Trave med pengar visar hur man jämför lån med låneguiden

Räntesmäll att vänta – så påverkas du

Räntan kan komma att höjas tidigare än Riksbanken förutspått. Det kommer i första hand påverka bolånekunder men räntehöjningarna kommer även sippra ned på mindre lån såsom snabblån och privatlån.

Kriget i Ukraina och inflationslyftet har fått Riksbanken att överge sin prognos om höjda räntor först 2024. Nu flaggar banken för att höjda räntor kan vara på ingång. Exakt när räntorna kan komma att höjas är oklart, men senast 2023.

Bolånekunder drabbas hårt

Det är i första hand bolånekunderna som drabbas mest av höjda räntor. Lånen är många gånger på miljonbelopp och då kan även mindre räntehöjningar göra stor skillnad i plånboken.

Hur pass hårt svenska bolånekunder kommer drabbas beror helt och hållet på hur mycket räntan stiger. Redan nu kan vi dock se tecken på höjda räntor. Hos SBAB är den tvååriga räntan 50 procent högre jämfört med i höstas. Den som i höstas betalade en ränta på 1 procent kan idag behöva betala 1,5 procent.

För ett bolån på 3 miljoner är det en höjning med 15 000 kronor om året i bara räntekostnader.

Spiller ner på andra typer av lån

Att räntorna höjs påverkar i första hand landets bolånetagare där även den minsta höjningen kan få stora konsekvenser. Allra mest drabbade blir personer i storstäderna där bostadspriserna är höga och där en stor del av den disponibla inkomsten går åt till att betala boendekostnader.

Men höjda räntor påverkar inte bara bolån utan även mindre lån. Ska du låna pengar, vare sig det är snabblån, privatlån eller något annat lån utan säkerhet får du räkna med högre räntekostnader om Riksbanken beslutar sig för att höja styrräntan. Det beror på att storbankerna lånar pengar av Riksbanken, och måste justera sina räntor baserat på Riksbankens beslut. Mindre aktörer inom snabblån och privatlån lånar i sin tur pengar från storbankerna och måste därför rätta sig efter bankernas räntejusteringar.