Så lånar du pengar som pensionär

Möjligheten att låna pengar är bra vid flera tillfällen. Det kan exempelvis vara bra om du behöver betala av en dyr högkostnadskredit, betala en oförutsedd utgift eller om du ska köpa bostad. Dessvärre är det inte självklart att alla får låna några pengar, särskilt inte pensionärer.

Många pensionärer möts av ett nej i samband med sin låneansökan, vare sig det rör sig om ett vanligt privatlån eller ett bolån. Men även om utbudet av banker och långivare som lånar ut pengar till pensionärer är begränsat finns det hjälp att få.

Sms lån utan UC – förbättra dina chanser att beviljas ett lån

I samband med din låneansökan tas en kreditupplysning för att fastställa din kreditvärdighet. Flera upplysningar hos ett och samma kreditupplysningsbolag har dock negativ påverkan på din kreditvärdighet och kan försvåra dina möjligheter att låna pengar. Genom att teckna sms lån utan UC sprider du ut din upplysningar hos olika bolag – det hjälper dig att bibehålla god kreditvärdighet och ökar därmed dina chanser att beviljas ett lån som pensionär.

Använd en låneförmedlare när du lånar pengar som pensionär

Eftersom inte så många långivare och banker lånar ut pengar till pensionärer är det inte helt lätt att hitta ett lån. Att skicka en låneansökan till varje enskild bank är inte heller ett alternativ. Det är tidskrävande och eftersom varje bank tar en kreditupplysning kan det försämra din kreditvärdighet.

Du som pensionär hittar lättast ett lån genom att använda dig av en låneförmedlare. Låneförmedlaren sköter kontakten med uppemot 30 banker och återkommer med erbjudanden från bankerna och långivarna som kan ge dig ett lån. Därefter kan du välja den bank eller långivare som erbjuder dig bäst villkor.

Fördelar med låneförmedlare

  • Du får låneerbjudanden från flera banker.
  • Det är lätt att jämföra långivarnas erbjudanden.
  • Det görs bara en kreditupplysning.
  • Det är gratis att använda sig av en låneförmedlare.

Din pension används som lönegrund

När du lånar pengar utgår bankerna ifrån din pension. Hur mycket pengar du får in varje månad påverkar hur mycket pengar du får låna. Om du inte har en allt för hög pension kan dock andra faktorer påverka dina möjligheter att beviljas ett lån. Har du mycket pengar sparade eller äger en bostad med ett högt övervärde kan det exempelvis förbättra dina chanser att beviljas ett lån.

Förutom din inkomst påverkar även dina utgifter dina möjligheter att få ett lån. Ju fler utgifter du har, desto svårare är det att få ett lån. Har du många skulder eller andra fasta avgifter kan det försämra dina chanser att få lånet beviljat. Innan du ansöker om ett lån som pensionär kan det därför vara bra att se över dina nuvarande skulder. Har du möjlighet att lösa något lån, samla lån eller på annat sätt minska dina utgifter kan det vara bra att göra innan du skickar in din låneansökan.

3 tips på vad du ska tänka på när du lånar pengar som pensionär

  1. Lös gamla lån för att minska dina utgifter.
  2. Jämför låneerbjudanden från flera banker och långivare.
  3. Ansök med en medlåntagare för att öka dina chanser att få lånet beviljat.

Hos vissa långivare måste du betala tillbaka skulden innan du fyllt 75 år

I samband med att du ansöker om ett lån måste du undersöka hur lång återbetalningstid du får. Hos en del långivare måste du nämligen ha betalat tillbaka din skuld innan du fyllt 75 år. Om du inte få ha lånet längre än så måste du säkerställa att du hinner betala tillbaka skulden i tid. Gör du inte det kan ditt ärende i slutändan gå vidare till Inkasso och Kronofogden.