Speqtas vd Fredrik Lindros

Speqta köper finländsk låneförmedlare för en kvarts miljard

Speqta köper den finska låneförmedlingstjänsten Rahalaitos för en kvarts miljard. Köpet finansieras via en riktad nyemission och ett banklån. I och med förvärvet mer än fördubblas Speqtas omsättning och det stuvas om en hel del i ägarlistan.

Nyheten slog ned som en bomb på måndagskvällen och toppade flera nyhetsmediers sajter. Det börsnoterade bolaget Speqta, med inriktning på prestationsbaserad marknadsföring, förvärvar det finska bolaget Eone. Eone som i sin tur driver Rahalaitos, en marknadsledande låneförmedlingstjänst.

– Förutom att Speqta växer kraftigt flyttar vi fram vår position i finansvertikalskedjan genom att bli en broker vilket kompletterar vår tidigare affiliateverksamhet. Med förvärvet får vi in stor kompetens och en teknisk plattform när vi nu blir marknadsledande på låneförmedling i Finland med Rahalaitos starka varumärke, säger Speqtas vd, Fredrik Lindros.

Köpeskillingen uppgår till 23,5 miljoner euro, cirka 248 miljoner kronor, med en tilläggsköpeskilling på max 18,64 miljoner euro.

 

Speqta finansierar köpet via en nyemission och banklån

Speqta finansierar affären genom en riktad nyemission på drygt 100 miljoner kronor. Nyemissionen berör 17 605 633 aktier till en teckningskurs på 7,1 kronor per aktie.

Nyemissionen innebär även att Speqta stuvar om en hel del i ägarlistan. Affären innebär att 32 procent av aktierna nu innehas av nya ägare. Några som valt att investera i Speqta är fastighetsmiljardären Erik Selin, Acervo, Alcur och Swedbank Robur.

Utöver nyemissionen har Speqta även finansierat köpet med ett banklån på knappt 12 miljoner euro.

Speqta tar ett kliv framåt i värdekedjan

Rahalaitos ses som Finlands motsvarighet till Lendo. Rahalaitos har idag cirka 25 anslutna långivare och deras tjänst används av såväl privatpersoner som företag för att hitta det billigaste låneerbjudandet.

Förvärvet av Eone, där Rahalaitos ingår, innebär att Speqta tar ett kliv framåt i värdekedjan. Detta då Rahalaitos är en så kallad låneförmedlare och har avtal direkt med bankerna som är anslutna till deras tjänst.

Förvärvet av Eone innebär dessutom att Speqta mer än dubblerar den totala omsättningen inom koncernen, dessutom förbättras EBITDA kraftigt och så även kassaflödet.