Skuldfinansiering – Låna pengar för att betala skulder

Skuldfinansiering handlar om att hitta ett sätt att betala av sina lån och krediter så att man slipper höga ränteutgifter. Det kan man göra genom att öka sina inkomster men vi ska titta på en form av skuldfinansiering som innebär att du lånar pengar för att betala av dina skulder. Det finns en särskild typ av lån för det ändamålet, det kallas för samlingslån eller omstartslån, och sådana erbjuds av allt fler långivare idag.

Vi försöker besvara de frågor du kan tänkas ha om skuldfinansiering med hjälp av att samla lån under följande rubriker.

När är det en bra idé att ansöka om ett samlingslån?

Normalt sett brukar man säga att det är problematiskt att betala av sina lån genom att låna ännu mer. Det blir lätt en ond cirkel där man till slut blir tvungen att ta lån med högre och högre ränta eftersom ens kreditvärdighet försämras och det är allt färre långivare som accepterar en som kund. Det är också lätt hänt att man lånar lite för mycket varje gång så att den totala summan man är skyldig bara fortsätter och fortsätter att växa, precis som räntan som ska betalas varje månad.

Samlingslån är dock ett beprövat koncept som verkligen fungerar! Det är ganska lätt att se om ett samlingslån är en bra idé eller inte. Räkna bara ut vad du betalar i månaden för dina befintliga lån och krediter. Sedan jämför du samlingslån och ser vad det kommer att kosta att låna motsvarande belopp från en enda långivare. Du kommer att märka att det oftast lönar sig att samla lån istället för att ha flera dyra smålån.

Vilka är de största fördelarna med att samla lån?

Vi har redan varit inne på att ett samlingslån ger dig en möjlighet att få ner kostnaderna för dina lån. Ju dyrare lån och krediter du sitter med, desto mer kan du tjäna på ett samlingslån. Alla samlingslån har hygglig ränta jämfört med dyra smålån, det är ju själva poängen med dem. Är du högt belånad kan du i vissa fall få ner dina kostnader med tusentals kronor i månaden tack vare ett bra samlingslån!

Samlingslån ger bättre ekonomisk överblick

Förutom att de är billigare finns det ytterligare en stor fördel med samlingslån. Det handlar om överblick! Har du flera olika smslån och räkningar att hålla reda på efter köp du gjort på kredit så är det många avbetalningar du måste komma ihåg att göra, månad efter månad. Risken att du glömmer en betalning av misstag ökar ju fler lån som det handlar om totalt sett. Just när det gäller smålån och krediter är ofta påminnelseavgifterna och dröjsmålsräntan hög.

Risken för att du drar på dig betalningsanmärkningar på grund av missade betalningar minskar också ifall du bara har ett lån att hålla reda på. Ett samlingslån kan också lösa ett akut problem med ett befintligt lån, låt oss säga att du inte har råd att betala en högkostnadskredit som riskerar att gå till inkasso, i det läget kan ett samlingslån ge dig en välbehövlig respit!

Det är lättare att bli beviljad ett samlingslån

Samlingslån är ett koncept utifrån vilket det förutsätts att det finns dyra lån med i bilden sedan tidigare. De långivare som sysslar med denna typ av långivning brukar inte haka upp sig på om du har någon betalningsanmärkning. Det viktiga är att du bedöms ha tillräckligt god ekonomi för att kunna betala tillbaka samlingslånet. Din nuvarande inkomst spelar i de flesta fall större roll för bedömningen än din kredithistorik. En stor fördel med ett samlingslån är alltså att det kan vara det enda lån du kan få och att de långivare som erbjuder skuldfinansiering är experter på låntagare som behöver en omstart.

Hur gör man för att få ett så bra samlingslån som möjligt?

Idag är det många som erbjuder skuldfinansiering. Det faktum att det kan betyda olika saker innebär att det kan finnas både bra och mindre bra sätt att samla sina lån på. Det finns ett par saker du kan tänka på om du funderar på ansöka om ett samlingslån och är mån om att hitta ett som passar dig så bra som möjligt!

  • Utnyttja det faktum att konkurrensen om låntagare är stor idag. Det lönar sig verkligen att jämföra lån och välja det som passar dig bäst.
  • Se till lånens totala kostnad. Du måste ha koll på både ränta och avgifter eftersom vissa långivare har räntan som huvudsaklig inkomstmodell medan andra kan ha låg ränta men högre avgifter.
  • Du ser inte vad lånet kommer att kosta förrän du signerat en låneansökan. Hur mycket du får betala beror på den kreditupplysning som alltid tas innan du kan samla lån.
  • Oftast är det bäst att ta ett samlingslån så fort som möjligt ifall du har dyra lån och krediter men det finns ett undantag från den regeln! Om du behöver låna ett större belopp och har en eller flera betalningsanmärkningar som är på väg att försvinna ska du vänta tills du är fri från sådana plumpar i protokollet eftersom de påverkar din kreditvärdighet och gör det dyrare att låna.
  • Har du skulder så är det lika bra att ta tag i dem ordentligt och betala av dem på så kort tid som möjligt, det blir billigast i längden.
  • Om du är orolig för att dra på dig kreditupplysningar i samband med att du jämför omstartslån kan du ta hjälp av en låneförmedlare, då tas det bara en kreditupplysning som dessutom, i vissa fall, kan vara utan UC.

