Utbildning ska stärka seniorers it-kunskaper

Så görs snabblånen osynliga

När du tecknar ett lån genomförs en kreditupplysningen för att fastställa din betalningsförmåga. Det är dock upp till långivarna själva att bestämma vilket företag som ska genomföra upplysningen på dig. Just detta har gjort det möjligt att göra snabblånen så gott som synliga.

Snabblånen har successivt vuxit de senaste åren och vi ser nya aktörer på marknaden för varje år som går. Snabblånen har länge varit omdebatterade för sina höga räntor och korta återbetalningstider. På senare tid har även kreditupplysningsföretagen som används i samband med låneansökan tagit plats i debatten.

Snabblånen blir osynliga för UC

De flesta snabblån använder sig av andra kreditupplysningsföretag än UC, såsom Bisnode eller Creditsafe. Detta gör det möjligt att dölja sina snabblån inför framtida låneansökningar hos UC.

UC är landets vanligaste kreditupplysningsföretag och används av storbankerna, hyresvärdar, telebolag och många fler. Den som gör en kontroll hos UC får dock bara se kundens uppgifter som finns i företagets egna register. Det innebär att den som lånar med Bisnode eller Creditsafe kan dölja viss information som inte syns i framtida kreditupplysningar som görs hos UC.

Det faktum att alla kreditupplysningsföretag använder egna register har gjort det möjligt att låna utan UC med många förfrågningar, vilket annars inte hade varit möjligt om UC gjort prövningen.

Nationellt register kan lösa problemet och skydda låntagarna

För att få bukt på problemet är det många experter som förespråkar ett nationellt kreditregister dit alla långivare vänder sig. Idag är det upp till långivarna själva att bestämma vilket företag som ska genomföra kreditupplysningen. Det enda som regleras i lag är att alla långivare är skyldiga att genomföra en upplysning i samband med en låneansökan.

Med ett nationellt kreditregister skulle vi inte bara kunna säkerställa bra och trovärdiga kreditupplysningar utan vi skulle även kunna skydda låntagare som är benägna att låna mer pengar än de egentligen borde. Därmed skulle skuldsättningen hos dessa utsatta personer kunna minska avsevärt. Tidigare studier som gjorts har exempelvis visat att omkring 90 procent av alla som tecknar ett snabblån på under 2 000 kronor redan har ett snabblån sedan tidigare.