Tesla elbil står parkerad på gräs -

Stort intresse för begagnade bilar

Ekonomin har blivit allt mer ansträngd för svenska hushåll och det märks inte minst hos landets bilhandlare där intresset för nya bilar minskat medan det ökat på begagnatmarknaden.

Aleksandar Jovanovic arbetar hos Bilia i Solna. I en intervju med SvD säger han att det märks en tydlig förändring där den höga räntan och det försämrade ekonomiska läget gör potentiella köpare mer osäkra.

– Folk tittar på fler alternativ och räknar på om det är mer lönsamt att ta en billigare bensin- eller dieselbil eller om det kan löna sig med en laddhybrid eller elbil. Många är väldigt lockade av elbil men de är också medvetna om elpriserna, säger Aleksandar Jovanovic.

Den allt kärvare ekonomin har gjort det svårare att hitta köpare till begagnade bilar i de högre prisklasserna. Visserligen finns det hushåll som är beredda att lägga 600 000 kronor på en begagnad bil men många tvekar. I stället väljer fler köpare en bil i prisklassen 150 000 – 300 000 kronor.

– Nu är det plånboken som styr för konsumenterna. Det är betydligt svårare än tidigare att sälja begagnade elbilar som kostar över 400 000 kronor, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Så kan du finansiera ditt nya bilköp

För den som är på jakt efter en ny bil finns det flera sätt att finansiera bilköpet på. Nedan kan du läsa mer om de olika finansieringsmetoderna du har att välja mellan som bilköpare.

  • Billån med bilen som säkerhet. När du tecknar ett billån där bilen agerar säkerhet för lånet måste du köpa bilen hos en auktoriserad bilförsäljare. Du måste även betala en kontantinsats på minst 20 procent av bilens försäljningspriset.
  • Billån utan säkerhet. Ett billån utan säkerhet är ett vanligt konsumtionslån, exempelvis ett privatlån. Ett sådant lån passar dig som ska köpa din bil från en privatperson och inte har möjlighet att finansiera hela kostnaden med sparade pengar.
  • Sparade pengar. Allra helst vill du finansiera ditt bilköp med sparade pengar. Då slipper du dessutom betala någon ränta som gör totalkostnaden ännu högre. Att finansiera bilköpet med sparade pengar blir dock svårare ju dyrare bil du köper.