megafon utser Bästa lånet utan UC fem sjärnor Expressens låneguide

Några av våra favoriter för lån utan UC

Tidigare har vi skrivit om hur du tar lån utan UC, vad UC är och vilka alternativ som finns samt vi har skapat en lista över saker du bör tänka på innan du tar ett lån utan UC. I denna del tittar vi lite extra på fem rekommenderade långivare och vad som gör att just dessa står ut bland övriga aktörer.

Att tänka på när du jämför kostnader för lån utan UC

Kostnaderna för ett lån varierar beroende på vad det är för typ av lån och kredit. Hur mycket du lånar och hur lång återbetalningstid lånet har påverkar också räntan. Det är därför nästan omöjligt att göra rättvisa jämförelser av lån utan UC från olika långivare. Det räcker inte med att titta på räntan eftersom många lån som har riktigt låg ränta istället har höga avgifter. Det finns till och med räntefria lån där betalningsmodellen helt och hållet bygger på avgifterna.

Det finns också lån som löper på kort tid och som ser väldigt dyra ut om man tittar på den effektiva räntan, som är avgifter + ränta beräknat på ett helt år. Annars är effektiv ränta ett bra mått på hur förmånligt ett lån är om man jämför lån av samma typ och löptid.

I denna lista över topp 5 långivare för lån utan UC har vi valt att skriva om lånens kostnader utifrån räkneexempel som finns publicerade på deras egna sidor. I dessa exempel utgår långivaren från att du har normal kreditvärdighet. Om du har låg inkomst eller någon betalningsanmärkning kan det hända att du får betala mer i ränta eller att du blir nekad lånet. Din egen kreditvärdighet är alltså även det en faktor som påverkar vad du får betala. Det kan även vara bra att ta reda på hur du tar lån utan UC innan du bestämmer dig. De flesta långivare sätter räntan individuellt. För att verkligen kunna bedöma hur förmånligt ett lån är bör du begära in offerter utifrån vad det är för lån som just du behöver.

Några av våra favoriter för lån utan UC

Genomgång av aktörer som erbjuder snabba lån utan UC

För att kunna bedöma de långivare vi tar upp i det här testet tittar vi på följande faktorer:

  • Kreditupplysningen – vilket företag är det som, istället för UC, genomför kreditprövningen och vad kännetecknar dem?
  • Utbetalningstid – Hur snabbt har du pengarna efter att din ansökan beviljats?
  • Vilka grundkrav måste du uppfylla för att kunna låna hos företaget?
  • Vad är det maximala beloppet som du kan låna?
  • Hur smidigt är det att hantera dina lån och hur är kvaliteten på kundsupporten?
  • Hur mycket kostar det att låna, alltså hur högt ligger räntan och avgifterna?
Några av våra favoriter för lån utan UC

Northmill

Fintech bolaget Northmill AB har i över tio år erbjudit snabblån på den svenska marknaden via flera sajter. Northmill är en av dem. Northmill är känt för sin kontokredit som är ett alternativ till kreditkort. Det passar dig som inte har tillräckligt hög kreditvärdighet för att kunna få ett vanligt kreditkort eller om du behöver komplettera ett kreditkort med en kontokredit.

Kontokrediten kopplas till ett bankkonto och du har i och med det alltid tillgång till en ekonomisk buffert upp till den kreditgräns som du blivit beviljad. Northmill har över 300 000 kunder och detta är en av de populäraste kontokrediterna på den svenska marknaden. Du har stor frihet när det gäller återbetalningstiden och du kan ta nya lån medan du betalar av på de gamla, så länge du inte slår i kredittaket.

Northmill erbjuder support sju dagar i veckan via chatt, telefon och e-post. Servicegraden imponerar med andra ord och vi gillar även hemsidan som är lättnavigerad och harmoniskt.

