Trave med pengar visar hur man jämför lån med låneguiden

4 tips på hur du sänker kostnaden på snabblån

Att ta ett snabblån kan vara en bra lösning för att finansiera en oförutsedd utgift. Lånen är ofta på mindre summor än vanliga privatlån och den snabba utbetalningen gör att du har pengarna tillgängligt på ditt konto inom någon dag.

Snabblånen har dock kortare löptid och är mycket dyrare än andra lån. Det gör det extra viktigt för dig att välja ett snabblån hos en långivare som kan erbjuda bra lånevillkor.

Här är 4 tips på hur du kan sänka dina kostnader på snabblån.

1. Jämför långivarnas räntor

Det allra viktigaste du kan göra innan du tar ett snabblån är att jämföra långivarnas räntor och lånevillkor. Det är extra viktigt nu när räntorna är på väg upp till följd av Riksbankens justering av reporäntan. Det du vill titta på i din jämförelse är långivarnas effektiva räntor. Då är långivarens ränta plus övriga kostnader medräknade.

Genom att göra en grundlig jämförelse av snabblångivarnas kostnader kan du vara säker på att du tecknar det billigaste snabblånet för dig.

Tips! Hos många långivare kan du låna pengar utan UC. Med ett sådant lån påverkas inte din kreditvärdighet negativt vilket ökar dina chanser att beviljas en låg ränta.

2. Ta inte ett större snabblån än du behöver

Det må låta som en självklarhet att du inte ska låna mer än du behöver. Men det finns faktiskt många som gör det. Det leder bara till högre räntekostnader och ett större lån som ska betalas tillbaka.

Om du inte kan betala tillbaka ditt snabblån i tid kommer du få påminnelseavgifter vilket gör lånet ännu dyrare. I slutändan kan ärendet gå vidare till inkasso följt av Kronofogden vilket även det leder till ytterligare kostnader.

Låna inte mer än du behöver så kommer du spara pengar på ditt snabblån.

3. Betala tillbaka ditt snabblån så snabbt som möjligt

Ju snabbare du betalar av din skuld, desto lägre blir dina räntekostnader. Hos många långivare inom snabblån kan du betala tillbaka ditt snabblån i förtid utan att det kostar dig något extra.

Har du flera krediter att betala tillbaka ska du prioritera snabblånen. Snabblånen har högst ränta och kan bli väldigt dyra om du inte sköter din återbetalningsplan.

4. Låna pengar av en familjemedlem

Det billigaste lånet är det du inte tar. Om du bara tänkte låna några tusenlappar kan det vara bättre att vända sig till familjen eller vännerna. Om du lånar pengar av någon du känner brukar du slippa betala ränta. Dessutom brukar du inte behöva förhålla dig till någon särskild återbetalningstid.

Även om du lånar av familjen eller vännerna bör du försöka betala tillbaka lånet så fort som möjligt. Fram tills att du betalat tillbaka lånet behöver personen du lånade av ligga ut med pengarna.