Att låna till klimatsmart bil - Expressen låneguiden

Välj ett klimatsmart fordon och få ett bättre billån

Affärsmässigt lån

I våras lanserade Nordea Finans vad de kallar “Gröna billån”. Alltså lån med bra ränta för dig som väljer att köpa en elbil. Banken menar att det är deras sätt att gynna alla som väljer att väga in hållbarhet och miljö inför ett viktigt köp.

Rent praktiskt fungerar det som så att du får en extra ränterabatt på 0,50 % när du som privatkund tar ett billån och använder pengarna till en elbil. Även du som leasar en bil till företaget kan få rabatt om det handlar om ett klimatsmart fordon. Banker kan göra ganska mycket för att styra konsumtionen i en hållbar riktning genom sin räntesättning, något som kan ha väldigt positiv inverkan.

Nordeas erbjudande handlar också om ren affärsmässighet från deras sida. Enligt de flesta prognoser ökar efterfrågan på elbilar mycket snabbt och redan 2030 tror många att det kommer att säljs fler elbilar än fossildrivna fordon. Om konsumenter och företag börjar förknippa Nordea med särskilda billån för elbilar är det naturligtvis bra för banken eftersom det ger dem ett försprång gentemot banker och kreditinstitut som inte har samma profilering.

Ett grönt billån är som ett vanligt billån

Förutom att du nu kan få en liten rabatt när du lånar till en miljövänlig bil ser billånet likadant ut som när du lånar till ett fordon med en förbränningsmotor istället för ett batteri. Ett billån har bilen som säkerhet. Det är det som gör att du kan få bättre ränta än när du lånar utan säkerhet. Kan du inte betala tillbaka lånet enligt avtalet mellan dig och långivaren kan långivaren tvinga fram en försäljning så att de får tillbaka sin del. Du behöver betala en kontantinsats för att kunna få ett billån. I vissa fall kan det vara motiverat att ta ett vanligt privatlån och använda det till kontantinsatsen.

Du måste i regel ha bilen försäkrad för att banken ska bevilja ett billån. Ett billån har också förhållandevis kort återbetalningstid eftersom bilar förlorar i värde så snabbt.

Att välja en elbil lönar sig redan idag!

Att det går att få ett extra förmånligt lån till en elbil är naturligtvis bra men frågan är hur utslagsgivande det blir på sikt när det gäller hur ekonomiskt det är att äga en elbil. Det är många faktorer som avgör om en bil är billig eller inte. Doktorand Sven Borén på Blekinge Tekniska Högskola, som forskat på ämnet, menar att elbilar inte bara är bra utifrån ett miljöperspektiv utan lönsamma att äga för dig som konsument redan idag. Det är annars många som är av den uppfattningen att elbilar är framtidens melodi men att vi ännu inte nått den punkt då de är lönsamma äga.

viktigt att känna till om kostnader och elbilar:

  • En elbil har färre rörliga delar än en bil med en förbränningsmotor. Det är helt enkelt färre saker som kan gå sönder och därmed blir det mindre underhåll och färre reparationer. Det är dock inte lika lätt att hitta en mekaniker som snabbt kan serva eller reparera en elbil.
  • Bensin- och dieseldrivna bilar kostar omkring tio gånger så mycket att köra per mil jämfört med elbilar. Skillnaden kommer att bli ännu mer dramatisk i framtiden i och med att kostnaden för att producera el kommer att minska samtidigt som det blir dyrare att använda fossila bränslen. Det finns även ett växande antal laddningsstationer som erbjuder gratis el, utanför till exempel flera IKEA varuhus.
  • En elbil kostar fortfarande mer i inköp än en fossildriven bil i samma komfortklass. Detta är fortfarande ett starkt argument mot elbilar. Det finns heller inga riktigt billiga nya elbilar och därför är målgruppen ännu något begränsad. Man brukar dock säga att en nyare elbil har ett bra andrahandsvärde, i förhållande till bensindrivna bilar. Priserna för nya elbilar går också ner i takt med att försäljningsvolymerna ökar.
  • I ett större ekonomiskt perspektiv är elbilar bra för Sverige eftersom vi importerar olja för omkring 30 miljarder om året. Det är en affär som gynnar oljeproducerande länder och som försämrar vår handelsbalans. Sverige är dessutom producent av batterier för elbilar och det kan bli en mycket stor framtida marknad.

Det finns många andra faktorer än miljö och ekonomi att väga in

Här har vi koncentrerat oss på de ekonomiska aspekterna av att äga en elbil. Det finns många andra faktorer att ta hänsyn till om du funderar på att ta ett grönt billån och köpa en elbil. Det är till exempel väldigt bekvämt att inte behöva ta omvägen om en bensinmack för att kunna tanka. Du kan göra det i ditt eget hem! Samtidigt är det naturligtvis en nackdel att du måste planera längre resor så att du alltid kan ladda bilen vid någon av de förhållandevis få laddningsstationer som finns ute på vägarna.

Nordeas satsning på gröna billån visar ändå att elbilar är här för att stanna och framtidens melodi!