Person med kreditkort i handen sitter framför datorn

5 enkla tips på hur du får sparkontot att växa

Räntorna fortsätter uppåt och inflationen är hög – svensk ekonomi har det tuffare än på många år. Tillhör du ett av alla hushåll som har det tufft ekonomiskt och funderar på varför ditt sparkonto inte växer i den takt du önskar? Här kommer 5 tips på hur du på ett enkelt sätt får sparkontot att börja växa igen.

1. Förhandla ned priset på boräntan, abonnemang och försäkringar

Har du ett befintligt bolån, mobilabonnemang eller försäkringar kan du försöka förhandla ned priset för att frigöra mer pengar varje månad.

När du förhandlar ned bolåneräntan är det viktigt att du förhandlar mot snitträntan – det är det räntesnitt bankens kunder får för en specifik bindningstid.

Tänk på! Ibland kan det löna sig att flytta bolånet till en annan bank om det medför bättre ränta.

Även när det gäller försäkringar finns goda möjligheter att spara pengar. Det finns flera tjänster att ta hjälp av för att jämföra priset hos olika försäkringsbolag. Många gånger kan du även få ett bättre erbjudande om du samlar fler försäkringar hos samma bolag.

Vill du sänka priset på ditt mobilabonnemang hittar du lägst priser hos de mindre aktörerna.

2. Samla lån och krediter

Har du flera snabblån och krediter du betalar dyra räntekostnader för varje månad kan du välja att teckna ett samlingslån. Då slår du ihop alla lån i ett större privatlån och får en lägre ränta på köpet. På så vis kan du spara en hel del pengar varje månad.

3. Skär ned på onödiga utgifter

Gå igenom dina månatliga utgifter och skär ned på allt onödigt. Alltifrån restaurangbesök till impulsköp blir ganska snabbt många tusenlappar som lika gärna hade kunnat hamna på sparkontot.

Självklart ska du kunna unna dig det lilla extra – men genom att få bättre koll på dina utgifter kan du skära ned på sådant du anser vara onödig konsumtion.

4. Storhandla och spara pengar

Om du inte redan storhandlar är det att rekommendera. Genom att handla för åtminstone en vecka i taget sparar du inte bara mycket tid på att slippa gå till affären var och varannan dag – du sparar även in en hel del pengar.

Går du till affären flera gånger i veckan finns en stor risk att du plockar på dig sådant du egentligen inte behöver. Gör en inköpslista för hela veckan och håll dig till den så ska du snart se hur du får pengar över varje månad.

5. Ta del av erbjudanden och rabatter

Butiker och företag erbjuder rabatter och exklusiva erbjudanden med jämna mellanrum. Genom att planera dina inköp och handla varor till nedsatt pris finns det mycket pengar att spara som kan gå raka vägen in på sparkontot.

Spartips! Inom en dryg månad är det Black Friday och då har du goda chanser att göra riktiga fynd. Planera in större inköp och spara många tusenlappar.