Expressens låneguide tipsar om bra ekonomiappar

Bästa ekonomi apparna

Appar - det vill säga program som är tillgängliga från våra mobila enheter, är en viktig del av vardagen för många. Nu växer utbudet av ekonomi appar som hjälper dig att hålla koll på dina utgifter, låna pengar till bästa möjliga ränta, få hjälp med ditt sparande och att organisera din eller dina barns ekonomi på ett bra sätt.

Inledning

Ekonomi är ett sådant ämne som du kanske drar dig lite för att ge dig i kast med, trots att du kan ha mycket att vinna på att göra just det. Apparna är inte till för att låna pengar, utan för att spara pengar och planera ekonomin. Smarta appar kan göra så att det inte bara blir enklare att sköta sin ekonomi utan till och med ganska roligt! Målgruppen är mycket stor för den här typen av tjänster och därför investeras det stora belopp i att ta fram ekonomi appar. Om du vill pejla in hur avancerade och användbara appar kan vara idag rekommenderar vi att du kollar in just ekonomiappar!

Vi har tittat på sex av de bästa och mest populära ekonomi apparna som finns tillgängliga på den svensk marknaden idag och ge tips på hur du kan använda dem till din fördel.

Med i jämförelsen av de bästa ekonomi apparna är: Tink, Dreams, Gimi, Sparlabbet, Mina utgifter och Zlantar.

Bästa ekonomi apparna

Tink – alla banker i en app

Tink är med över en halv miljon användare en av de största ekonomiapparna på marknaden. Appen är utvecklad av svenska entreprenörer och en av de hetaste satsningarna inom finansteknologi på senare år. Grundarna säger sig ha som syfte att “sudda ut den ångest, stress och komplexitet som många upplever kring privatekonomi”. Tink finns för både iOS och Android.

Tink kopplar upp sig mot dina kort och konton och samlar automatiskt in data om alla transaktioner du gör. Informationen kan sedan presenteras så att du får ekonomisk överblick och skräddarsydda tips på hur du kan spara och spendera pengar smartare. Du kan också göra inställningar som innebär att du får pushnotiser när till exempel lönen kommer in på kontot eller när du konsumerar ovanligt mycket inom en viss kategori av vara.

Allt detta är gratis. Tink har istället en affärsmodell som bygger på att de tar betalt av annonsörer som ger dig skräddarsydda erbjudanden. Tink utvecklar också nya sidotjänster som de kan komma att ta betalt för i framtiden – om du väljer att aktivera dem.

Det kan kännas vanskligt att ge en app tillgång till hela ens ekonomi. Tink är dock bra för dig som är mån om din säkerhet eftersom appen kan varna för onormala aktiviteter som kan tyda på ett försök till bedrägeri. När det gäller kryptering och andra rutiner som har med säkerhet att göra säger Tink att de håller samma nivå nivå som storbankerna och att säkerhet alltid är deras högsta prioritering.

Fördelar

 • Tink är ett sofistikerat hjälpmedel som bygger på massor av information om din ekonomi
 • Passar dig som har flera olika kort och konton


Nackdelar

 • Ger inte lika träffsäkra analyser om du använder mycket kontanter istället för att betala med kort
Bästa ekonomi apparna

Dreams – spara till dina drömmar

Dreams är en app som underlättar sparande och har närmare 400 000 användare i Sverige och Norge. Dreams siktar nu på expansion och på att ha hela Europa som sin marknad. Dreams kostar inget att ladda ner och appen finns för både Android och iOS. Dreams är kopplat till Ålandsbanken där man som användare av appen öppnar ett sparkonto till vilket man för över pengar helt på sina egna villkor från sitt vanliga lönekonto. Precis som Tink är Dreams en omtalad fintech satsning som tagit in stora belopp i riskkapital.

