Så här lånar du från Almi

Almi Företagspartner AB är ett statligt svenskt bolag som grundades 1994 och som via flera regionala dotterbolag arbetar för att stärka företagsklimatet och skapa tillväxt runt om i landet. Almi arbetar på flera olika sätt, att ge rådgivning och att ge ut företagslån är två av dem.

Almi kan sägas ha samma mål som Sveriges alla företagare och entreprenörer; att kommersialisera innovativa idéer så att fler företag når framgångar. I den här guiden förklarar vi hur du går tillväga för att ansöka om ett lån från Almi, vilka olika typer av lån de erbjuder och vad de kan bidra med förutom pengar.

Almi har mycket stor erfarenhet av att arbeta med affärsutveckling i tillväxtföretag. Många svenska företag som nått stora framgångar har använt finansiering från Almi som avstamp. Hur mycket Almi kan gå in med beror på vilken potential företaget anses ha, alla låneansökningar analyseras därför mycket noga. Snittlånet från Almi är 1,75 miljoner men spannet är stort och de hjälper många företag varje år. Det är dock långt ifrån alla som ansöker om lån från Almi som passerar genom nålsögat.

Låna från Almi företagslån - guide

Hur fungerar Almi företagslån?

Almi har flera finansieringstyper, men Almi företagslån är vanligast. Företagslånet är skräddarsytt för små och medelstora företag med max 250 anställda. Inom vilken bransch företaget verkar spelar ingen roll. Här handlar det om lån från 250 000 kronor, den övre gränsen är inte fixerad. ett Almi företagslån kan vara på flera miljoner. Löptiden på ett sådant lån brukar vara 3–5 år. Villkoren bestäms, precis som räntan, individuellt.

För att bevilja ett företagslån brukar Almi kräva att det finns annan finansiering. De tar alltså rygg på en annan långivare. Det här är därför ett lån som passar perfekt för dig som blivit beviljad ett banklån men som behöver mer pengar än vad banken gått med på att låna ut. Har du blivit beviljad ett lån på 500 000 från banken kan Almi ofta gå in med lika mycket till. Räkna med att du kommer att få betala lite högre ränta på lånet från Almi och att det behövs en bra säkerhet.

Hur lånar man från Almi?

Andra typer av lån som Almi kan bevilja

Förutom det företagslån vi beskrivit har Almi även ett par andra lån för företag i olika faser av sin utveckling:

 • Almi Mikrolån
 • Almi Tillväxtlån
 • Almi Innovationslån
 • Exportfinansiering

Almi Mikrolån

Almi Mikrolån är avsett för dig som är färd med att starta ett nytt företag och för dig som är en ung och nybliven företagare. Mikrolånet är tänkt att vara en möjlighet för dig som har en bra affärsidé och vill starta ett företag men som inte har något eget kapital. Till skillnad från när det gäller företagslånet från Almi kan mikrolånet täcka hela kapitalbehovet och du behöver inte gå in med egna pengar för att ha chans att bli beviljad ett Almi Mikrolån. Maxbeloppet är dock betydligt lägre. Räntan sätts individuellt utifrån vilken risk Almi anser sig ta. Du behöver lämna en personlig borgen men bara på 10 % av lånebeloppet.

Almi Tillväxtlån

Tillväxtlånet har små och mellanstora företag som sin målgrupp. Lånet är tänkt gå till utveckling av en särskild idé som kan skapa tillväxt snarare än den löpande ordinarie verksamheten i företaget.

Det handlar om förhållandevis stora lån på 250 000 kronor och uppåt. Almi ställer sig inte som ensam långivare utan räkna med att du behöver fler finansiärer som är med på tåget om du vill ha chans att få ett tillväxtlån. En säkerhet i form av företagsinteckning eller borgen från ägarna brukar vara ett krav för att Almi ska bevilja ett tillväxtlån. Räntan sätts som vanligt utifrån risknivån och kan variera ganska kraftigt.

Almi Innovationslån

Ett Almi Innovationslån är en möjlighet för dig som redan startat ett företag men som ännu inte har nått break-even. Med ett Almi Innovationslån kan du investera i att utveckla en tjänst eller produkt. Almi kan bidra med 50 % av investeringen men kräver att resten av pengarna kommer någon annanstans ifrån. Det kan handla om riskkapital eller ett vanligt banklån.

