Snabblåneföretagen marknadsför snabblån för aktieköp

Allt fler unga tecknar dyra snabblån för att köpa aktier. Det är en oroväckande utveckling som riskerar leda till överskuldsättning. Men det finns hjälp att få för den som dragit på sig för många dyra smålån.

Att snabblån, smslån och andra högkostnadskrediter är riskfyllda lån kan de flesta hålla med om. Med höga räntor och korta återbetalningstider är det många låntagare som riskerar hamnar i ekonomisk kris till följd av lånen.

På senare tid har allt fler snabblåneföretag dessutom börjat marknadsföra sina lån för aktieköp visar en undersökning från SVT. Många unga vuxna har nu hakat på trenden om snabb avkastning vilket väckt kraftig kritik från flera håll, bland annat från organisationen Sveriges konsumenter och deras generalsekreterare Jan Bertoft.

Bertoft anser att marknadsföringsmetoden är oansvarig och att det är oroande att unga tecknar snabblån för att köpa aktier. Risken finns att allt fler unga kommer drabbas av överskuldsättning.

Unga hos Kronofogden har ökat de senaste åren

De senaste åren har antalet unga mellan 18-30 år ökat hos Kronofogden. Om det beror på att fler tecknat snabblån för köp av aktier finns det dock inga belägg för. Bara mellan 2019 till 2020 fördubblades antalet unga som ansökte om skuldsanering hos myndigheten.

Även om det inte finns statistik över vad unga använde pengarna till kan man konstatera att det finns en övervägande risk att fler hamnar i ekonomiskt trångmål om låntagarna använder pengarna till aktieköp i hopp om snabb avkastning.

Samlingslån kan hjälpa den som hamnat i ekonomisk kris till följd av många snabblån

Den som drabbas av överskuldsättning på grund av många dyra snabblån kan få hjälp. I respektive kommun finns skuldrådgivare som kan hjälpa dig att komma på fötter igen. Har du dragit på dig många snabblån men fortfarande kan hantera situationen finns goda möjligheter att själv förbättra din ekonomi. Då kan du samla dina lån i ett större privatlån och därmed få lägre ränta och spara pengar. Du kan även spara pengar på att endast betala aviavgifter för ett lån i stället för flera smålån.

Tips! Jämför samlingslånen med varandra och välj det billigaste alternativet för att spara så mycket pengar som möjligt.