staplade pengar manar till låna smart när räntan är låg

Våga byta bank för bättre villkor

Många svenskar stannar kvar hos samma bank trots att villkoren är dåliga. Detta beror många gånger på att man är bekväm och känner sig trygg hos sin nuvarande bank. Men genom att våga byta bank kan du spara tusentals kronor varje år.

Få svenskar väljer att byta bank trots att de kan få bättre villkor. Det finns många psykologiska mekanismer som hindrar dig från att fatta kloka, genomtänkta beslut. Därför stannar många kvar hos sin ursprungliga bank, vare sig villkoren är bra eller inte.

Det kan vara så att din månadslön går rätt in på kontot där räntan är helt obefintlig, eller att ditt sparkonto i samma bank inte ger någon ränta, men vanligast av allt är nog att din ränta för ditt bolån är långt ifrån gynnsam.

I stället för att stanna kvar hos din bank på grund av att det känns tryggt och bekvämt bör du se dig om efter andra alternativ. Faktum är att du inte heller behöver ha alla dina banktjänster hos en och samma bank.

Spara mycket pengar genom att flytta ditt bolån

Möjligheten att spara pengar genom att byta bank är stor, särskilt stor är den om du har ett bolån med ofördelaktiga villkor. Eftersom bolånen ofta är på miljonbelopp finns det mycket pengar att spara bara genom att byta bank och få ned räntan några få punkter.

Faktum är att du inte ens alltid behöver byta bank. Ibland räcker det med att upplysa din nuvarande bank om att du funderar på att byta för att få ned räntan på ditt bolån.

Exempel: Om du har ett bolån på 2 miljoner kronor till en boränta på 1,65% måste du betala 33 000 kronor i räntekostnader det första året.

Om du lyckas sänka din ränta till 1,49% behöver du bara betala 29 800 kronor det första året. Du kan alltså spara 2 200 kronor i bara räntekostnader.

Jämför banktjänsterna och se var du får bäst villkor

Det viktigaste av allt för att få så bra villkor som möjligt är att du jämför de olika banktjänsterna med varandra. Det är först då du kan se vilka banker som är bäst för dig som konsument. I slutändan är det trots allt du som går miste om en hel del pengar genom att stanna kvar hos en bank med dåliga villkor.

Tänk på! Ibland kan löna sig att samla flera tjänster hos en och samma aktör. Det ökar nämligen dina chanser till bra rabatter och lukrativa villkor.