Exportfinansiering

Almi kan gå in med finansiering om du planerar en utlandslansering. Med exportfinansiering i ryggen kan en satsning på internationella marknader som annars hade varit omöjlig realiseras. Exportlånet liknar ett Almi företagslån men utbetalningen kan göras i en annan valuta. När det gäller detta lån samverkar Almi med bland annat Svensk Exportkredit, Swedfund och Business Sweden.

Vilka lån finns det hos Almi?

Speciella lån för speciella tillfällen

Även om Almi har ett antal tydliga lånetjänster innebär det inte att du inte kan låna om dina behov faller utanför ramarna för dessa lån. Almi kan till exempel gå in med stora belopp i samband med företagsförvärv. Det finns alltså inga formella begränsningar för hur ett lån få användas utan Almi strävar efter att utgå från varje kunds unika förutsättningar. Så länge lånet bidrar till att företaget växer är det mesta möjligt.

Almi Invest är ett riskkapitalbolag specialiserat på startups. Almi Invest erbjuder inte bara pengar utan aktivt ägarskap och har gått in i ett tidigt skede i flera svenska miljardsucéer. Bland annat i företag som senare köptes upp av Microsoft och Google.

Speciella Almi lån

Hur går det till att låna från Almi?

När det gäller många företagslån och privatlån fyller du bara i ett formulär online. Ett kreditupplysningsföretag samlar in den information om din, och ditt företags ekonomi som finns i offentliga register. Processen är opersonlig och automatiserad och du kan få besked på några minuter. I många fall är det ett bra upplägg men att ansöka om pengar från Almi är en helt annan grej. Här är tanken istället att du ska få rådgivning, kunskap och inspiration innan du bestämmer hur mycket du ska låna och med vilken återbetalningstid. Almi är en resurs som kan bidra till tillväxt på flera plan.

För att ha en chans att få ett lån från Almi behöver du som söker:

 • Vara minst 20 år gammal.
 • Antingen ha svenskt eller nordiskt medborgarskap eller ett
 • permanent uppehållstillstånd.
 • Representera ett företag som inte ha fler än 250 anställda.

Om du är företagare eller vill starta ett företag och är i behov av medel ska du vända dig till Almi i det län där du är verksam. Du hittar kontaktuppgifter till rådgivare på respektive läns hemsida. Almi har dessutom en hel del annan matnyttig information på sin hemsida. Handläggningen bygger på personlig kontakt och du kommer att få redogöra för delar som har med ditt företag att göra. Se det som ett tillfälle för dig att lära dig mer om företagande.

När du lämnat in din ansökan om ett företagslån kommer Almi att gå igenom den noga. De tar in en kreditupplysning och kommer att kontakta dig om de vill att du kompletterar ansökan med ytterligare uppgifter.

Hur man lånar från Almi

Vad ska en ansökan om ett företagslån från Almi innehålla?

En ansökan om ett företagslån från Almi består av flera olika delar. De viktigaste är:

 • Låneansökan
 • Affärsplan
 • Budget

Låneansökan

I låneansökan anger du basfakta om ditt företag, hur mycket du vill låna och vad du tänkt att pengarna ska användas till om du blir beviljad ett lån.

Affärsplan

En affärsplan är ett dokument som alla företagare bör ha, då den ligger till grund för mycket. Den ska ange hur du tänkt gå tillväga för att realisera din affärsidé. Alltså vilka mål du har och utifrån vilka strategier företaget kommer att arbeta för att förverkliga dem. En affärsplan bör uppdateras löpande så att den alltid är aktuell.

Budget

Du förväntas inkludera en resultat- och likviditetsbudget i din ansökan. Almi har flera mallar för budgetar på sin hemsida och du kan utgå från dem om du inte redan har en budget.

Ansöka till Almi företagslån

Vad kostar det att låna från Almi?

Almi går inte ut med exakta uppgifter om vilka räntor som gäller. Precis som när du vänder dig till en bank med ansökan om att få låna pengar sätts räntan individuellt baserat på hur stor risk Almi anser sig ta. Enligt uppgift har Almi räntor som oftast ligger i nivå med styrräntan + 5–9 %. Beroende på vad det är för typ av lån kan räntan även vara högre än så. Det går definitivt att hitta företagslån med lägre räntor än dem Almi erbjuder och det är inget som Almi sticker under stol med.

