Tesla elbil står parkerad på gräs -

Håller det på att vända för Tesla?

Förra veckan skrev vi en artikel om att man kan få ett bättre billån med ett klimatsmart fordon och vi tänkte fortsätta på temat miljöbilar genom att titta på Teslas aktie. Tesla är ju som bekant en högprofilerad tillverkare av elbilar och många som satsat på att ta ett förmånligt billån har lånat pengar till just en Tesla.

Värderingen av Tesla har varierat kraftigt och hålls nere av att många är osäkra på vilken framtid Tesla har. Det är dock en aktie som kan sticka i väg i värde om Tesla lyckas hålla sin tätposition när elbilsmarknaden börja växa på allvar.

Tesla ser ut att klara handelskonflikten

Tesla är en spännande aktie om vi talar om innehav över tid men aktien är känslig för politiska beslut, handelsavtal och omvärldstendenser. Det gör att skickliga bedömare köper och säljer Tesla aktier som en kortsiktig investering. En nyhet som i dagarna haft ett stort genomslag på Teslas aktie är beslutet att Tesla kommer att undantas från Kinas nya bilskatter. Kina höjer sina importtariffer på grund av handelskonflikten med USA och det slår ganska hårt mot många biltillverkare.

Tesla har investerat enorma belopp i en produktionsanläggning i Shanghai och Kina är en mycket viktig marknad för företaget. Att bilförsäljningen backat i Kina har haft en negativ påverkan på aktien men i och med beskedet att Tesla inte kommer att påverkas av det rådande handelskriget steg aktien med 4 %. Bland annat tidningen Affärsvärlden har i veckan uppmärksammat att Teslas aktie stiger efter undantag från den kinesiska bilskatten.

Nedgång på grund av låg kapacitet

Uppgången på 4 % var en efterlängtad återhämtning för alla med aktier i Tesla då det i slutet av juli 2019 kom in rapporter om att Tesla gjort större förluster än väntat under andra kvartalet 2019. Kursen har i och med denna rapport varit nere på den lägsta nivån på flera år. Problemet har inte så mycket med efterfrågan att göra, den är hög. Istället handlar det om att Tesla haft problem med att producera bilar tillräckligt snabbt. I dagsläget tjänar de heller inte tillräckligt mycket på bilarna de producerar, trots att en Tesla är en förhållandevis dyr bil.

Aktiekursen påverkas av vad Elon Musk säger och gör i media

Elon Musk är en företagsledare med mycket stort medialt genomslag och många som specialiserat sig på att handla med Tesla aktier följer hans Twitter och alla intervjuer han gör eftersom informationen och uppmärksamheten kan påverka aktiekursen. När Musk tog ett bloss på en joint under en intervju med poddaren Joe Rogan i september 2018 sjönk Teslas aktie med 6 % (för att sedan återhämta sig snabbt).

Nyheten som släpptes nyligen, om att man som ägare av en Tesla kommer att kunna ta del av Netflix och andra streamingtjänster via förarpanelen, påverkade inte Teslas aktie nämnvärt när Elon Musk pratade om detta i slutet av juli.

Även om Tesla blir omkört kan aktien bli en vinnare

En uppfattning som många bedömare fortfarande delar är att Tesla inte kommer att ha någon chans så fort de stora biltillverkarna på allvar ger sig in i matchen. En Tesla kommer fortfarande att vara en bra bil men prismässigt kommer den inte att kunna matcha en elbil med liknande prestanda från till exempel BMW.

Det sägs att VW och Mercedes kommer att satsa närmare 50 miljarder på elbilstillverkning de kommande åren. Det är mer än hela Teslas börsvärde. De stora tillverkarna kan producera bilar billigare just för att det är stora och kan gå in med mer resurser. Detta är ett logiskt resonemang, men frågan är om inte varumärket Tesla har ett så stort värde att det i så fall kommer att köpas upp snarare än att tappa mark i konkurrensen. Det borde i så fall innebära att Tesla aktien stiger kraftigt i värde och att företagets VD Elon Musk får ännu mer pengar att spendera på sina sidoprojekt; som att föra människor till Mars!

Varför är Tesla ett kontroversiellt företag?

Tesla befinner sig i mitten av en riktig brännpunkt i samhällsdebatten. Övergången från fossila bränslen till förnyelsebar energi väcker känslor. Det råder till exempel delade meningar kring i vilken utsträckning politiker ska bidra till denna energiväxling genom subventioner av elbilar. Mångas uppfattning om Tesla är att det är ett företag som för mänskligheten framåt, andra menar att Teslas aktie är en ideologiskt underbyggd bubbla som kommer att spricka.

Ska man köpa eller sälja Tesla i dagens läge?

Visst kan man satsa pengar på företag för att man gillar dem, precis som man kan betta på sitt favoritlag för att höja spänningen och utan att vara särskilt analytisk. Om du vill bli en framgångsrik aktieplacerare i långa loppet gäller det dock att investera förnuftigt. När det gäller Tesla handlar det om att förutse hur rapporteringen om företaget kommer att påverka aktiekursen och köpa eller sälja innan andra småsparare agerar.

Man ska kanske inte låna pengar för att köpa aktier i Tesla men för den som söker en högriskinvestering och tror på företaget bedömer vi att detta är en spännande aktie i dagens läge.