Nyckel i ett dörrlås

Det bör styra löptid på ditt bolån

Som bolånekund finns det flera olika löptider att välja mellan? Men vilken som passar dig beror helt på hur din ekonomi ser ut och vad du har för framtidsplaner. I den här texten går vi igenom vilka faktorer som bör styra löptiden på ditt bolån.

Riksbanken har fattat beslutet att höja reporäntan till 0,25 procent. Det är första gången på 8 år som räntan är över 0 procent. Just reporäntan har stor påverkan på svenska bolån och kommer få räntorna att stiga. Men hur ska hushållen med bolån egentligen tänka och vilken löptid ska man välja? Den frågan tänker vi behandla i den här artikeln.

Din ekonomi och riskvilja ska styra löptiden

Med höjda räntor framöver bör du låta din privatekonomi och riskvilja styra löptiden på ditt bolån. Har du goda marginaler i hushållsekonomin kan du ha bolånet rörligt, då finns chans till riktigt låga räntor samtidigt som du är mer flexibel att kunna byta till en billigare bank när du helst känner för det. Du kan även göra större inbetalningar om du vill göra det.

Har du inte riktigt lika goda marginaler i ekonomin kan du binda hela eller delar av bolånet. Då får du bättre koll på ekonomin och behöver inte oroa dig för högre räntekostnader.

Välj rörlig ränta om du snart ska flytta

Har du planer på att flytta inom en snar framtid kan det vara bra att ha rörlig ränta på bolånet även om du tycker den är något hög. Då minskar du nämligen risken att behöva betala ränteskillnadsersättning om du behöver lösa lånet i förtid.

Ränteskillnadsersättning är en kostnad du betalar om du löser ett bundet lån i förtid. Det är en ersättning banken tar ut för förlorade ränteintäkter.

Bunden ränta kan löna sig de kommande åren

Med hög inflation och stigande boräntor kan det för första gången på många år löna sig att binda sina lån. Många experter förutspår kraftigt höjda boräntor de kommande åren. Binder du dina lån redan nu finns det därför goda möjligheter att spara många tusenlappar framöver samtidigt som du slipper oroa dig över hur pass mycket din privatekonomi ska påverkas av högre räntor.