Almi försöker inte konkurrera genom att ha de lägsta räntorna på marknaden. De satsar istället på att vara ett komplement till banker och kreditmarknadsinstitut genom att erbjuda lån där andra säger nej. De brukar inte kräva att ägaren går i personlig borgen för lånet och erbjuder ofta skräddarsydda villkor samt rådgivning i samband med utlåning. Räntan bidrar dessutom till att finansiera de många gratistjänster som Almi erbjuder.

vad kostar ALMI?

Vad erbjuder Almi förutom företagslån?

Almi erbjuder seminarier, mentorprogram och en hemsida full med tips för företagare och entreprenörer. Deras startseminarier för nyblivna företagare är gratis och väldigt uppskattade. De vänder sig till dig som har en idé med utvecklingspotential och till nyblivna företagare som vill ha hjälp med att hitta sin affärsmodell. Seminarierna är indelade i fem moduler och finns även tillgängliga online.

Även du som driver ett framgångsrikt företag sedan flera år tillbaka kan få hjälp att nå nästa nivå genom högt kvalificerad och gratis rådgivning från Almi.

Almis erbjudande

För- och nackdelar med att söka finansiering från Almi

Som med alla lån finns det både fördelar och nackdelar med att söka finansiering från Almi.

Positivt

 • Nystartade företag som inte har ett årsboksslut i ryggen kan låna pengar.
 • Många olika typer av säkerheter kan medges.

 • Almi har rådgivare som är experter på affärsutveckling och som kan ge gratis rådgivning som du annars fått betala höga konsultarvoden för.
 • Almi gör en helhetsbedömning där betalningsanmärkningar och konkurshistorik inte utgör absoluta hinder för att få låna.

  Negativt

 • Från det att du tar kontakt med Almi tar det lång tid innan du har pengar på kontot. Räkna med flera veckor.
 • Almi sysslar i första hand med medfinansiering. Det kan krävas fler finansiärer för att de ska gå med på att låna ut.

 • Långt ifrån alla som ansöker om företagslån från Almi beviljas stöd.
 • För och nackdelar med Almi

  FAQ – Vanliga frågor och svar om Almi företagslån

  Nej, Almi är ett påhittat ord som inspirerats av Almus – ett latinskt ord som kan översättas till växande. Det är ett passande namn eftersom Almi har som mål att verka för tillväxt och ökad lönsamhet bland svenska företag.

  Staten ska inte konkurrerar med andra långivare genom Almi. Tanken är istället att du ska få mer än pengar genom att söka hjälp från Almi. Almi ger även ut företagslån med hög risk och det är något som alla långivare måste få ta extra betalt för.

  Almi företagslån är så långt från snabblån du kan komma. Processen från det att du tar en första kontakt med Almi tills du har pengarna på ditt konto tar i regel flera veckor. Det kan ta upp till ett par månader om din affärsidé är svårbedömd.

  De lån du kan ansöka om är: Almi Företagslån, Almi Mikrolån, Almi Tillväxtlån, Almi Innovationslån och Exportfinansiering. Om du behöver ett lån som inte täcks in av detta kan Almi eventuellt hitta en skräddarsydd lösning.

  Ja, det är en relativt hög tröskel du måste ta dig över. Att bli beviljad ett lån från Almi innebär att deras erfarna affärsutvecklare och lånerådgivare tror starkt på din affärsidé och på dina möjligheter att nå lönsamhet och tillväxt.

  Almi Invest är ett riskkapitalbolag som går in i ett litet antal noggrant utvalda bolag i utbyte mot inflytande och del i framtida vinster.

  Du fyller i blanketten direkt på Almis hemsida och bifogar budgetar och företagets affärsplan. Räkna med att bli kontaktad av en handläggare och var beredd på att komplettera med mer information.

  Sammanfattning

  Almi är ett statligt företag som verkar för att skapa tillväxt i Sverige. De erbjuder företagslån och flera andra nischade lånetjänster så att företag med potential ska kunna få finansiering även i lägen där banken har sagt nej. Förutom det kan Almi ge rådgivning i flera olika format. Det är helt enkelt något av en institution inom svenskt företagande och ett stort antal stora och små företag har fått hjälp av Almi de senaste 25 åren.

  Du kan i princip låna genom att fylla i en ansökan på nätet men handläggningen är inte opersonlig och det är bra att ha en dialog med din lånehandläggare. Låg ränta är inte vad Almi är känt för utan fördelen med dem är snarare att de ger dig en chans att få ett större lån än vad banken kan bevilja och kvalificerad rådgivning.

  samanfattning om Almi företagslån