Man undrar vad uppysningscentralen, UC. är

Vad är UC?

Denna guide går igenom vad UC är, vilka alternativ till UC som finns, vad det innebär med kreditprövning med mycket mer.

UC är en förkortning för Upplysningscentralen som är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Sedan 1977 har UC erbjudit kreditbevakning, och kreditupplysningar på privatpersoner och företag. UC kom till som ett samarbete mellan Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank och blev snabbt en viktig institution i svensk ekonomi. Tidigare hade varje långivare bedrivit kreditupplysningsverksamhet på egen hand vilket var resurskrävande. UC var länge dominerande på den svenska marknaden och är fortfarande det största kreditupplysningsföretaget i Sverige.

Upplysningscentralen ingår i en koncern som idag består av UC AB, UC Affärsfakta AB och UC Affärsinformation AB.

Man brukar tala om kreditupplysningar med och utan UC, en kreditupplysning med UC innebär inget annat än att det är just Upplysningscentralen som gjort kreditkontrollen. Idag finns det flera olika kreditupplysningsföretag och en kreditupplysning utan UC är helt enkelt gjort av ett annat företag.

Vad kännetecknar en kreditprövning gjord av UC?

När du ansöker om ett lån spelar det viss roll vilket företag det är som gör kreditupplysningen på dig. UC är känt för att göra detaljerade kreditprövningar. Det är många gånger väldigt bra eftersom det blir ett större underlag för långivare som förhoppningsvis kan fatta ett bättre beslut. Det är dock viktigt att veta hur man tar lån utan UC, vad fallgroparna är och annat man bör tänka på innan man lånar Även du som låntagare tjänar på att beslut om din kreditvärdighet tagits på goda grunder, så se gärna till att läsa vår Guide till lån utan UC och jämföra innan du lånar. Det gäller särskilt när det handlar om stora lån, till exempel bolån och billån.

UC samlar information om hur många kreditupplysningar som görs på dig och meddelar detta som en del av sitt underlag till de lån- eller kreditgivare som beställt en kreditprövning. Har man för många kreditprövningar kan det bli svårare att låna pengar. Många kreditupplysningar kan vara en indikation på att du har många aktiva lån och krediter och det är fullt rimligt att detta är en del av bedömningen som Upplysningscentralen gör.

Ibland slår det dock fel och den kreditprövning som Upplysningscentralen gör kan leda till att många blir nekade lån som de egentligen har goda förutsättningar att betala tillbaka enligt avtal. Idag handläggs de flesta lån automatiskt, långivarna har då vissa kriterier för att låna ut. Ett kriterium kan vara att du inte får ha mer än ett visst antal kreditprövningar. Då spelar det ingen roll om du lånat av fullt legitima skäl och fullföljt all förpliktelser gentemot långivaren.

Den nya tidens ekonomi påverkar kreditprövningarna

Lånemarknaden har förändrats på senare år och det har blivit allt vanligare att använda lån på små belopp, till exempel snabblån, som en del av en fullt normal ekonomi. Det kan till exempel vara smidigare att ta ett snabblån på ett mindre belopp just innan lönen kommer än att sälja fondandelar eller göra en överföring från sparkontot. Om sådana lån tas med UC kommer man snabbt upp i ett stort antal kreditupplysningar och det kan bli svårt att till exempel få ett lite större privatlån när något i huset gått sönder.

En annan situation när antalet kreditupplysningar är missvisande är om du ansöker om lån hos fler långivare och avser att välja det lån som har de bästa villkoren. Om det är UC som gör kreditupplysningen kommer indikationen vara att du kan ha tecknat flera andra lån, eftersom varje långivare gör en egen kreditprövning. I den situationen är det klokast att använda sig av en låneförmedlare som ger dig flera offerter utifrån en kreditprövning.

När du istället lånar utan UC, från en långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag, behöver inte antalet kreditupplysningar vara en del av underlaget som lämnas. Du kan alltså bli beviljad ett nytt lån eller ett köp på kredit oavsett hur många gamla kreditupplysningar du än har. För ett företag som sysslar med snabblån är det inte en nackdel om en låntagare redan har ansökt om många snabblån, så länge det inte finns betalningsanmärkningar med i bilden. Från deras perspektiv är det faktum att du har många kreditupplysningar en indikation på att du kan komma att bli en trogen kund och att du faktiskt klarar att hantera den här typen av lån.

Glöm inte bort att de flesta lån av denna sorten är högkostnadskrediter, vilket kortfattat innebär att räntan är högre än vid exempelvis privatlån.

Marknaden för kreditupplysningar har öppnat sig

Information om företag och privatpersoners ekonomi finns tillgängligt digitalt i offentliga register, vilket innebär att det har blivit lättare att arbeta med kreditupplysningar. Därmed finns det många fler företag än UC som sysslar med detta och som konkurrerar med varandra. Vilka ramar ett kreditupplysningsföretag har att förhålla sig till regleras i Kreditupplysningslagen, och det krävs att Datainspektionen utfärdat ett kreditupplysningstillstånd för att ett företag ska kunna ge sig in i den här branschen. I dagsläget finns det omkring 20 kreditupplysningsföretag i Sverige som har blivit beviljade detta tillstånd.

Det är inte kreditupplysningsföretagen som avgör om du får låna

Det är UC och de andra kreditupplysningsföretagen som tar fram uppgifterna som ligger till grund för belutet gällande om du får låna penga eller inte. Dock är det alltid långivaren som fäller avgörandet.

Vanligtvis fungerar det som så, att långivaren tagit fram ett antal kriterier och gränsvärden. För att få låna ett visst belopp kan det handla om att du inte får ha fler än en betalningsanmärkning och att den måste vara minst ett år gammal. Dessutom måste du ha en viss årsinkomst och inte nå över ett visst maxtak när det gäller kreditprövningar. Dessa krav stäms sedan av mot den information som kreditprövningen innehåller.

Ibland har kreditupplysningsföretaget en mer aktiv roll genom att leverera en sammantagen bedömning av din kreditvärdighet som redovisas i form av ett sifferbetyg. Du kan alltid påverka din kreditvärdighet, särskilt om du skaffat dig information om hur de olika kreditupplysningsföretagen arbetar.

Alternativ för dig som vill låna utan UC

Vi kommer här att titta lite närmre på de fem kreditupplysningsföretag som i dagsläget kan sägas vara de vanligaste alternativen till Upplysningscentralen är du ute efter utvalda låneaktörer kan du titta här. I första hand är det banker och kreditmarknadsinstitut som väljer mellan olika kreditupplysningsföretag, utifrån vad de erbjuder och hur mycket de tar betalt för sina tjänster. Det kan dock vara bra även för låntagare att ha koll på kreditupplysningsföretag och vad det egentligen är för information de samlar in och säljer till banker och andra långivare. Det gäller inte minst om du är i behov av ett snabblån eller ett smslån. Då ska du välja en långivare som anlitar något av dessa kreditupplysningsföretag

Presentation av alternativ till Upplysningscentralen