Låna pengar för att köpa aktier?

Klädmärket Björn Borg gör comeback!

Björn Borg, en av Sveriges mest älskade och framgångsrika idrottsmän genom alla tider, har fortsatt att vara i ropet sedan han slutade spela tennis på 1980-talet. Inte minst genom varumärket som bär hans namn. Björn Borg har gått från att vara ett märke för underkläder till att bli ett livsstilsmärke som har ett brett sortiment av kläder och accessoarer.

Den 25 juni i år publicerade tidningen Affärsvärlden en artikel om varumärket Björn Borg och flaggade för att aktien, efter att ha varit lågt värderad under en längre tid, är köpvärd och en rimlig investering på både kort och lång sikt. Allra bäst var det dock för dem som gick in och köpte aktier i Björn Borg i årsskiftet 2018/2019. Det leder oss till det egentliga ämnet för den här artikeln: kan man låna pengar för att investera i lovande aktier? Det är en högst rimlig fråga eftersom vi länge haft extremt låga räntor i Sverige och samtidigt stigande börskurser.

Lån kan öka din möjlighet till avkastning

Genom att låna pengar till aktier kan du få en mycket större avkastning jämfört med om du bara investerar pengar som du har disponibla. Du sprider också risken över lånets hela återbetalningstid, man kan säga att du investerar pengar du kommer att få, även om du inte har dem nu, precis som när du gör ett köp på avbetalning. Det finns dock flera anledningar att tänka sig för ordentligt innan man investerar med lånade pengar.

Låna bara till aktier om du har tillgångar

Om du vill köpa aktier i högriskbolag med förhoppningen om få in en riktig fullträff måste du ha pengarna du lånar så att du kan betala tillbaka om investeringen floppar. Det ligger i sakens natur att investeringar som har potential att ge stor återbäring också kan innebära att du förlorar en stor del av det investerade kapitalet. Det finns en stark samband mellan risk och återbäring på aktiemarknaden.

Ska man verkligen låna pengar om man har pengar, tänker du kanske. Det är i sig inget konstigt att låna även om man är resursstark, rika människor har ofta stora lån och stora tillgångar samtidigt. Det kan handla om att du har ett kapital som är bundet på ett sådant sätt att du inte har snabb tillgång till det. På aktiemarknaden har man stor nytta av att kunna vara snabb.

Man brukar dock säga att de flesta bör undvika att låna pengar till köp av aktier och att det främst är något för dem som verkligen vet vad de håller på med. Det är inte bara det att du riskerar att förlora pengarna du investerar, du betalar även ränta på lånet så i värsta fall blir det en riktigt dålig affär i slutändan. Du behöver helt enkelt ha råd att göra en dålig affär för att det ska vara en bra idé att låna pengar till köp av aktier

Vad för typ av lån är det som gäller?

Om du tror på en aktie och vill kunna agera snabbt är ett vanligt privatlån en bra möjlighet. Där har du stor frihet att välja belopp och återbetalningstid och du får in pengarna direkt på kontot. Någon säkerhet krävs ej och det kommer inte att ställas några frågor kring vad du ska använda pengarna till. Det är helt upp till dig.

En annan möjlighet för dig som har en lågt belånad fastighet är att göra en inteckning och belåna fastigheten, då kan du få ett lån med riktigt bra ränta. Om du har en bra personlig kontakt på banken har du ännu fler möjligheter. Du kan till exempel använda delar av ditt befintliga aktieinnehav som säkerhet för ett lån som du sedan, med bankens vetskap, investerar i nya aktier. Då kan du dock bli tvungen att sälja aktier vid en tidpunkt då aktiekursen inte är optimal.

Låna vid rätt tillfälle

Om man ska generalisera kan man säga att det är en dålig idé att låna pengar för att köpa aktier när vi befinner oss långt in i en högkonjunktur. Det är svårt att lyckas med en bred aktieportfölj när börsen redan är högt värderad. Om det handlar om en enskild aktie är dock inte den rådande konjunkturen särskilt avgörande utan då är det värderingen av just den aktien som är det viktiga.

Ett bra tillfälle att investera är i samband med att en aktie lanseras och är ett oprövat kort. Om du har mer kunskap om branschen eller företaget än gemene bedömare kan det vara ett bra läge att satsa ordentligt. Om aktien går så bra som du hoppas kan du sälja av en del av innehavet och betala av lånet snabbt, så att du slipper risken och räntekostnaden.

Om du hittar bolag som har en hög direktavkastning kan det vara så att utdelningen är tillräckligt stor för att du ska kunna betala räntan samtidigt som aktien stiger i värde. I det läget är det naturligtvis väldigt smart att låna och investera i sådana aktier.

Björn Borg gjorde en misslyckad comeback som tennisspelare i början av 90-talet då han envisades med att spela med samma utdaterade träracketar som under sin storhetstid. Många skrattade åt försöket. Även varumärket Björn Borg har varit helt uträknat i perioder. Senaste årsbokslutet såg dock riktigt bra ut och det här är också en aktie som har hög utdelning, traditionellt sett. Om du kan få förhandsinformation om nästa kollektion och gillar vad du ser kan det vara läge att låna pengar och investera i den comeback som Björn Borg nu är mitt inne i!