Partner för kreditupplysning: Northmill erbjuder lån utan UC och anlitar istället Creditsafe som är världens mest använda kreditupplysningsföretag.
Utbetalningstid: 0-1 dag beroende på vad du har för bank.
Vem kan låna: Du måste ha fyllt 18 år och vara utan skuldsaldo hos Kronofogden samt ha en taxerad inkomst på minst 120 000 kronor för att kunna få ett lån hos Northmill.
Maximalt lånebelopp: 50 000 kronor.
Vad kostar det att låna från Northmill?

Northmill ger ett exempel på ett lån med en effektiv ränta på 29,33 % vilket är väldigt lågt. Det gäller om du lånar 15 000 kr i 12 månader. Kostnaden blir då 1 433 kr/mån eller 17 195 kronor, totalt. Northmill satsar på att konkurrera genom låga kostnader och för de flesta är det den viktigaste faktorn när det gäller lån utan UC. Var dock medveten om att alla lån som har en effektiv ränta på 30 % eller mer räknas som så kallade högkostnadskrediter.

Fördelar:

Mycket snabba utbetalningar om du har konto hos Swedbank, SEB, Handelsbanken eller Nordea.
Ligger bra till kostnadsmässigt.

Nackdelar:

Många menar att det krävs ansvar att använda en kontokredit och att det nästan är för lätt att bli beviljad krediten hos Northmill.

Läs vår fullständiga recension om Northmill.

Låna hos Northmill
Några av våra favoriter för lån utan UC

Ferratum

Ferratum är en etablerad aktör och ett tryggt val för dig som har svårt att få lån men som verkligen behöver det. Ferratum var mycket tidiga med att erbjuda smslån och deras service är effektiv och enkel att använda. Ferratum är kända för att godta låntagare med betalningsanmärkningar och för att de beviljar en förhållandevis stor del av alla ansökningar som de får in. Trots att lån från Ferratum kan ha en hög effektiv ränta kan Ferratum vara ett bra val. Om du läser kundomdömen på nätet så ser du att de flesta som lånar av Ferratum är nöjda och många blir återkommande kunder hos företaget.

Ferratum erbjuder kundsupport alla dagar men inte via chatt. De har däremot ett svenskt 020 nummer så du kan ställa dina frågor gratis via telefon. Jämfört med andra långivare har Ferratum en sajt med mycket information och material, bland annat en blogg.

Partner för kreditupplysning: Creditsafe, antalet kreditupplysningar du har påverkar inte din kreditvärdighet.
Utbetalningstid: 0-2 dagar. Har du Swedbank, SEB, Handelsbanken eller Nordea kommer pengarna in på ditt konto inom en timma!
Vem kan låna: Du måste bo i Sverige, ha fyllt 21 år och ha en deklarerad inkomst för att kunna få ett lån utan UC från Ferratum.
Maximalt lånebelopp: 45 000 kronor.
Vad kostar det att låna från Ferratum?

Ett snabblån beviljat av Ferratum på 6 000 kr med en avbetalningstid på 90 dagar kan ha en effektiv ränta på strax över 400 % om du gör tre återbetalningar på 2 600 kronor. Att använda effektiv ränta som mått slår alltså lite fel när det gäller Ferratum eftersom de erbjuder lån som i regel är tänkta att betalas tillbaka på kort tid. Jättehög effektiv ränta är alltså inte alltid samma sak som hög totalkostnad. Däremot ska man vara medveten om att denna typ av högkostnadskredit kan bli mycket dyr om man inte betalar tillbaka i tid.

Fördelar:

De flesta som lånar av Ferratum är nöjda med företagets tjänster.
Ferratum erbjuder kundsupport under kontorstid på vardagar och även 11.00-18.00 på lördagar och söndagar.

Nackdelar:

Det finns långivare som gör snabbare utbetalningar än Ferratum.
Den effektiva räntan kan vara hög.

