Kvinna funderar innan hon tar lån utan UC hos Expressens låneguide

Lån utan UC – Tänk på detta innan

Lån utan UC är en särskild typ av snabblån där långivaren anlitar ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen (UC). Av anledningar som vi kommer att komma in på senare är det många gånger en riktigt bra idé att satsa på just lån utan UC så länge det handlar om ett lån på ett lite mindre belopp. Till exempel ett snabblån eller ett smslån.

Utan UC innebär inte att det inte görs en kreditprövning

Vi vill bara börja med att reda ut en vanlig missuppfattning om innan vi fortsätter.

Det första du bör försäkra dig om innan du tar ett lån är att du verkligen har koll på vad utan UC betyder. Att ett lån är utan UC innebär inte att det inte kommer att göras en kreditprövning eller att du kan bli beviljad lånet trots att du har skulder. Det genomförs alltid en kreditkontroll, oftast av Creditsafe, Bisnode, Sergel Kredittjänster eller en annan aktör som exempelvis Decidas info eller Syna. och det är upp till långivaren att, utifrån resultatet av kontrollen, bestämma om du ska bli beviljad lånet eller inte.

När det gäller vissa lån utan UC kan det vara ok med någon enstaka betalningsanmärkning men ibland är det ett absolut krav att du inte får ha några. Det fungerar alltså på samma sätt som när det gäller ett lån med UC, som du ibland kan få även med en betalningsanmärkning. Om man ska generalisera kan man ändå säga att det vanligtvis är lättare att bli beviljad ett lån utan UC än ett där det är Upplysningscentralen som står för kreditprövningen. Inte minst på grund av att lån utan UC är vanliga när det gäller små lånesummor.

Lån utan UC - Tänk på detta innan

Lån utan UC steg för steg guide

Vi fortsätter med att försöka lotsa dig genom den process det innebär att låna utan UC och vad du bör tänka på i varje steg. Läs även gärna vår artikel “Hur tar jag lån utan UC?“. Om vi generaliserar så genomförs processen i fyra olika steg där du bör tänka igenom och ta ställning till följande:

  • Är det rätt läge för ett lån?
  • Hur mycket behöver du låna och hur snabbt kan du betala tillbaka?
  • Bestäm dig för vilken typ av lån du behöver
  • Begär in offerter
  • Så bedömer du en offert
  • kolla dröjsmålsräntan
Lån utan UC - Tänk på detta innan

Är det rätt läge för ett lån?

Det är så enkelt att låna idag att det är lätt hänt att ta ett lån man egentligen inte behöver. Visst kan det vara okej att låna till sådant man vill ha, men som kanske inte är helt nödvändigt, men då ska man vara medveten om kostnaden för lånet. Du betalar såklart mer när du måste låna och får betala ränta än när du redan har pengarna. Innan du tar ett lån utan UC bör du alltså försäkra dig om att lånet skapar så mycket värde att det är värt kostnaden du får betala i form ränta och avgifter.

Hur mycket behöver du låna och hur snabbt kan du betala tillbaka?

Hur mycket pengar behöver du? Det är naturligtvis en grundläggande fråga att ställa sig. Ett råd är att inte låna mer än du behöver eftersom dina kostnader stiger ju mer du lånar. Men om du vet med dig att du kan komma att behöva låna igen inom kort är det bättre att låna lite mer på en gång. Annars betalar du flera uppläggningskostnader. När det gäller snabblån utan UC blir den totala kostnaden mycket högre för flera små lån än ett lite större lån, just på grund av uppläggningskostnader + andra avgifter som inte har att göra med hur stort belopp du lånar.

Det finns så många aktörer som erbjuder lån utan UC idag att du i princip kan välja ett lån med villkor som passar just dig. Enklast är att jämföra lån på vår lånesida för lån utan UC. Utnyttja det och välj ett lån utan UC som du vet att du kommer att kunna hantera. Tänk på att du betalar mer för lånet ju längre löptid det har, även om summan per månad blir lägre för ett långt lån. Det kan vara frestande att välja ett lån där man har lång tid på sig att betala tillbaka men i regel är det bättre att göra sig skuldfri så fort som möjligt.

