Kopparmynt och silvermynt

Vad är uppläggningsavgift?

Uppläggningsavgift är en engångsavgift som tas ut i samband med att du tecknar ett lån eller en kredit. Om du ansöker om ett mindre lån kan det vara värt att undersöka uppläggningsavgiften extra noga eftersom det kan bli en onödigt hög kostnad.

Hur stor är uppläggningsavgiften?

Kreditgivarna bestämmer själva hur hög uppläggningsavgiften ska vara. Det innebär att det kan vara stora skillnader mellan olika lån och långivare. En del långivare har valt att slopa uppläggningsavgiften medan andra tar ut en kostnad på cirka 500 kronor. Spannet 0-500 är vanligast när du ansöker om ett lån, men i vissa fall kan avgiften vara ännu högre än så.

När ska den betalas?

När den första fakturan landar i brevlådan kommer du troligtvis reagera på att den är högre än du först tänkt dig. Det beror inte på att det tillkommer massa dolda avgifter till ditt lån, utan att uppläggningsavgiften läggs på den första fakturan. Redan månaden därpå kommer beloppet vara mycket lägre.

Om långivaren tar ut en aviavgift tillkommer även den på fakturan, utöver ränta och amortering. Den avgiften brukar du dock kunna slippa genom att be om att få betala dina fakturor på autogiro eller via e-faktura. Aviavgiften är vanligtvis på cirka 25 kronor vilket i längden blir dyrt. Genom att slopa den kan du spara mycket pengar.

Vilka lån har uppläggningsavgift?

Oavsett vilket typ av lån du är ute efter finns risken att du råkar ut för en långivare som tar ut en uppläggningsavgift. Avgiften är inte uteslutande för ett typ av lån utan existerar inom såväl snabblån som privatlån och bolån.

Många gånger tillkommer inte heller uppläggningsavgifter bara på lån. Det är även vanligt med sådana kostnader när du betalar ett köp på avbetalning. Framför allt när du köper mobiltelefoner och hemelektronik.

Förhandla bort uppläggningsavgiften

Bara för att en bank eller långivare tar ut en uppläggningsavgift betyder det inte att du måste betala den. Både banker och långivare har väldigt stora marginaler på sina lån vilket betyder att du har goda möjligheter att förhandla bort avgiften.

Om du är en återkommande kund eller har flera andra tjänster hos banken eller långivaren har du störst möjligheter att förhandla bort uppläggningsavgiften.

Är det bättre att låna utan uppläggningsavgift?

Om ett lån är bättre med eller utan uppläggningsavgift går inte att svara på. Det beror helt enkelt på hur höga resten av lånets kostnader är. Du vill alltid sträva efter att hitta lånet med lägst totalkostnad. Om det lånet sedan har en uppläggningsavgift eller inte spelar mindre roll.

För att hitta det billigaste lånet ska du inte fokusera på om det finns någon uppläggningsavgift eller inte. I stället ska du jämföra långivarnas effektiva räntor. Det är en räntesats där lånets alla kostnader är inräknade vilket ger dig en tydligare bild över vilket lån som är billigast och därmed bäst för dig.

Tips! Jämför långivarnas effektiva räntor för att se vilket som är billigast för dig.