Ränta*
39 %
Uppläggningsavgift
249 kr
Lägsta lånebelopp
2 000 kr
Högsta lånebelopp
20 000 kr
Min-/max låneperiod
0.25 - 12 mån
Åldersgräns
18 år
Direktutbetalning
Ja
Betalningsanm. ok
Ja
Utan UC
Ja
Ansök med BankID®
Ja

*Räkneexempel lån: 10 000 kr i 4 månader. Totalt att återbetala 12 027 kr på 4 avbetalningar = 3 006,75 kr/mån. Nom ränta 39%. Eff. ränta 99,5% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 285 kr).

Vivus affärsidé är att erbjuda snabba, enkla och smidiga lån till privatpersoner som är i behov av snabbt kapital. Du som är minst 18 år kan låna från 2 000 kronor upp till 20 000 kronor, utan UC och med snabba utbetalningar. Storleken och karaktären på deras privatlån gör att det kan betraktas som ett snabblån.

Vivus ägs och drivs genom bolaget 4Finance AB. De registrerade sin verksamhet 2009 och är ett relativt stort bolag med omkring 40 anställda. Idag betraktas 4Finance av många som ett ledande företag på kreditmarknaden – och då talar vi om hela norra Europa. Samtidigt har de uteslutits från branschorganisationen Svenska Konsumentkreditföretagen (SKMF) 2014 på grund av tvister med konsumenter. Det säger nödvändigtvis ingenting om deras erbjudanden men innebär att du som konsument bör vara observant på avtalets innehåll. Verksamheten står dock under Konsumentverkets samt Finansinspektionens tillsyn.

20 000 kronor är maxbeloppet att låna för befintliga kunder. Med hjälp av skjutreglaget på hemsidan kan du även se kostnaden för ränta, hur mycket som ska betalas in samt lånets effektiva ränta. Precis som vid många andra snabblån är räntan för lånet förhållandevis hög.

I samklang med företagets affärsidé vänder sig konsumenter till Vivus för att få snabba och enkla lån. Något som förenklar processen ytterligare är deras mobilapp. I den kan du bland annat ansöka om krediter, utöka kreditbelopp, se dina inbetalningsuppgifter och kontakta kundtjänst. Dina uppgifter skyddas genom en personlig kod och appen finns tillgänglig för både Android- och iOS-enheter.

En varningstriangel

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

Kundtjänst

Telefon: 08-420 400 20
Mån-fre 08.00-17.00
Lör-sön Stängt
support@vivus.se

Adress

4Finance AB
Hammarby Allé 47
120 30 STOCKHOLM
Org. nr: 556790-4189

Är Vivus rätt för dig?

  • Låna mindre belopp snabbt, upp till 20 000 kronor
  • Lån med kort löptid
  • Om du har tidigare betalningsanmärkningar eller vill undvika en kontroll hos UC
  • Ingen fakturaavgift
Vivus

Grundkrav

  • Fyllt 18 år
  • Har ett svenskt personnummer
  • Har ett svenskt mobilnummer
  • Är utan aktiva skulder hos Kronofogden. Individuell prövning kan ske.
Vivus

Pengarna inom 15 minuter med Handelsbanken eller Nordea

Utbetalning hos Vivus sker snabbt och smidigt. Har du Handelsbanken eller Nordea skickas pengarna oftast inom en kvart. Hos övriga banker kan det ta något längre tid.

Vivus

Ansökan tar bara ett par minuter

Som tidigare nämnt går det snabbt att få pengarna. En stor fördel är också att ansökningsprocessen inte tar mer än ett par minuter och dessutom är enkel.

Du registrerar dig genom att fylla i dina personuppgifter och därmed göra en ansökan. Därefter identifierar du dig med hjälp av elektronisk legitimation. När din ansökan är färdig och godkänd kommer Vivus att föra över pengarna till ditt konto. Webbsidan är mycket tydlig och användarvänlig. Du är aldrig mer än ett par klick bort och guidas smidigt genom ansökningsprocessen.

Vivus

Ränta och kostnader

Räntan vid ett lån hos Vivus ligger på 39 procent, lägg därtill övriga kostnader och du har ett lån som blir relativt dyrt över en längre period. Se därför till att betala tillbaka skulden snabbt så kostnaderna inte sticker iväg.

Vivus har en uppläggningsavgift om 249 kronor – vilket ligger över branschsnittet. Istället för UC används Creditsafe för kreditupplysningen – vilket betyder att du kan ta ett lån utan UC. Vivus accepterar även att du har en eller flera betalningsanmärkningar.

Vivus

Ett ungt men välmående företag

Vivus är ett relativt nytt företag på kreditmarknaden. Omsättningen har sakta gått nedåt men företaget visar goda resultat vad gäller vinst och kassalikviditet. Eftersom företaget har uteslutits från branschorganisationen och relativt många konsumenter har hamnat hos Kronofogden bör viss försiktighet vidtas. Finns risken att du kommer få svårt att betala tillbaka bör du inte ta ett lån – något som Vivus själva är tydliga med. En stor fördel med webbsidan är de rikliga mängder med information som ges om riskbeteenden och eventuella följder.

För dig som vill ta ett mindre lån som snabbt betalas tillbaka kan Vivus vara en bra deal. Å andra sidan är den nominella årsräntan på 39 % rätt hög och riskerar att skapa stora kostnader – och i värsta fall skulder – om du inte kan betala tillbaka i tid.

Sammanfattningsvis är Vivus ett bra alternativ i många fall. Även om de inte är kvar i branschorganisationen Svenska Konsumentkreditföretagen (SKMF) lyder de under svenska lagar och är transparenta i sina avtal. Sett till låneerbjudanden och villkoren skiljer de sig inte avsevärt från konkurrenterna. De tydliga ansökningsprocesserna och den användarvänliga hemsidan gör dessutom Vivus till ett enkelt alternativ att använda.

Vivus

Vanliga frågor om Vivus

Nej, inte egentligen. Via ett privatlån får du exempelvis pengar överförda till ditt privata bankkonto. Ett kreditlån innebär ibland att du istället får ett kreditkort av långivaren där pengarna finns. Detta är inte alltid fallet, vilket Vivus visar. De skickar pengarna till det konto du angett och skiljer sig därför inte från ”vanliga” lån.

De flesta långivare är restriktiva med att låna ut pengar till dig som tidigare haft svårt med återbetalningen. Dels är det en säkerhet för företaget, och dels en säkerhet för dig. Samtidigt är alla fall unika. Vivus kan godkänna låneansökningar från personer med betalningsanmärkningar, men ofta rör det sig om mindre belopp.

Räkneexempel lån:

Lån på 10 000 kr med en återbetalningstid på 4 månader (4 avbetalningar). Nom ränta 39%. Eff ränta 99,5%. Aviavgift 0 kr, uppläggningsavgift 285 kr. Månadskostnad 3 006,75 kr. Totalt att betala 12 027 kr.

 

Vivus
Betyg (4/5)

Låna upp till 20 000 kr

Ränta från 39%