Grå villa med stor gräsmatta i förgrunden

Omvärdera bostaden och frigör mer pengar varje månad

Bostadspriserna har stigit kraftigt det senaste året. Har du möjlighet att omvärdera din bostad kan du sänka din belåningsgrad och eventuellt även dina amorteringskostnader. Det ger dig bättre utrymme att klara av din privatekonomi eller förgylla din vardag lite extra.

Den svenska bolånemarknaden har varit på tapeten under många år – där det mesta har handlat om ökade bostadspriser. Under den gångna hösten har priserna fortsatt uppåt och nått rekordnivåer men mattats av något kring jul.

De höga bostadspriserna har stor påverkan på framför allt ungas möjligheter att köpa sig en egen bostad. Du som däremot redan äger en bostad kan skatta dig lycklig – och med höjda bostadspriser finns goda möjligheter att redan nu frigöra en hel del pengar och sätta guldkant på tillvaron.

Omvärdera bostaden och sänk din belåningsgrad

Sedan amorteringskravet infördes 2016 måste du som köper en bostad amortera på ditt bolån om belåningsgraden överstiger 50 procent. Hur mycket du behöver amortera beror på hur hög din belåningsgrad är.

Tycker du att dina amorteringskostnader har stor påverkan på din privatekonomi kan du alltid välja att omvärdera din bostad. I de fall den värderas högre än när du köpte den kan du sänka din belåningsgrad och därmed dina amorteringskostnader.

Betala av smålån eller sätt guldkant på tillvaron

Att amortera på ett bolån kan likställas vid ett sparande. Men ibland behöver man tillgång till pengarna på kontot och inte bundna i en bostad och då passar det utmärkt att omvärdera bolånet.

Har du även många lån utan UC eller andra konsumentkrediter kan du använda pengarna till att betala av dessa skulder och spara mer pengar. Har du inga övriga krediter kan du ett ökat tillskott i plånboken i stället användas till att sätta guldkant på tillvaron.

Så mycket måste du amortera

  • Belåningsgrad 0-50% = Inget lagstadgat krav på amortering
  • Belåningsgrad 50-70% = Minst 1 procent av ditt bolån varje år
  • Belåningsgrad 70-85% = Minst 2 procent av ditt bolån varje år