Läs vår fullständiga recension om Ferratum

Låna hos Ferratum
Några av våra favoriter för lån utan UC

Mobillån

Mobillån drivs av Tryggkredit Sverige AB. De erbjuder både vanliga privatlån utan UC på upp till 40 000 kronor, och en populär kontokredit på max 25 000 kronor. Det finns långivare vars erbjudande ser bra ut, utan att riktigt vara det när man väl satt sig in i de finstilta villkoren. Mobillån är mycket måna om att alla villkor ska vara så tydliga som möjligt och att ingen kund ska bli besviken i efterhand. Det är en lovvärd målsättning och vi tycker att Mobillån lever upp till den på ett bra sätt.

Mobillån har valt att inte låna ut pengar till någon som har betalningsanmärkningar. Det kan givetvis kännas som en nackdel för dig som har en anmärkning men verkligen behöver ett lån. I ett större perspektiv kan man dock argumentera för att det är bra med långivare som ställer lite högre krav på sina kunder för att motverka skuldsättning på grund av onödiga lån som sedan förfallit till betalning.

En anledning som gör att mobillån platsar på vår lista över topp 5 långivare för lån utan UC är deras smidiga app. Du kan logga in och hantera dina lån på en mobil enhet tack vare appen som fungerar lika bra oavsett om du har en enhet med operativsystemet Android eller om kör med en iPad eller iPhone med iOS.

Mobillån erbjuder kundservice sex dagar i veckan via ett svenskt 08-nummer, chatt på messenger och mail. Det är mycket bra service, och räcker hela vägen till ett toppbetyg i det här testet. Sajten ger ett lugnt och luftigt intryck.

Partner för kreditupplysning: Bisnode gör noggranna kreditprövningar helt fristående från UC.
Utbetalningstid: Utbetalning sker direkt!
Vem kan låna: Mobillån har en 20 årsgräns för sina lån och du behöver ha en taxerad inkomst på minst 150 000 kronor samt vara fri från betalningsanmärkningar för att kunna anlita deras tjänster.
Maximalt lånebelopp: 40 000 kronor.
Vad kostar det att låna från Mobillån?

Om du lånar 25 000 kronor i två år från Mobillån blir den effektiva räntan 50,0 % och din kostnad 1 533 kronor/mån, totalt 36 775 kronor. Det är konkurrenskraftigt när det gäller den målgrupp som Mobillån har valt att vända sig till.

Fördelar:

Extremt snabba utbetalningar
Trevlig app gör det lätt att hantera sina lån
Föredömligt tydliga villkor

Nackdelar:

Ställer högre krav än många andra långivare (kan också vara en fördel)

Läs vår fullständiga recension om Mobillån

Låna hos Mobillån
Några av våra favoriter för lån utan UC

Monetti

Monetti är en av Sveriges mest populära långivare för lån utan UC och de har haft hundratusentals kunder sedan företaget grundades 2006. Monetti hör till pionjärerna i branschen. De är kända för att vara relativt generösa med att bevilja låneansökningar och erbjuder såväl kontokrediter som traditionella snabblån. En kontokredit är att föredra om du ofta har behov av att låna mindre belopp. Annars är det bättre att ansöka om ett vanligt snabblån utan UC. Lånen är flexibla och du väljer själv hur snabbt du vill betala tillbaka ett lån eller en kredit.

Monetti satsar stort på kundservice och du har möjlighet att få support sju dagar i veckan. Det tror vi är en av anledningarna till att Monetti ligger bra till om man jämför kundomdömen får långivare för lån utan UC. Det är norska Folkefinans som står bakom Monetti och det är en stor aktör som även driver flera andra lånesidor. Sajten är mycket enkel – i positiv bemärkelse!

Partner för kreditupplysning: Det är Bisnode som gör en gedigen kreditprövning och ibland väger de in antalet kreditupplysningar. De delar dock inte information med UC.
Utbetalningstid: 0-1 dag. Om din ansökan inkommit innan klockan 13 på en vardag betalas pengarna ut samma dag.
Vem kan låna: Grundkravet är att du är en myndig svensk medborgare. Du kan bli beviljad lån trots en betalningsanmärkning men du får inte stå i skuld till Kronofogden.
Maximalt lånebelopp: 20 000 kronor.
Vad kostar det att låna från Monetti?

