Miniräknare och pengar staplade på hög

Idag öppnar deklarationen

Idag den 19 mars öppnar Skatteverkets e-tjänst för deklaration. Har du en digital brevlåda kan du redan nu deklarera men om du däremot vill göra din deklaration på papper får du vänta tills den skickas ut fysiskt. Det sker någon gång mellan den 15 mars – 15 april.

På den deklarationsblankett du fått skickad till dig finns många uppgifter redan ifyllda. Om du tycker det känns jobbigt att deklarera kan det vara lockande att godkänna den direkt utan att granska den ordentligt, men då finns risken att du går miste om tusenlappar i avdrag som du har rätt att göra.

På vår sida om Skatteåterbäring informerar vi dig om alla viktiga datum att känna till inför deklarationen 2024.

Tips på avdrag inför årets deklaration

Rot- och rutavdrag

Har du anlitat ett företag för reparation, underhåll, samt om- eller tillbyggnad kan du ha rätt att göra rotavdrag för delar av arbetskostnaden. För hushållsnära tjänster kan du ha rätt till rutavdrag. Rot- och rutavdragen får som högst uppgå till 75 000 kronor per person och år. Rotavdraget får dock inte vara högre än 50 000 kronor.

Huruvida du har rätt till avdraget beror på hur mycket skatt du betalat in under året och vilka andra avdrag du gör.

Dela upp avdraget med din partner

Om du och din partner äger en fastighet tillsammans kan ni välja att fördela rotavdraget sinsemellan. Det kan vara till fördel om en av er har för låg skattepliktig inkomst för att beviljas avdraget. En omfördelning i deklarationen gör du genom att kryssa i rutan under “Övriga upplysningar”.

Avdrag för räntekostnader

Har du lånat pengar under det gångna året kan du göra avdrag för dina räntekostnader. Avdraget gäller för såväl bolån som snabblån. Däremot får du inte göra avdrag för CSN-lån.

Har du och din partner ett gemensamt lån kan ni välja att omfördela räntekostnaderna i syfte att få bättre effekt av ränteavdraget. Det gör ni direkt i deklarationen genom att ersätta det förtryckta beloppet med det nya beloppet.

Ansök om uppskov

Har du sålt en bostad under året måste du deklarera försäljningen. Har du dessutom gjort en vinst på försäljningen kommer du bli beskattad på 22 procent av vinsten. Du kan dock välja att ansöka om uppskov med reavinstskatten, det innebär att du skjuter upp vinstskatten och betalar den vid ett senare tillfälle.

Tips! Sedan 1 januari 2021 behöver du inte längre betala någon ränta på uppskovet.

Gör extra inbetalning och undvik ränta på kvarskatt

Är du en av dem som tvingas betala kvarskatt framgår summan i ditt slutskattebesked. Ett tips är att redan nu göra extra inbetalningar till ditt skattekonto för att på så vis undvika kostnadsränta.

Tips! Läs vår artikel om skatteavdragen du inte får missa 2024.