
  1-15 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 100 000 kronor i 9 år. Eff. ränta 7,18 %. Kostnad 1 183 kr/mån. Totalt 127 764 kronor.