Kronofogden jagar företaget bakom Studentkortet

För studenter på högskolor och universitet är Studentkortet ett rabattkort som ofta kommer till användning. Det är ett välkommet inslag i studentekonomin. Nu verkar företaget som ligger bakom Studentkortet ha stora ekonomiska problem, eftersom de helt enkelt har slutat att betala sina skatter. Bland annat Expressen har i dagarna rapporterat om krisen för studentkortet och de uteblivna skatteintäkterna.

14 miljoner i vinst enligt senaste deklarationen

Det konstiga är att Studentkortet ser ut att gå bra. Kortet fungerar som ID-kort för studenter och ger innehavaren rabatter och erbjudanden i en stor mängd butiker. Kedjor som Telenor, Comhem, Åhléns, Adlibris, Avanza, Swedbank och Apple Store är bara några exempel på stora kedjor som är anslutna till Studentkortet. Studentkortet uppges ha omkring 600 000 användare. Kortet är gratis för alla studerande och intäktsmodellen är att företaget får betalt varje gång någon utnyttjar ett erbjudande som kortet marknadsför.

Enligt senaste deklarationen omsatte Studentkortet 52 miljoner och gjorde en vinst 14 på miljoner. Året dessförinnan var vinsten 6 miljoner. Studentkortet är alltså ett företag som redovisar riktigt fina siffror. Hur kommer det sig att de inte betalar skatten och därför har förlorat sitt F-skattebevis? Det är nästan så att man kan tro att en hund ligger begraven här någonstans och vi har tittat närmare på det hela.

Ägaren är en skuldsatt norsk affärsman

Det är den norske affärsmannen Christen Ager-Hanssen som står bakom Metro-koncernen som kontrollerar Studentkortet. Han har haft mycket stora personliga skulder till Skatteverket. Så sent som vid årsskiftet ströks 17 miljoner eftersom Kronofogden inte kunnat nå honom för en delgivning. Det är egentligen rätt anmärkningsvärt att det är möjligt att driva en företagskoncern samtidigt som man har många betalningsanmärkningar och alltså gör sig onåbar för delgivning i flera år – det tar lång tid innan en skatteskuld stryks på det här sättet. Christen Ager-Hanssen har heller inga tillgångar i Sverige som kan utmätas. Verksamheten bedrivs från en dyr adress i London.

Metro-koncernen är i fritt fall

Metro Media House som bland annat givit ut den annonsfinansierade tidningen Metro har befunnit sig i ett akut krisläge under större delen av året. Studentkortet har tidigare varit en del av Metro Media House och hade kunnat vara en resurs under rekonstrueringen som möjligen kan rädda Metro från konkurs. Strax innan Metros kris blev riktigt allvarlig blev dock Studentkortet ett självständigt företag och det kan inte dras med i Metros kris.

Studentkortet har gömt sina tillgångar

Kronofogden har försökt utmäta tillgångar från Studentkortet eftersom skatterna förfallit till betalning, men det har visat sig vara lika svårt som att driva in ägarens personliga skatteskulder. Trots att Studentkortet omsätter flera miljoner i månaden och har 26 anställda i Sverige har Skatteverket bara kunna driva in några tusenlappar från ett svensk Nordeakonto.

Det är ironiskt att ett koncept som Studentkortet, som handlar om sund ekonomi för studenter, figurerar i en så här smutsig ekonomisk härva. Det är inte omöjligt att den negativa uppmärksamhet som Studentkortet nu får kan komma att påverka verksamheten som ju bygger på samarbeten med företag och studentorganisationer som är måna om sin goodwill.

Olika spelregler för fattig och rika

När en individ drabbas av djup skuldsättning är det ofta fråga om en personlig tragedi. De som har möjlighet att få ett omstartslån kan i vissa fall bli fria från skulder efter att ha levt med små ekonomiska marginaler under en längre tid. Men Christen Ager-Hanssen har inte behövt samla sina lån utan han har uppenbarligen kunnat fortsätta göra affärer på hög nivå, som om inget hänt. Svenska staten har förlorat 17 miljoner i skatteintäkter och frågan är om det inte blir mer, även om Christen Ager-Hanssen säger till Expressen att han tror att Studentkortets skuld är på väg att regleras.

Ekonomijournalister kommer garanterat att fortsätta nysta i eventuella kopplingar mellan Metros haveri och Studentkortet som trots stora framgångar slutat betala skatt. Den gemensamma nämnaren är Christen Ager-Hanssen.