Nyckel i ett dörrlås

Så finansierar du din renovering

All bostäder kräver förr eller senare något underhåll. Vare sig det har blivit dags att renovera badrummet, byta ut köket eller bättra på ytskikten kommer det kosta pengar. Hur dyr din renovering blir beror helt och hållet på hur omfattande den är och vilka materialval du väljer.

Hur du väljer att finansiera renoveringen är helt upp till dig och beror på vilka möjligheter du har.

Utöka bolånet – billigaste finansieringsmöjligheten

Har du möjlighet att utöka ditt bolån är det det absolut billigaste sättet att finansiera renoveringen på. Räntan är klart lägre än för andra lån samtidigt som återbetalningstiden är lång. Det gör att dina månadskostnader inte behöver bli nämnvärt mycket högre.

Tänk dock på att ett utökat bolån påverkar din belåningsgrad, det vill säga förhållandet mellan ditt bolån och bostadens värde, vilket i sin tur kan påverka hur mycket du måste amortera.

  • Belåningsgrad under 50 procent = inget amorteringskrav
  • Belåningsgrad 50 – 70 procent = 1 procent amortering varje år
  • Belåningsgrad 70 – 85 procent = 2 procent amortering varje år

Privatlån – lån utan säkerhet för renovering upp till 600 000 kr

Om du inte har ett bolån och ska renovera för under 600 000 kronor kan du teckna ett privatlån. När du ska låna pengar utan säkerhet får du räkna med en något högre ränta än för motsvarande lån med säkerhet. Ha därför för vana att jämföra långivarnas räntor och villkor för att hitta det billigaste lånet för dig.

Vill du inte jämföra långivarna själv kan du i stället ta hjälp av en låneförmedlare som gör det åt dig. Då får du ta del av flera erbjudanden men det tas bara en kreditupplysning.

Byggnadskreditiv – bra alternativ vid större om- eller tillbyggnad

Ska du bygga om eller bygga ut kan du finansiera kostnaden med ett byggnadskreditiv, eller byggnadskredit som det också kallas. Det passar bra för projekt över 500 000 kronor.

En byggnadskredit är en tillfällig kredit som du använder under byggtiden. Du behöver inte amortera under byggtiden utan betalar bara ränta och avgifter. När bygget sedan är klart omvandlas byggnadskrediten till ett bolån.

Kreditkort – Passar bra för mindre renoveringar

För mindre skönhetslyft av din bostad kan du finansiera kostnaden med ett kreditkort. Om du betalar tillbaka skulden inom 60 dagar slipper du vanligtvis betala ränta. Löser du däremot inte skulden inom den räntefria perioden får du räkna med en relativt hög ränta på mellan 15-20 procent.

Tänk på! Hur lång räntefri period du har skiljer sig åt mellan olika kreditkort.