Låna pengar till körkort - hur gör man.

Låna till körkort

Idag är det en stor fördel att ha körkort både i yrkeslivet och i vardagen. Att ta körkort kan dock bli dyrt då det innebär kostnader både för körlektioner och uppkörning. Därför är det nu möjligt att ta lån för just körkort.

När du lånar till körkort finns både möjlighet att ta privatlån och lån från CSN. Önskar du att låna från CSN kan du låna upp till 15 000 kronor. För att bli beviljad ett lån behöver du först vara godkänd hos Transportstyrelsen och behörig till körkortsutbildningen. Det är inte heller tillåtet att inneha ett B-körkort sedan tidigare. Du kan få lånet även om du är arbetslös och saknar inkomst. Det är inte säkert att beloppet räcker till hela utbildningen men du har kommit en bra bit på vägen. Blir du beviljad det maximala beloppet kommer summan att betalas ut i tre omgångar med 5 000 kronor per tillfälle.

Hur mycket kostar det att ta körkort?

En av de första sakerna du bör göra när du har bestämt dig för att ta körkort är att räkna ut hur mycket det kommer kosta. Kostnaden kan variera en hel del beroende på var du bor, hur många lektioner du kommer att behöva och om du vill ta en snabbkurs eller inte.Vanligtvis kostar en enkel körlektion mellan 500 – 800 kronor och om vi säger att du måste gå på fem lektioner är kostnaden uppe i 2 500 – 4 000 kronor.

Sedan är körlektionerna inte allt du måste betala för. Du måste räkna med kostnaden för en synundersökning, teoriböckerna, teorilektionerna, körkortstillstånd, halkbanan, alla proven, tillverkningen av körkortet och mer. Den slutgiltiga kostnaden brukar vanligtvis ligga på mellan 15 000 kronor upp till 25 000 kronor. Det finns dock kostnader du kan undvika, till exempel teoriböckerna. De kan nämligen finnas hos biblioteket att låna och då behöver du inte köpa egna böcker. Antalet körlektioner varierar också beroende på hur mycket du kan övningsköra hemma.

Om du inte har möjlighet att övningsköra hemma kan du behöva fler körlektioner jämfört med personer som har haft möjligheten att övningsköra. Priserna för vad de olika lektionerna och böckerna hittar du hos din körskola. Om de har en hemsida finns det ofta pristabeller, du kan också besöka skolan och prata med en medarbetare för att få all information. När du har tagit reda på kostnaden för att ta körkort kan du börja planera hur du vill betala det.

Ta lån till körkort eller inte

Om du ska ta ett lån eller inte, är något du måste bestämma själv. Efter att du har räknat ut vad det kommer kosta för dig att ta körkort kan du lättare se ifall det är något du redan har råd med, måste spara till eller ta lån till. Om du är i akut behov av att ta körkort och inte har pengar till det kan lån vara vägen att gå. Då måste du bestämma hur mycket du ska låna, från vem och avbetalningstid.

Det finns fler saker du måste tänka på i samband med lån. Kommer du ha råd att betala tillbaka lånet, vilket typ av lån ska du ta och så vidare. Det finns flera alternativ att välja mellan och flera företag du kan ta lån från. Många väljer till och med att låna pengar av sina föräldrar eller vänner för att de ska ha råd att ta körkort.

Om du däremot inte kan låna av din familj och/eller vänner får du sätta dig ner och ta reda på vilka olika sorters lån det finns och vilket som passar dig bäst. En annan sak du måste tänka på när du tänker ta lån är att även fast du betalar exempelvis 15 000 kronor för körkortet och tar 15 000 kronor i lån, kommer du få betala tillbaka en lite större summa. Därför är det viktigt att hitta ett lån med bra ränta.

Klicka här för en lista över alla våra privatlån.

Kan jag ta körkortslån med betalningsanmärkning?