Dreams hjälper dig att visualisera en dröm som du ska använda pengarna till och hjälper dig sedan att hitta ett sparupplägg som innebär att du kan nå det målet inom en viss tid. Att minimera sina utgifter är grundläggande för den som vill öka sitt sparande och därför ger appen tips kring sparande. Den primära målgruppen är framförallt unga människor med ett förhållandevis kortsiktigt sparmål. Det är perfekt för dig som till exempel vill börja lägga undan pengar till körkortet eller en längre resa efter studenten.

Dreams är riktigt bra på att göra det roligt att spara och investera. Siffrorna visar att en genomsnittlig användare av Dreams appen ökar sitt sparande med 1 500 kronor i månaden. En kul grej med Dreams är möjligheten att gå ihop med några kompisar i en gemensam dröm!

Fördelar

 • Dreams är en synnerligen välgjord och avancerad app som lyckas göra det roligare att spara
 • Bra för er som vill spara till något tillsammans

 

Nackdelar

 • Räntan på sparkonton är mycket låg idag och det gäller även Ålandsbanken
Bästa ekonomi apparna

Gimi – familjens ekonomiska hjälpreda

Appen Gimi vänder sig mot barn och ungdomar och ger roliga och pedagogiska instruktioner kring hur man sköter sin ekonomi på ett ansvarsfullt sätt. Barn som laddar ner appen får funktioner som gäller allt från sparande till hur man spenderar och tjänar pengar. Gimi har alltså ett brett perspektiv på det här med ekonomi men tonen är anpassad så att barn ska kunna förstå.

Gimi kan användas på enheter med iOS eller Android. Appen är gratis att använda och en av Europas snabbast växande ekonomi appar med hundratusentals användare. Till skillnad från flera andra stora ekonomiappar som befinner sig i ett utvecklingsskede har Gimi redan stora intäkter. Från att ha varit en renodlad barnapp har Gimi breddat målgruppen och riktar sig nu alltså även mot ungdomar.

Som användare av Gimi får man, när man är stor nog att hantera riktiga pengar, möjligheten att få ett särskilt Mastercard kopplat till appen. Som förälder har du stora möjligheter att kontrollera vad pengarna får användas till och Gimi kortet är en mjukstart för den som vill kunna förfoga över veckopengen på ett sätt som är grundat i förnuftigt ekonomiskt tänkande. För detta tar Gimi ut en avgift som för närvarande är satt till 39 kronor i månaden. Appen kan användas av alla i familjen och vara ett sätt att administrera hur till exempel extra pengar betalas ut i utbyte mot olika sysslor som barnet kan utföra.

Fördelar

 • Gimi är ett utmärkt verktyg för föräldrar som vill undervisa barn i ekonomi

 

Nackdelar

 • Appen är gratis, men för att få alla fördelar med Gimi behöver man betala en månadskostnad, många andra ekonomi appar är helt gratis.
Bästa ekonomi apparna

Sparlabbet – allt du behöver veta om sparande

Sparlabbet handlar framförallt om att ge stöd till dig som har som ambition att spara smartare. Alternativen är så många idag att många struntar i att spara bara för att det känns svårt att komma igång med det. Tröskeln är för hög med andra ord. Det gäller inte minst idag då man riskerar att förlora pengar på att spara på grund av att inflationen är hög och räntorna rekordlåga. Sparlabbet finns för iPhone och kostar några kronor att ladda ner.

Sparlabbet ger dig information baserad på aktuella prognoser om hur ditt sparande kommer att utveckla sig utifrån olika tidsperspektiv. Till exempel 3 eller 30 år. Vill du se exakt hur mycket pengar du kommer att få vid olika räntor om du sparar ett visst belopp en viss tid så är detta ett fint verktyg. Appen visar även vad olika sparalternativ kostar i form av avgifter och med Sparlabbet får du hjälp att välja det bästa sparalternativet utifrån vad du har för behov och förutsättningar.

