Kvinna funderar innan hon tar lån utan UC hos Expressens låneguide

Låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden

Låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden kanske ses som en omöjlighet. Men faktum är att det finns ett fåtal aktörer som beviljar lån även om du har en skuld hos Kronofogden. På Expressen Låneguiden kan du jämföra både långivare och låneförmedlare för att hitta en aktör som passar dig.

Är du skuldsatt och vill låna är det inte helt lätt att hitta rätt, men om du tar hjälp av en låneförmedlare kan du få hjälp med det. En låneförmedlare kontaktar flera långivare och återkommer med ett erbjudande till dig. Dessutom tar låneförmedlaren bara en kreditupplysning.

Även om du får låna pengar med en aktiv skuld hos kronofogden är det inte att föredra. Om du inte behöver ta ett lån ska du inte göra det. Det är bättre att du blir skuldfri och förbättrar din ekonomi innan du tar ett nytt lån. Då har du större möjligheter att beviljas ett lån och du får dessutom bättre lånevillkor.

Kan jag låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden?

Ja, du kan låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden. Men det är inte lätt. Endast ett fåtal aktörer beviljar lån om du har skuld hos Kronofogden. Exakt vilka möjligheter du har beror på flera faktorer. Det är högst individuellt om du beviljas ett lån eller inte.

En avgörande faktor är hur stor skulden är. Om du har en skuld på flera hundra tusen kronor kommer du inte få låna några pengar. Om skulden däremot bara gäller ett par tusenlappar och du har lagt upp en bra betalningsplan finns det fortsatta möjligheter för dig att få lånet beviljat.

Det gäller att du har en plan för hur du ska lösa din skuld hos Kronofogden. Om du har det och kan presentera den för din långivare finns det en chans att du beviljas ett lån.

Det är din specifika situation som avgör om du beviljas ett lån eller inte. Du bör dock aldrig låna några pengar om du inte tror att du kommer kunna betala tillbaka dem. Försämras din ekonomiska situation ännu mer kan det påverka dig resten av livet. I regel är det långivare som erbjuder lån utan UC som även kan bevilja dig lån trots skuld hos Kronofogden.

En långivare bör inte heller bevilja din låneansökan om du har uppenbara brister att uppfylla dina betalningsskyldigheter. Det går emot principen om god kreditgivningssed. Banker och långivare använder sig dessutom av diverse kalkyler för att räkna ut om du har råd med lånet eller inte. Har du inte tillräckligt god ekonomi för att klara av lånet kommer du inte beviljas det heller.

Har du en aktiv skuld hos Kronofogden kan du undersöka möjligheten att låna av en familjemedlem eller vän. Då slipper du oftast ränta och du behöver inte heller förhålla dig till någon återbetalningstid. I stället kan du betala tillbaka pengarna när du själv känner att du har råd med det. Då kan du fokusera på att betala av din skuld hos Kronofogden.

Låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden

Så hittar du ett lån med aktiv skuld hos Kronofogden

Det är inte helt lätt att låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden. Eftersom det är ytterst få långivare och banker som beviljar lån till dig med skuld hos Kronofogden är det mycket tidskrävande att leta efter lånen. Det enklaste sättet att hitta en långivare som kan bevilja dig ett lån är att ta hjälp av en låneförmedlare.

Du skickar in din låneansökan till en låneförmedlare som i sin tur förmedlar den vidare till en rad olika banker och långivare. Finns det någon som kan tänka sig att bevilja dig ett lån så återkommer låneförmedlaren med sitt erbjudande. Om flera långivare erbjuder dig ett lån kan du jämföra lånen och välja det som är billigast.

En låneförmedlare förenklar hela processen att hitta ett lån. Låneförmedlarens tjänst är till extra stor hjälp om du har en skuld hos Kronofogden och dina valmöjligheter är få.

Skulle du få tillbaka flera erbjudanden från olika aktörer måste du jämföra lånen åt.

Det är i huvudsak två faktorer du ska titta på som avgör kostnaden för lånet.

  • Effektiva räntan.
  • Återbetalningstiden.

Den effektiva räntan är den årliga räntesatsen för lånet i procent. Den innehåller alla kostnader för lånet och kan därför användas för att räkna ut din totalkostnad. Ju lägre effektiv ränta, desto bättre.

Vad gäller återbetalningstiden vill du varken att den ska vara för lång eller för kort. En lång återbetalningstid resulterar i lägre månadsbetalningar men högre total räntekostnad. En för kort återbetalningstid innebär lägre total räntekostnad men högre månadskostnad. Det kan göra det svårt för dig att betala tillbaka lånet i tid. Välj en återbetalningstid som du tror passar dig. Hellre en för lång än för kort. Då behöver du inte riskera att din nya skuld går vidare till Kronofogden den med.

Du kan beviljas lån med borgensman eller medlåntagare

De allra flesta bankerna och långivarna nekar lån till dig som har en aktiv skuld hos Kronofogden. Vid en första anblick kan det verka omöjligt att beviljas ett lån från dessa aktörer. Men det finns ett sätt att förbättra dina chanser.

