Kvinna sitter vid bärbar dator

Så kan lån utan UC hjälpa dig att beviljas lån med låg ränta

En långivare tar alltid en kreditupplysning på dig innan du lånar pengar. Detta görs för att säkerställa att du har betalningsförmågan som krävs. Lånar du utan UC har du ofta större möjligheter att tilldelas en låg ränta. I den här artikeln berättar vi varför.

En bank eller långivare vill alltid tjäna pengar i samband med att de beviljar ett lån. De premierar därför återbetalningsstarka låntagare, det vill säga personer med hög kreditvärdighet. Ju bättre kreditvärdighet du har, desto större möjligheter har du att beviljas ett lån med låg ränta, medan du som är högriskkund får en högre ränta om du beviljas ett lån överhuvudtaget.

Men vad är det egentligen som avgör hur hög ens kreditvärdighet är? I samband med att du lånar pengar gör långivaren en kreditupplysning på dig för att fastställa din kreditvärdighet, det vill säga betalningsförmåga. Upplysningen ger långivaren nyttig information om ditt ekonomiska läge och huruvida du har betalningsförmågan som krävs för att betala tillbaka lånet i tid.

En kreditupplysning innehåller bland annat information om

  • Din inkomst
  • Dina skulder
  • Antalet registrerade kreditupplysningar
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • Skulder hos Kronofogden

Kreditupplysningen kan långivaren begära hos vilket kreditupplysningsföretag som helst, vanligast är dock UC – tidigare kallat Upplysningscentralen.

Lättare att beviljas låg ränta med lån utan UC

Det som framför allt skiljer upplysningar från UC kontra andra företag såsom Bisnode och Creditsafe är att UC sparar gamla kreditupplysningar i ett register i 12 månader. Som du kan se i listningen är antalet registrerade kreditupplysningar en faktor som avgör din kreditvärdighet och därmed dina möjligheter att beviljas ett lån. För många kreditupplysningar under kort tid kan få kreditinstituten att dra öronen åt sig.

Väljer du i stället att låna utan UC kan kreditupplysningsföretagen inte ta del av UC:s register och därmed inte se dina gamla kreditupplysningar. På så vis kan du förbättra dina möjligheter att beviljas ett lån, och dessutom till lägre ränta än om du ansökt om ett likvärdigt lån hos en långivare som använder UC.

UC är även Sveriges mest använda kreditupplysningsföretag och högst troligt det bolag där du har flest registrerade kreditupplysningar.

Tänk på! Lån utan UC förekommer nästan uteslutande inom snabblån och andra mindre typer av lån.