Vitt och brunt hus

Amorteringskravet fyller fem år – omvärdera bostaden och spara tusenlappar

Amorteringskravet infördes för fem år sedan och nu finns det möjlighet för hushållen att omvärdera sina bostäder och spara tusenlappar. Villaägare runt om i landet kan göra störst klipp och spara tusentals kronor varje månad.

För fem år sedan, år 2016, infördes amorteringskravet på nya bolån. Enligt de lagstadgade reglerna är det även fem år som måste passera innan hushållen kan begära omvärdering av sin bostad för att på så vis sänka sina amorteringskostnader. Det har med andra ord blivit möjligt för hushåll som tecknade sina bolån 2016 att omvärdera sina bostäder.

Hur mycket ett hushåll måste amortera beror på belåningsgraden, det vill säga förhållandet mellan bostadslånet och bostadens värde. Ju högre belåningsgraden är, desto mer måste du amortera. Om du omvärderar din bostad har du möjlighet att sänka din belåningsgrad och därmed dina amorteringskostnader.

Just nu kan det finnas goda skäl till att göra en omvärdering på sin bostad. De senaste åren har nämligen bostadspriserna fortsatt att stiga och särskilt mycket pengar finns det att spara för villaägare runt om i landet då det är den boendetyp som stigit i pris allra mest.

Villaägare på Lidingö kan spara 160 000 kronor om året

Hur mycket pengar det finns att spara på en omvärdering av bostaden beror dels på nuvarande belåningsgrad, dels på hur mycket bostaden kostar. Ju dyrare boende, desto mer pengar finns att spara. Länsförsäkringar har låtit genomföra beräkningar som visar att ett hushåll med en högt belånad villa på Lidingö kan spara upp till 160 000 kronor om året, eller 13 000 kronor i månaden på att göra en omvärdering.

I ett område som Blekinge där prisuppgången inte varit lika kraftig finns inte lika mycket pengar att spara men baserat på Länsförsäkringars beräkningar kan en husägare spara ungefär 20 000 kronor om året i sänkta amorteringskostnader.

Länsförsäkringars beräkningar är baserade på prisuppgången i respektive område och att lånet ursprungligen var på 85 procent av köpeskillingen, samt att hushållet lånat mindre än 4,5 gånger sin årliga inkomst.

Förhandla räntan och spara pengar

Det är inte bara genom att omvärdera sin bostad ett hushåll kan spara in pengar på sitt boende. Den som har rörlig ränta eller bunden ränta där löptiden snart går ut bör även omförhandla sina lån för att på så vis sänka sina räntekostnader.

Tänk på att ta reda på bankernas snitt- och listränta innan du börjar din förhandling. Snitträntan är det räntesnitt bankens kunder får på sina bolån medan listräntan används i marknadsföringssyfte. Tänk på att alltid förhandla bolånet mot snitträntan för att få så låga räntekostnader som möjligt.