Om du blir beviljad ett lån på 8 000 med återbetalningstid på 180 dagar blir den effektiva räntan 89 %. Det inkluderar uppläggningsavgift på 350 kronor och 45 kr/mån i aviseringsavgifter. Månadskostnaden blir 1 595 kronor och du kommer att få betala 9 569 kronor totalt. Observera att Monetti är inriktade på lån med kort återbetalningstid och att den effektiva räntan därför ser hög ut trots att deras snabblån är konkurrenskraftigt prissatta. Monetti ska ha en eloge för att de ändå tydligt uppger den effektiva räntan för att presumtiva låntagare ska få tillgång till så mycket data som möjligt innan de signerar en ansökan om lån utan UC.

Fördelar

Erbjuder både kontokredit och snabblån
Snabba utbetalningar
Flexibla villkor
Bra kundservice

Nackdelar:

Gör ej utbetalningar på helger

Läs vår fullständiga recension om Monetti

Låna hos Monetti
Några av våra favoriter för lån utan UC

Slantar.nu

Credit Invest Sweden AB ligger bakom Slantar.nu och det är en erfaren aktör med ett gott anseende i branschen. Slantar.nu har en affärsidé som handlar om enkelhet och frihet. Här ska du kunna ansöka om ett lån utan UC utan krångel och få besked snabbt. Det är inte unikt på något sätt utan en målsättning som förenar ett stort antal långivare på den svenska marknaden idag. Slantar.nu har dock lyckats ovanligt bra med att leva upp till detta. Den minimalistiska och lättnavigerade hemsidan gör så att du snabbt hittar den information du behöver och det bidrar till den smidiga upplevelsen. Alla texter är också tydliga och pedagogiska. Har du aldrig tidigare tecknat ett snabblån är Slantar.nu en bra sajt att göra det på.

På Slantar.nu kan du bli beviljad ett snabblån även om du har ett par betalningsanmärkningar så länge du inte fått en anmärkning de senaste sex månaderna.
Slantar.nu erbjuder kundsupport på vardagar 8-17. I det avseendet ligger de alltså inte i topp i den här jämförelsen av långivare för lån utan UC, men det är ändå tillräckligt bra tycker vi.

Partner för Kreditupplysning: Det är Bisnode som gör kreditprövningar utifrån de krav som Slantar.nu har på dig som låntagare.
Utbetalningstid: 2 dagar, Slantar.nu erbjuder alltså inte direktutbetalning.
Vem kan låna: Grundkravet är att du är mellan 20 och 65 år, skriven i Sverige och att du inte redan har ett lån hos Slantar.nu.
Maximalt lånebelopp: 30 000.
Vad kostar det att låna från Slantar.nu?

För att illustrera vad det kan kosta att låna utan UC från Slantar.nu använder vi följande räkneexempel: om du väljer att låna 10 000 kr i 3 år får du en effektiv ränta på 28,07 % och kostnaden blir 398 kr/mån, totalt 14 328 kr. Det är fina villkor men du måste, som vi redan varit inne på, vara medveten om att räntan stiger om du anses ha låg kreditvärdighet på grund av till exempel betalningsanmärkningar.

Fördelar:

Flexibla villkor
Lättnavigerad hemsida
Lätt att får lån

Nackdelar

Du kan få vänta ett par dagar på att få pengar

Läs vår fullständiga recension om Slantar.nu

Låna hos Slantar.nu
Några av våra favoriter för lån utan UC

Summering

Dessa fem långivare som tillhandahåller lån med andra alternativ än UC är som sagt några av de aktörerna vi tycker är lite extra bra, men glöm inte att titta på hela listan för att jämföra lån utan UC själva. Andra alternativa kreditinstitut är b.la Sergel kredittjänster, Syna AB samt Decidas Info AB