Bisnode

Bisnode är ett av Sveriges mer välkända kreditupplysningsföretag och grundades 1988. Bolaget är främst verksamma inom mindre lån såsom snabblån och kontokrediter, men riktar även in sig på företagslån.

Bisnode – Experter på kreditprövningar

Bisnode är ett svenskt företag som grundades 1988 och de är i och med det ett av de alternativ till UC som funnits längst. Bisnode var mycket tidigt ute med att samla in och använda digitalt publicerad affärsinformation. De har lyckats hålla sig kvar i utvecklingens framkant sedan starten. Det är koncernerna Ratos AB och Bonnier AB som äger Bisnode, som har närmare 2 500 anställda och bedriver verksamhet i många länder. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

För långivare är det en trygghet att anlita Bisnode som är kända för att göra välgrundade kreditprövningar. Även för låntagare är det bra att det är ett stort och betrott företag som står för den information som ligger till grund för bedömningen av en låneansökan. Bisnode gör kreditprövningar både av privatpersoner och företag. De är ett kreditupplysningsföretag som hittat sin nisch och fått många kunder bland långivare som är inriktade på företagslån. Bisnode är alltså experter på att göra kreditprövningar av företag. Om du till exempel har en enskild firma och behöver låna pengar kan det vara smart att välja en långivare som anlitar Bisnode för sina lån utan UC.

Tillsammans med UC och Creditsafe hör Bisnode till de tre största aktörerna i Sverige när det handlar om kreditupplysningar. Att de är så stora innebär att de kan pressa sina priser och och i många fall märks det på den ränta du betalar för ett lån hos en långivare som anlitar Bisnode. Även om mindre aktörer inom kreditupplysningar kan vara minst lika bra, så kan det finnas en trygghet i att använda sig av en av de största på marknaden.

Långivare som anlitar Bisnode

Allt fler långivare har vänt sig till Bisnode för kreditprövning i samband med snabblån, lån utan UC eller privatlån. Bisnode samlar in samma typ av information som UC och tittar även på hur många förfrågningar om lån och krediter du gjort. Flera förfrågningar under en kort tid påverkar din kreditvärdighet. Många tror att det bara är Upplysningscentralen som väger in antalet kreditupplysningar men Bisnode gör alltså också det även om antalet upplysningar du har inte väger lika tungt som hos UC.

Exempel på långivare använder sig idag av Bisnodes tjänster: Säkerfinans, Everyday+, Monetti, Kortlån.se, Primal Capital, Ferratum Bank, Mobillån, Snabbfinans, Risicum, Kreditkontot.se, Nano Kredit, Lånbutiken.se, CreditStar, Kredit 365, Strandia Finans, Nano Flex, Kundfinans, Klara Lån och Extrakredit.

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag och dominerande inom större lån, medan Bisnode är vanligare inom smålån.

Bisnode

Nya sätt att arbeta med data

Bisnode är experter på att samla in information. Samma data som ligger till grund för en kreditprövning kan även skapa värde i många andra sammanhang. Om du har ett företag kan du vända dig till Bisnode och få hjälp med sådant som segmentering, målgruppsanalys, kundprofiler, prospektering, målgruppsurval och digital marknadsföring. Bisnode talar mycket om “smart data”, det handlar om att använda den enorma mängd information som finns tillgänglig idag på ett sätt som skapar insikter. Bisnode arbetar lika mycket med att sålla bort information som inte är relevant, som med att hitta den information som kund har användning av. Det gäller i hög grad deras arbete med kreditkontroller.

Företagande handlar mycket om att hitta rätt risknivå. En väldigt restriktiv kreditbedömning kan hindra tillväxt. För banker och kreditmarknadsinstitut som sysslar med att ge ut lån är det viktigt att hitta rätt balans som ger trygghet och affärsmöjligheter. Bisnode arbetar med att ta fram ett underlag för beslut som har att göra med den balansgången.

Fördelar med Bisnode

Bisnode anger antalet kreditupplysningar som begärts in om av dig när de redovisar din kreditvärdighet, men de delar inte någon information med UC. Om du har många upplysningar hos UC så påverkar det alltså inte dina möjligheter att få ett snabblån eller smslån beviljat hos en långivare som använder Bisnode, och vice versa.

Det brukar vara lättare att bli beviljad ett lån där Bisnode står för kreditupplysningen än om det är UC som gör det. Du kan ändå vara trygg i att Bisnode tar fram en kreditprövning som ger en rättvisande bild av din ekonomi och din förmåga att betala tillbaka ett lån av den storlek som du ansökt om.