Deklaration 2024 – skatteavdragen du inte får missa

Har du inte deklarerat än har det blivit hög tid att göra det. Sista dagen att lämna in inkomstdeklarationen 2024 är torsdagen den 2 maj. Innan du skickar in din deklaration är det viktigt att du inte glömmer bort att gå igenom vilka skatteavdrag du har rätt till. Vi på Låneguiden har gått igenom några av de viktigaste skatteavdragen 2024.

Den största fördelen med att göra avdrag i deklarationen är så klart att du behöver betala mindre i skatt. För många kan avdragen innebära skillnaden mellan att betala restskatt och att få tillbaka pengar i skatteåterbäring. I vissa fall kan du göra avdrag på tusentals kronor.

Vad kan man göra för skatteavdrag?

Räntor, resor, hushållsnära tjänster och grön teknik. Det finns mängder av saker du har rätt att göra avdrag för i årets deklaration. Vad du har rätt att göra avdrag för beror på en mängd olika saker. Alltifrån din boendesituation, till hur du tar dig till och från ditt arbete påverkar vilka avdrag du har rätt att göra.

Tänk på! Sista dagen att lämna in deklarationen 2024 är tisdagen den 2 maj.

Låneguidens 11 tips på skatteavdrag

Räntor. Förutom CSN-lån har du rätt att göra avdrag för räntor du betalat under det gångna året. Du får göra avdrag på 30 procent på räntekostnader upp till 100 000 kr och 21 procent på alla kostnader över 100 000 kr. Det gäller för alla typer av lån – alltifrån snabblån till privatlån och bolån. Kontrolluppgifterna lämnas av kreditinstitut och banker direkt till Skatteverket så uppgifterna är redan förifyllda i din inkomstdeklaration.

Skulle det saknas några räntekostnader har du möjlighet att själva fylla i informationen direkt i din deklaration. Detta gör du under “Övriga Upplysningar”.

Reseavdrag. Åker du kollektivtrafik till ditt arbete har du rätt att göra reseavdrag i deklarationen på alla kostnader över 11 000 kronor.

Har du använt egen bil i tjänsten har du rätt att göra reseavdrag på 25 kronor per mil. Har du förmånsbil får du göra avdrag på 9,50 kronor för elbil och 12 kronor för övriga drivmedel.

Tänk på att avståndet till och från jobbet måste vara minst 5 kilometer och du måste tjäna in minst 2 timmar per dag mot att åka kollektivt. Avdraget gäller kostnader över 11 000 kr.

Rot och Rut. Om du äger din bostad har du rätt att göra Rotavdrag på alla hantverkstjänster. Avdraget gäller 30 procent av arbetskostnaden och dras vanligtvis av direkt på din faktura och är förifyllt i din deklaration. Rutavdrag syftar i stället på hushållstjänster, exempelvis hemstädning och reparation av vitvaror. Även tvätt av textilier, möblering och bostadstillsyn omfattas av Rutavdraget. Du får göra avdrag på 50 procent av arbetskostnaden.

Rotavdraget får som högst vara 50 000 kr per år och totalt får Rot- och Rutavdraget vara som högst 75 000 kr per person och år.

Arbete hemma. Frågan om avdrag för arbete hemma blev särskilt aktuellt under pandemin då allt fler människor valde att använda hemmet som arbetsplats. Trots förändrade arbetsförhållanden gäller samma regler som före pandemin. Bedriver du enskild näringsverksamhet är har du rätt att göra avdrag om du arbetar hemifrån i minst 800 timmar per år.

För en bostad som ägs av dig eller din make/maka är avdraget 2 000 kronor och för lokal i bostadsrätt/hyresrätt är avdraget 4 000 kronor. Du får alltså fortfarande bekosta kaffet och frukten själv – oavsett hur mycket du jobbar hemma.

Reglerna för vad som anses vara ett riktigt hemmakontor eller arbetsrum är lika hårda som före pandemin. För att få skatteavdrag utöver schablonavdraget kräver Skatteverket till exempel att arbetsgivaren

  • inte tillhandahåller någon annan arbetsplats
  • att arbetsrummet enbart används till arbete
  • att det är tillräckligt avskilt från bostaden så att det inte kan användas för andra syften.

Internet. Om du har ett godkänt hemmakontor kan du få avdrag för 50% av internetkostnaden.

Grön teknik. Från den 1 januari 2021 får du som installerar grön teknik, till exempel solceller, en skattereduktion på 50 procent. Det gäller både material och arbetskostnad. Avdraget görs direkt på fakturan och inget du behöver tänka på när du ska deklarera.

Arbetsredskap. I de fall din arbetsgivare inte kan förse dig med dator, surfplatta eller liknande som behövs i ditt arbete har du rätt att köpa det själv och göra avdrag på hela beloppet. Tänk på att inköpet måste kunna styrkas med kvitto.

Förbättringsutgifter. Vad många som säljer sin bostad inte känner till är att du har rätt att göra avdrag för förbättringar du gjort fem år tillbaka i tiden. Det innefattar målning, byte av gamla blandare, tapetsering och mycket mer.

Arbetssökande. Är du arbetssökande kan du beviljas avdrag för dina resor till arbetsförmedlingen, samt övriga utgifter som är kopplade till ditt arbetssökande. Det kan exempelvis handla om kostnader för porto eller utskrifter av CV och betyg.

Trängselskatt. Reser du till och från jobbet med egen bil kan du utöver avdrag för själva resandet även göra avdrag om du tvingas betala trängselskatt. För dig som pendlar kan det bli stora belopp under ett år.

Mobiltelefon. Om du använder din privata mobiltelefon i jobbet har du rätt att göra avdrag för den delen som avser arbetet, men du behöver själv stå för abonnemanget.

Utöver dessa skatteavdrag finns det många andra avdragsmöjligheter – du hittar samtliga på Skatteverkets webbplats.