Lån utan UC - Tänk på detta innan

Bestäm dig för vilken typ av lån du behöver

Lån utan UC är en väldigt bred kategori av lån och de kan vara väldigt olika varandra sinsemellan. Allt från snabblån på några hundralappar till privatlån på tiotusentals kronor kan vara utan UC. Det finns även lån för företag som är utan UC. När du vet vad för typ av lån och hur mycket pengar du behöver kan du börja titta på långivare som verkar kunna erbjuda just det.

Du kan också kolla in våra listor med långivare som beviljar lån utan UC och läsa mer om vad de erbjuder och hur villkoren ser ut. Genom att jämföra flera aktörer med varandra kan du hitta en långivare som du trivs med och som inte bara kan erbjuda ett lån till en rimlig kostnad. Tänk även på att dessa lån oftast är högkostnadskrediter, så det är bra att ha en tydlig avbetalningsplan redan innan du lånar.

Lån utan UC - Tänk på detta innan

Begär in offerter

När du kommit så långt att du hittat flera långivare som har den typ av erbjudande som intresserar dig är det dags att begära in offerter. Det är först när långivaren genomfört en kreditprövning som du kan få information om hur dyrt lånet kommer att bli. En stor majoritet av alla långivare sätter nämligen räntan individuellt, utifrån en bedömning av din återbetalningsförmåga. Ju högre kreditvärdighet du har, desto bättre lån kan du få. Det finns långivare som erbjuder samma villkor för alla som väl blivit beviljade ett lån, men det är inte så många som jobbar så.

När du jämför olika aktörer på nätet hos oss kan du fylla i vissa önskemål du har om lånet. Framförallt handlar det om hur stort lån du behöver och hur lång återbetalningstid du vill ha, men du kan även ange andra kriterier som är viktiga för dig (som om det ska vara lån utan UC). När du fyllt i dessa uppgifter får du erbjudanden som passar utifrån dina önskemål. Det går snabbare än att jämföra lån genom att kolla upp enskilda sidor.

Om du absolut inte vill riskera att påverka din kreditvärdighet genom att det görs många kreditupplysningar ska du välja bort alla banker och kreditmarknadsinstitut som inte kan erbjuda lån utan UC. När det är Upplysningscentralen som genomför kreditprövningen påverkas din kreditvärdighet, bara genom att det görs kreditprövningar. Du vill inte att det ska tas flera prövningar med UC för ett enda snabblån.

Lån utan UC - Tänk på detta innan

Så bedömer du en offert

Kostnader för lån kan anges på många olika sätt och det kan vara en aning förvirrande. När du jämför lån utan UC ska du alltid se till att det är de totala kostnaderna du jämför. Att bara se till månadsräntan är ingen bra idé eftersom det ofta är lånets uppläggningskostnad och avgiften för avisering som betyder mest för hur mycket du i slutändan kommer att få betala för lånet.

Effektiv ränta är ett mått där både räntan och kostnaderna bakats in och framställts som en hypotetisk årsränta. När du jämför olika låns effektiva ränta är det viktigt att de har samma återbetalningstid. Men enklast är det att bedöma en offert när lånets totala kostnad är klart och tydligt uppgiven.

Lån utan UC - Tänk på detta innan

Glöm inte att kolla dröjsmålsräntan

Vissa lån har dolda kostnader som inte syns i uträkningar. Det gäller framförallt om du inte håller din del av avtalet och är sen med en återbetalning. Om du vet med dig att du slarvar med återbetalningar ibland men ändå verkligen måste ha ett lån utan UC ska du försäkra dig om att dröjsmålsräntan är skälig eller att återbetalningsvillkoren är flexibla så att du kan betala tillbaka olika mycket olika månader. Det är också bra om du kan betala tillbaka ett lån utan UC snabbare än du ansökt om, utan att det tas ut höga straffavgifter.

Sammanfattning

Innan du bestämmer dig för att ansöka om ett lån utan UC bör du tänka igenom allt det där som är viktigt oavsett om det är UC eller inte som genomför kreditprövningen. Behöver du verkligen lånet? Vad är det för typ av lån du ska titta efter? Vilken långivare kan erbjuda dig de bästa villkoren? Ett lån utan UC kan skapa möjligheter och lösa problem men det gäller att alltid ha koll på lånets totala kostnad innan du ansöker om ett. När du lånar utan UC behöver du inte vara rädd för att dra på dig en massa kreditupplysningar och det är den stora fördelen med den här typen av lån.

Slutligen, en sak du bör tänka på innan du tar ett lån utan UC är vilka alternativ du har. En kontokredit kan vara ett bra alternativ för många.