Flera banker och långivare godkänner både borgensman och medlåntagare. Det innebär alltså att du med en aktiv skuld hos Kronofogden kan öka dina chanser att få lånet beviljat om du ansöker med en medlåntagare eller borgensman. När du lånar tillsammans med en borgensman eller medlåntagare ökar du inte bara dina chanser att få lånet beviljat utan du ökar även dina möjligheter att få en låg och förmånlig ränta. Detta eftersom ni nu är två personer som ansvarar för att lånet betalas tillbaka i tid.

Fördelar med borgensman och medlåntagare.

  • Det är lättare att beviljas lån.
  • Du får bättre lånevillkor.
  • Större möjligheter att låna önskat belopp.

Tänk på! Har du en aktiv skuld hos Kronofogden är du inte garanterad att få låna några pengar bara för att du lånar med en borgensman eller medlåntagare.

Låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden

Bluestep erbjuder lån till dig med skulder

En långivare som specialiserat sig på personer med betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden är Bluestep. Banken ser till hela din ekonomi innan de fattar ett beslut vilket innebär att du kan få låna trots en skuld hos Kronofogden om din ekonomi i övrigt ser bra ut.

Bluestep är en av få banker som även kan bevilja bolån till dig med aktiv skuld hos Kronofogden. Det du då kan göra är att baka in din skuld i det nya bolånet.

Du kan få en betalningsanmärkning om du har skuld hos Kronofogden

En aktiv skuld hos Kronofogden innebär inte bara att du får svårt att ta ett lån eller att du riskerar utmätning av din egendom för att betala tillbaka skulden. Det innebär även att du riskerar att få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning är synlig i tre år och under den perioden kan du få svårt att teckna abonnemang och ta lån. Det kan även bli svårt att köpa bostad. Inte bara på grund av att du får svårt att beviljas ett bolån, utan även för att du kan få svårt att bli medlem i föreningen. Det är inte alla bostadsrättsföreningar som godkänner medlemskapet om du har en betalningsanmärkning.

Skulle du beviljas ett lån trots en betalningsanmärkning får du även räkna med sämre lånevillkor än om du inte hade någon. Det är inte heller helt säkert att du får låna så mycket pengar som du önskar.

Svårare att låna med dålig kreditvärdighet

Med en aktiv skuld hos Kronofogden försämras din kreditvärdighet, det vill säga dina möjligheter att betala tillbaka en skuld. När du ansöker om ett lån vill långivaren att du ska ha så bra kreditvärdighet som möjligt eftersom det tyder på att du har goda möjligheter att betala tillbaka din pengarna du lånar. Med en aktiv skuld hos Kronofogden får du i stället sämre kreditvärdighet och därmed svårare att låna några pengar.

Skulle du trots din skuld beviljas ett lån utgör du en större risk för långivaren. Därför får du räkna med en högre ränta än om du varit skuldfri. Vilken ränta du får är dock väldigt individuell och beror bland annat på din ekonomiska situation och hur mycket du lånar.

Så förbättrar du din kreditvärdighet

  • Betala dina skulder i tid.
  • Dra inte på dig för många kreditupplysningar.
  • Samla dina dyra högkostnadskrediter.
  • Förbättra din inkomst.

Olika låneformer med aktiv skuld hos Kronofogden

Dina möjligheter att låna med en skuld hos Kronofogden varierar mellan olika långivare och banker. Endast ett fåtal aktörer kan bevilja dig ett lån och då rör det sig om långivare inom mindre lån med kort återbetalningstid, så kallade snabblån.

Det är desto svårare att beviljas privatlån, bolån, billån eller liknande med en aktiv skuld hos Kronofogden. Din ekonomiska situation är helt enkelt inte tillräckligt stabil för att långivarna ska kunna lita på dig. Så länge du har en aktiv skuld är risken för stor för långivaren att låna ut pengar till dig.

Snabblån med aktiv skuld hos Kronofogden

Med en skuld hos Kronofogden är det inte lätt att beviljas något lån överhuvudtaget. Störst möjlighet att beviljas ett lån har du dock hos snabblåneföretagen. Ett snabblån är ett mindre lån med kort återbetalningstid och oftast är långivarna inte lika tuffa i sin kreditbedömning.

Ett snabblån är en så kallad högkostnadskredit, vilket innebär att lånet har en ränta på minst 30 procent över Riksbankens referensränta. Med tanke på den höga räntan är det otroligt viktigt att du betalar av lånet i tid, annars riskerar du hamna i ännu djupare skuldsättning vilket försvårar dina möjligheter att bli skuldfri från Kronofogden.

Låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden

Pantlån – ett alternativ om du har aktivt skuldsaldo

Låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden är inte alltid lätt. Men det finns en alternativ lösning som kanske inte särskilt många känner till – pantlån. Ett pantlån innebär att du vänder dig till en pantbank och lämnar in ett föremål för att frigöra pengar som du sedan kan använda till att exempelvis betala av skulden hos Kronofogden, betala hyran eller liknande.