Vad som krävs när du ska söka lån varierar mellan olika långivare. Har du en betalningsanmärkning kan du oftast hitta åtminstone några långivare som är villiga att bevilja lån ändå. Skulle du däremot ha ett skuldkonto kan det uppstå problem. När långivare ska avgöra ifall du ska få ta lån eller inte brukar de främst ta en titt på din ekonomiska situation. Alla långivare kollar inte på hur din historia ser ut. Vad du får tänka på är att med en betalningsanmärkning kan räntan bli mycket högre än om du inte har en anmärkning.

Vilken ränta som sätts på ett körkortslån är individuellt och beror på hur din ekonomi ser ut samt hur mycket du pengar du vill låna. Om du vet att du har en skuld hos Kronofogden eller någon typ av pågående tvist får du räkna med att bli avvisad när du ansöker om ett lån. Det bästa är om du först betalar av din skuld och väntar med att ta ett lån tills du har en fast och säker ekonomi.

Om du däremot är i akut behov av körkort och måste ta ett lån kan du se om det finns en tillgänglig långivare som riktar sig till personer med osäker ekonomi och betalningsanmärkningar. Det finns nämligen ett antal som gör just detta. Kort sagt bör du inte ge upp på direkten om du har en betalningsanmärkning, du kan många gånger bli beviljad lån ändå.

Klicka här för att komma till vår sida där vi jämför lån vid betalningsanmärkning.

Kan vem som helst ta körkortslån?

Det beror på vilken typ av lån. Om det handlar om privatlån finns en del krav du måste uppfylla. Vilka krav som gäller beror på den enskilda långivaren. Det finns dock några grundkrav som gäller vid de flesta lån. Det första kravet är att du har fyllt 18 år, är du omyndig får du inte ta ett lån. Du måste dessutom vara svensk medborgare för att ta lån i Sverige och många långivare kräver också att du har en deklarerad inkomst sedan 1-2 år tillbaka. Du bör heller inte ha några skulder hos Kronofogden.

Jämför lån på bästa sätt

Det kan kännas krångligt när du ska leta efter det perfekta lånet för dig. Ett tips på hur du kan gå till väga är att använda dig av en låneförmedlare. En låneförmedlare är ett företag som fungerar som en mellanhand mellan dig som låntagare och olika långivare. De jämför helt enkelt olika företag efter det du söker och ger dig alternativ på de bästa låneerbjudanden.

Det finns både fördelar och nackdelar med att använda en låneförmedlare. Den främsta fördelen är att du inte behöver sitta och leta efter all information, du skriver endast in det du söker efter så listar låneförmedlaren alla tillgängliga alternativ. Nackdelen med att använda ett sådant här företag är att de inte samarbetar med alla långivare och banker vilket kan göra att du missar ett av de bättre erbjudandena. Vad du kan göra är att både använda en förmedlare och själv ta en titt hos andra banker eller långivare.

Hur du ansöker om privatlån till körkort

När du har hittat det lånet som är bäst för dig är det bara för dig att ansöka. Det gör du snabbt och lätt genom att gå in på långivarens hemsida och fylla i de uppgifter som de efterfrågar. Dessa uppgifter inkluderar oftast personuppgifter, bankuppgifter, hur mycket du vill låna, vilken typ av lån och hur lång löptid du vill ha på ditt lån. Efter att du har fyllt i alla uppgifter skickar du in din ansökan direkt på hemsidan.

Svaret på om du blir godkänd till lånet eller inte får du vanligtvis inom några dagar. Det går alltså relativt snabbt. Pengarna sätts in på ditt konto efter att du blivit godkänd och du kan börja betala för dina körkortslektioner.

Sammanfattning

Att ta körkort är bra när du bor i ett mindre samhälle och det hjälper när du söker jobb. Har du inte råd till körkort kan du nu ta lån och på så sätt betala för alla lektioner och prov. Innan du skickar in en ansökan är det viktigt att du räknar ut hur mycket körkortet kommer kosta dig på ett ungefär, samt hur mycket du har råd att betala i avbetalningar varje månad.