Hur ska man hantera ett samlingslån för att det ska få största möjliga effekt?

Det är viktigt att du inte lånar ett större belopp än vad du har i skulder och att du använder hela samlingslånet till att lösa skulder du har. Annars blir du sittande med en skuld på ett högre belopp än tidigare. När det gäller många samlingslån är detta en del av villkoren och inget du själv behöver tänka på.

Många som väljer att ansöka om ett samlingslån gör det för att de ser det som en sista utväg efter att tidigare ha tagit felaktiga ekonomiska beslut. Om du själv är i den situationen är det viktigt att låta samlingslånet bli en form av nystart. Det är inte för inte som denna typ av lån ofta kallas för omstartslån. Det kan vara ett sätt att en gång för alla betala tillbaka lån som du tecknade utan att först ha jämfört lån, och som du använde till saker som du kanske inte behövde. Teckna inga nya onödiga lån efter det att samlingslånet är återbetalat utan njut av att vara skuldfri. Lova dig själv att bara ta lån om det verkligen behövs eller skapar värde för hushållet.

Tjänar man alltid på ett samlingslån?

Med ett samlingslån får du bra ränta. I värsta fall kan ändå den totala kostnaden för ditt nya lån blir högre än om du hade betalat av din skulder enligt överenskommelsen med de ursprungliga långivarna. Det beror på att du kan välja att teckna ett samlingslån med längre löptid än de lån du hade från början. En grundregel är att du betalar mer för dina lån ju längre tid du har dem. Det gäller alltså även om räntan på samlingslånet är bra! Du har själv ett ansvar för hur lång löptid du vill att lånet ska ha och du bör alltid försöka betala av ett samlingslån snabbare, om du får in mer pengar än beräknat.

Att samlingslån med lång löptid kan vara problematiska är faktiskt något som uppmärksammats på senare tid och som vissa utgivare av samlingslån har fått kritik för. Om du är orolig för detta ska du kolla upp lånets totala kostnad och jämföra den med den totala kostnaden för lånen du har från början. Sedan kan du justera återbetalningstiden för samlingslånet så att det verkligen blir något du tjänar på.

Ibland kan det vara nödvändigt med ett samlingslån trots att det riskerar att bli dyrare i långa loppet, ifall du helt enkelt inte kan betala dina befintliga lån och krediter enligt avtal. En annan sak som du bör beakta om du funderar på hur lönsamt ett samlingslån egentligen är, är vilka alternativ du har!

Vad finns det för alternativ till samlingslån?

Ett samlingslån är egentligen ett vanligt privatlån i de flesta bemärkelser. Det är ett lån utan säkerhet avsett för privatpersoner, precis som ett privatlån. Den stora skillnaden är att du inte bestämmer helt fritt vad du ska låna till utan att pengarna har ett specifikt syfte. Lånet kan bara användas till att betala tillbaka ett eller flera dyrare lån. Om du kan beviljas ett vanligt privatlån kan räntan på det likaväl vara bättre än för ett samlingslån. Att samla lån är ju ofta något man göra för att man har en lite trasslig ekonomisk situation och problem med kreditvärdigheten. De samlingslån man kan få i det läget kan vara bättre än de dyra lån man vill betala tillbaka, men sämre än ett vanligt privatlån.

Om du har en bra säkerhet i form av en villa eller lägenhet som inte är för högt belånad kan du höra efter med din bank om du kan öka belåningsgraden och få pengar på det sättet som du sedan använder till att betala tillbaka dina dyra lån.

Kronofogden kan även bevilja en skuldsanering. Det innebär att en del av dina skulder efterskänks och att Kronofogden sedan utmäter en del av lönen du får in varje månad och bestämmer vilka du har skulder till som ska få tillbaka pengar. Det är en ganska extrem åtgärd och det är inte så många som uppfyller alla villkor som måste uppfyllas för att få gå igenom en skuldsanering.

Hur kommer det sig att samlingslån blivit ett så populärt fenomen?

Att samla lån under ett större lån är inget som människor plötsligt har börjat med. Det som är nytt är att denna typ av lån har fått ett särskilt namn och att de marknadsförs online av ett växande antal långivare.

Anledningen till att det är så lätt att samla lån idag är att det finns en stor efterfrågan på den tjänsten och långivare tar tillvara på det. Skuldfinansiering med omstartslån blev populärt i samband med att många lånade för mycket på nätet. Nu är den svenska lånemarknaden bättre reglerad och det är lättare att ha en bra ekonomi även om man tar många smålån online. Att samla lån handlar inte bara om att lösa allvarliga ekonomiska problem utan att det är ett smart sätt att sänka sina utgifter. Det är alltid positivt och inte bara en utväg för den som hamnat i trångmål.

Att låna medvetet ligger i tiden och samlingslån passar väl in på dagens lånemarknad som är större och mer varierad än någonsin tidigare.