En pantbank värderar alltifrån tavlor, klockor, smycken, instrument, elektronik med mera. När du lämnar in ditt föremål får du det värderat och därefter får du ta ställning till om du vill acceptera värderingen eller inte. Väljer du att acceptera den kommer pengarna betalas ut på ditt konto inom några dagar.

Precis som för vanliga lån har du en viss återbetalningstid på pantlån. Om du inte betalar tillbaka pengarna inom den tiden kommer föremålet säljas av pantbanken.

Tips! Är du tveksam till om du kommer hinna betala tillbaka pengarna kan det vara bäst att inte pantsätta det mest betydelsefulla föremålet.

Ta dig ur dina skulder med en skuldfinansiering

Upplever du att du sitter fast i skulder som du har svårt att ta dig ur? Då kan du ansöka om skuldfinansiering för att bryta den onda spiral du hamnat i. Har du skulder hos Kronofogden, betalningsanmärkningar och liknande kan du ansöka om skuldfinansiering för att få hjälp.

Skuldfinansiering innebär att en långivare hjälper dig att lösa dina skulder så fordringsägarna får tillbaka sina pengar. I stället får du ett lån som den nya långivaren tagit fram. Skuldfinansiering kan framför allt vara bra om du har flera dyra skulder du inte kan lösa på egen hand. Då fungerar det nya lånet som ett samlingslån vilket gör att du får lägre månadskostnad.

Låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden

Därför ska du inte låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden

En skuld hos Kronofogden får du inte på en gång. Den får du först efter att du inte betalat din skuld efter flera påminnelser. Därmed är det svårt att få en skuld hos Kronofogden enbart på grund av misstag. I regel hamnar du hos Kronofogden på grund av att du misskött din ekonomi.

Eftersom du redan har ekonomiska bekymmer bör du inte heller försöka låna mer pengar. En skuld hos Kronofogden bör vara ett tydligt tecken på att du inte ska låna mer förrän skulden är betald.

Lånar du pengar med aktiv skuld hos Kronofogden riskerar du bli ännu mer skuldsatt och försätta dig i en ännu tuffare ekonomisk situation. Risken att drabbas av utmätning är överhängande om du inte kan betala skulderna. Det innebär att kronofogden tar dina ägodelar och säljer dem för att få loss pengar att betala tillbaka till fordringsägarna. Vill det sig riktigt illa kan du förlora din bostad på grund av detta.

Du kan beviljas skuldsanering om du har aktiv skuld hos Kronofogden

Är du svårt skuldsatt och inte kan lösa dina ekonomiska problem kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Skuldsanering innebär att du betalar av en del av din skuld under några år. När du betalat av skulderna som ingick i skuldsaneringen är du skuldfri. Du behöver med andra ord inte betala tillbaka hela din skuld.

Vem som helst med skulder beviljas dock inte skuldsanering. Du behöver vara i en väldigt svår ekonomisk situation, du får inte heller ha haft skuldsanering tidigare. Kronofogden gör en individuell bedömning när du skickat in din ansökan.

Under tiden du har skuldsanering ska du undvika att dra på dig nya skulder. Eftersom de nya skulderna inte ingår i skuldsaneringen måste du betala dem fullt ut.

När skuldsaneringen är över är du skuldfri och har möjlighet att ansöka om nya lån. Utan några nya skulder har du dessutom fler aktörer du kan låna av vilket gör det lättare att hitta ett lån med riktigt låg ränta.

Sammanfattning

Att låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden är fullt möjligt även om det inte är särskilt många långivare som erbjuder den möjligheten. I regel är det lättare att beviljas ett lån om din skuld är liten. Du kan även öka dina chanser att få lånet beviljat med en medlåntagare eller borgensman.

De flesta aktörerna som beviljar lån till dig med en skuld hos Kronofogden ger ut lån på små belopp med kort återbetalningstid, men det finns även aktörer som beviljar bolån. En sådan bank är Bluestep.

Även om du får låna pengar med en aktiv skuld hos Kronofogden bör du inte alltid göra det. Fundera på om du kan få fram pengarna på annat sätt eller om du kan lösa din skuld innan du tar ett lån. På så vis slipper du leva med en lika ansträngd ekonomi och får bättre lånevillkor.

Låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden

Vanliga frågor om att låna med skuld hos Kronofogden

Ja, det finns möjlighet att låna även om du har en betalningsanmärkning och skuld hos Kronofogden. Långivarna som beviljar lånen gör en individuell bedömning av din nuvarande ekonomiska situation och inte din ekonomiska historik.

Ja, det finns långivare som låter dig låna för att lösa din skuld hos Kronofogden.

Vilka lånevillkor du får är individuellt och beror på din ekonomiska situation. Du får dock högre ränta om du har en skuld hos Kronofogden än om du inte har det. Dessutom är det inte säkert att långivaren beviljar så högt lånebelopp du vill ha.