Fördelar

 • Med Sparlabbet kan du på ett billigt och effektivt sätt informera dig om olika sparformer

 

Nackdelar

 • Detta är en mycket enkel tjänst man använder några enstaka gånger snarare än i sin vardag
Bästa ekonomi apparna

Mina utgifter – din digitala kassabok

Mina utgifter är vad man skulle kunna kalla för en kassabok i digitalt format. Med den här appen presenteras dina utgifter och inkomster på ett mycket tydligt och lättöverskådligt sätt. Mina utgifter är en svenskutvecklad app som finns för både iOS och Android och kostar omkring 20 kronor att ladda ner. Den har länge varit en av de populäraste betalapparna och den finns i fler än 100 länder idag. Verktyget är med andra ord mycket väl beprövat och produktutvecklingen utifrån bland annat användaromdömen har pågått i många år vilket lett till att appen kunnat förbättras steg för steg.

Med Mina utgifter fyller du själv i dina inkomster och utgifter utifrån olika kategorier. Samtidigt som du i och med det ser tydligt hur du hanterat din ekonomi kan du med hjälp av Mina utgifter budgetera inför kommande månad. Du välja att använda populära kategorier men också skapa helt egen för att skräddarsy appen utifrån hur just din ekonomi ser ut. Förutom att budgetera och få hjälp med utvärderingar månadsvis kan du begära analyser som till exempel det senaste året eller en tidsperiod du väljer själv.

Fördelar

 • Populär app som är en god hjälp för dig som vill ha ordning och reda i ekonomin

 

Nackdelar

 • Mina utgifter bygger på att du själv lägger ner tid på att planera och åskådliggöra din ekonomi. Appen gör inte hela jobbet åt dig!
Bästa ekonomi apparna

Zlantar – samla dina zlantar i en och samma app

Zlantar är ännu en svenskutvecklad app som får ett högt betyg baserat på ett stort antal recensioner i Google Play. Bland finansiärerna bakom Zlantar märks bland andra Svea Ekonomi så det är inget fel på uppbackningen. Appen samlar in information om de transaktioner du gör med hjälp av olika konton och kort som du gett Zlantar tillgång till. Det kan kännas skrämmande att ge en app tillgång till känsliga uppgifter men Zlantar står under Finansinspektionens insyn.

Med hjälp av Zlantar är det även meningen att du ska hålla koll på alla dina avtal och prenumerationer och få hjälp med att välja lösningar som är bättre för dig i takt med att nya erbjudanden lanseras. Zlantar genomför alltså prisjämförelser och kan även ge dig erbjudanden som kan bygga på dina aktuella kontohändelser. Har du just fått in ett större kapital på ett konto som du har kopplat till Zlantar kan du till exempel få tips på sparformer med bra avkastning.

Zia “din smarta kompis” är en tjänst som går ut på att du får personliga råd mot bakgrund av bland annat hur dina transaktioner skiljer sig från andra som använder Zlantar.

Fördelar

 • Zlantar hjälper dig att ta ett helhetsgrepp om din ekonomi
  När du laddar ner appen ser du med vilka banker, långivare och kortföretag tjänsten fungerar

 

Nackdelar

 • För att Zlantar ska fungera optimalt krävs det att de kort och banker du använder hör till företagets samarbetspartners
  Det går inte att lägga till transaktioner manuellt vilket är ett problem om du till exempel använder kontanter ofta
Bästa ekonomi apparna

Kan man lita på ekonomi appar?

Regleringen är inte lika strikt när det gäller ekonomi appar som långivare och man ska alltid vara noga med att inte lämna ut kontouppgifter till en aktör man inte litar på. Mycket i den här branschen bygger på tillit och minsta felsteg kommer att få ödesdigra konsekvenser för ett företag som utvecklar ekonomi appar. Men om du litar på att din vanliga bank inte tar dina pengar kan du kanske lita även på ett företag som utvecklar ekonomi appar?

Både Dream och Tink, två av de mest omtalade ekonomi apparna går än så länge med förlust och det är inte helt säkert att alla appar kommer att finnas kvar om fem år. De ekonomi appar som vinner användarnas förtroende besitter de egenskaper som krävs för att de ska bli långlivade. Oavsett vilken app du väljer har de goda förutsättningar att skapa värde och hjälpa till en bättre ekonomi.