Kopparmynt och silvermynt

Så finansierar du ditt drömprojekt och behåller god ekonomi

Har du som så många andra ett drömprojekt men har svårt att lösa finansieringen? Vare sig du vill renovera din bostad, köpa sommarhus, köpa båt eller något annat så kostar det mesta här i livet pengar. Men hur går man egentligen tillväga för att uppfylla sina drömmar när man inte har något sparkapital att börja med. Här kommer ett antal tips du kan använda dig av för att du ska ha råd att finansiera ditt drömprojekt.

Låna pengar via en låneförmedlare

Den kanske enklaste vägen att gå är att låna pengar från någon av alla banker och långivare på den svenska marknaden. Det kostar dock att låna pengar eftersom du utöver lånebeloppet även ska betala tillbaka ränta och diverse övriga avgifter. Om du trots det har bestämt dig för att låna pengar till ditt projekt så ta hjälp av en låneförmedlare. En låneförmedlare tar fram flera låneerbjudanden åt dig, därefter kan du välja den aktör som är billigast och bäst för dig. Att använda en låneförmedlare kostar inget extra för dig som låntagare, i stället är det långivaren som betalar låneförmedlaren en provision på lånet som förmedlas.

Så finansierar du ditt drömprojekt och behåller god ekonomi

Gör en budget och skär ned på onödiga utgifter

Det är inte alltid helt lätt att hålla koll på sin ekonomi. Gör en budget för att skapa en bättre överblick över din inkomster och utgifter. När du vet vad du spenderar dina pengar på kan du börja skära ned på onödiga utgifter. Pengarna du sparar kan du investera i fonder och aktier eller sätta in på ett sparkonto med ränta. Beroende på vad du vill finansiera kan dessa pengar komma väl till pass till ditt framtida projekt.

Belåna din bostad

Äger du din bostad och har en belåningsgrad som inte överstiger 85 procent av bostadens värde kan du välja att belåna din bostad för att finansiera ditt projekt.

Är din belåningsgrad, det vill säga den procentuella andel av bostadens värde som består av bolånet, under 85 procent kan du teckna nya lån på din bostad och på så vis frigöra pengar till ditt nästkommande projekt. Detta är mycket vanligt bland bostadsägare som exempelvis ska finansiera en renovering.

Eftersom bolåneräntan är låg och återbetalningstiden lång behöver ett utökat bostadslån inte alltid påverka dina månadskostnader nämnvärt. I vissa fall kan dock din belåningsgrad påverka din amorteringsgrad. I sådana fall är det inte säkert att det lönar sig att utöka bolånet. Detta är något du behöver räkna på.

Tips! Läs vår artikel om amorteringskravet för att se hur mycket du kan belåna din bostad utan att din amorteringsgrad påverkas.