Kvinna sitter vid bärbar dator

Så vet du om du ska välja rörlig eller bunden ränta

Räntan på ett lån kan vara rörlig eller bunden. I den här artikeln går vi igenom skillnaden mellan räntorna och vilken du bör välja.

Rörlig eller bunden ränta diskuteras ofta i samband med bolån, men faktum är att de två räntetyperna även förekommer när du tecknar andra typer av lån.

När du lånar pengar, oavsett om det rör sig om ett snabblån, billån eller annat lån utan säkerhet kan lånet ha bunden eller rörlig ränta. Det innebär helt enkelt att antingen har du samma ränta under hela löptiden eller så kan den förändras utifrån rådande ränteläge.

Tänk på! Det framgår inte alltid tydligt om en långivare tillämpar rörlig eller bunden ränta. I sådana fall kan du behöva kontakta kundtjänsten för att ta reda på vad som gäller.

Så kan bunden eller rörlig ränta påverka kostnaden för ditt lån

Så hur kan bunden respektive rörlig ränta påverka ditt lån? Med bunden ränta innebär det att du har samma räntesats under hela låneperioden. Det ger dig en extra trygghet eftersom du alltid vet vad lånet kommer kosta dig. Samtidigt behöver du inte oroa dig för att räntan ska stiga och bli ännu högre än den är i dagsläget. Å andra sidan kan du inte heller tilldelas en lägre ränta om räntan skulle sjunka.

Med rörlig ränta får du inte samma trygghet som med en bunden ränta. Du har däremot möjlighet att få en betydligt lägre ränta eftersom räntan påverkas av det rådande ränteläget i Sverige.

Tänk på! Rent historiskt har rörliga räntor varit lägre än bundna räntor.

Välj ränta efter vad som passar dig

Om rörlig eller bunden ränta är bäst för dig är svårt att svara på. I slutändan handlar det om personliga preferenser, så välj den typ av ränta som du känner dig mest nöjd med.

Stirra dig dock inte blind på om räntan är rörlig eller bunden. Är det stora ränteskillnader mellan två likvärdiga lån kan det löna sig att gå på det billigare alternativet oavsett vilken typ av ränta det rör sig om.