Par framför dator diskuterar om låna med låneförmedlare och jämför lån hos Expressens låneguide

Vad är medlemslån?

Ett medlemslån är ett privatlån avsett för dig som är medlem i ett fackförbund eller annan organisation. Du ansöker om lånet hos bankerna som samarbetar med ditt fackförbund eller din organisation.

Medlemslån är lån utan säkerhet med en fördelaktigare ränta än bankens vanliga privatlån.

Du får lägre ränta med ett medlemslån

Det finns flera anledningar till att välja ett medlemslån framför ett vanligt privatlån. Den stora anledningen är att du får en lägre ränta som redan är färdigförhandlad av ditt fackförbund eller din organisation. Dessutom kommer medlemslånen utan diverse avgifter, däribland uppläggningsavgift och aviavgifter.

Många storbanker erbjuder även en del andra skydd när du ansöker om ett medlemslån. Det kan handla om alltifrån omfattande låneskydd till en livförsäkring. Även försäkringar som skyddar dig vid arbetslöshet kan ingå hos vissa banker. Sådana typer av erbjudanden får du inte när du tecknar ett vanligt privatlån.

Det kan dock vara värt att veta att det även finns vissa nackdelar med medlemslån. En sådan är att alla låntagare får samma ränta. Det gör det svårt för dig som utgör en låg risk att få en riktigt låg ränta medan du som utgör en högre risk kan dra mest nytta av medlemslånet.

Hos vissa banker kan du inte heller låna lika mycket med ett medlemslån som med ett privatlån. Hos Swedbank är exempelvis det högsta lånebeloppet 350 000 kronor för ett medlemslån men hela 500 000 med ett vanligt privatlån.

Vilka banker erbjuder medlemslån?

När du ansöker om ett privatlån har du ofta många olika banker att välja mellan. Riktigt lika många alternativ har du dock inte när du ansöker om ett medlemslån. I regel är det bara storbankerna som har avtal kopplade till LO-, Saco och TCO-förbunden. Även andra organisationer har avtal med storbankerna. Det innebär att du inte kan ta ett medlemslån hos mindre nischbanker som vanligtvis erbjuder förmånligare lån än vad storbankerna gör.

Medlemslån kan du använda till vad du vill

Eftersom medlemslån fungerar som ett helt vanligt privatlån utan säkerhet kan du använda pengarna till vad du vill. Du bestämmer själv om du vill använda pengarna till att köpa bil, renovera bostaden, betala skulder eller något annat som passar dig.

Skulle du vilja lösa ditt lån i förtid brukar även det gå bra att göra utan att det kostar dig en krona. Genom att lösa skulden i förtid kan du hålla nere kostnaderna ytterligare på lånet som redan från början är billigt.

Vad krävs för att få ta ett medlemslån

Precis som med vilka lån som helst måste du som låntagare uppfylla en rad olika krav för att få ansöka om ett medlemslån. Det kanske mest självklara kravet är att du måste vara medlem i ett fackförbund eller en organisation som samarbetar med banken.

På ditt fackförbunds eller organisations hemsida står det vilka banker du kan ansöka om ett medlemslån hos.

Om du är medlem i ett fackförbund måste du vanligtvis ha varit medlem i minst sex månader för att kunna ansöka om ett medlemslån.

Bara för att du uppfyller dessa krav betyder det dock inte att du kommer beviljas ett medlemslån. Bankerna har ofta andra krav du måste uppfylla för att få låna några pengar.

Vanliga krav hos bankerna

  • Du måste vara över 18 år.
  • Du måste ha en stadigvarande inkomst.
  • Du får inte ha någon betalningsanmärkning.
  • Du måste ha ett svenskt personer.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.