sedlar och mynt i olika valörer

Samlingslån – hjälper dig som låntagare att återta kontrollen över din ekonomi

Att ha många smålån kan snabbt bli en dyr historia. Med höga räntor och diverse övriga avgifter kan du få svårt att betala dina månatliga utgifter i tid.

Ett sätt att minska månadskostnaden är att samla lån i ett större samlingslån. Med ett samlingslån kan du sänka dina månadskostnader med en lägre ränta och färre övriga avgifter. Men precis som inom andra låneformer finns det mängder av aktörer att vända sig till.

På Expressen Låneguiden kan du i dag jämföra räntor och avgifter hos flera av landets största långivare. Det ger dig en möjlighet att hitta det billigaste samlingslånet på marknaden och spara ytterligare pengar på sänkta kostnader varje månad.

Finansinspektionens varning gällande samlingslånen

Att samla lån och krediter har länge varit ett tillvägagångssätt för att sänka sina dyra månadskostnader och återta kontrollen över sin ekonomi. Och med en gedigen och noggrann jämförelse av samlingslånen finns goda möjligheter att göra det.

Finansinspektionen varnar dock för att den totala kostnaden för ett samlingslån kan överstiga den för flera smålån.

Det som framför allt påverkar kostnaden när du lånar pengar är avbetalningstiden. Ju längre tid du har lånet, desto dyrare blir det. Med ett samlingslån blir den totala återbetalningstiden ofta längre vilket riskerar leda till ett dyrare lån.

Trots varningen vill vi på Expressen Låneguiden ändå slå ett slag för just samlingslånet. För många hushåll kan en lägre månadskostnad vara avgörande för att få ekonomin att gå runt, även om det resulterar i en högre totalkostnad över tid. Så länge du som låntagare är medveten om hur lånet påverkar kostnaden kan du fatta ett välgrundat beslut som passar din situation.

Möjlighet att samla lånen i bolånet

För den som bor i hus eller bostadsrätt kan det många gånger löna sig att utöka bolånet för att samla smålånen. Bolånen har i regel lägre ränta än ett blancolån vilket gör det möjligt att sänka sina månadskostnader ytterligare.

Den som väljer att utöka bolånet bör dock vara uppmärksam så att det inte påverkar amorteringsgraden. Med en högre amorteringsgrad kan du behöva betala tusentals kronor extra varje månad.

Så mycket behöver du amortera

  • Belåningsgrad under 50% = Inget lagstadgat krav på amortering
  • Belåningsgrad 50-70% = Minst 1 procent varje år
  • Belåningsgrad 70-85% = Minst 2 procent varje år