Låna pengar bättre ekonomi

Samla lån och få bättre ekonomi efter semestern?

Är det läge att dra åt svångremmen efter semestern? Att vi spenderar mer under semestern än vi gör till vardags är fullt rimligt och snarare regel än undantag. I vår vardag kan vi införa besparande rutiner och har kanske inte samma behov av att unna oss något utöver det vanliga som när vi är lediga och vill njuta maximalt av det. Men förr eller senare måste vi betala för extravaganserna.

Det kan göras genom att vi har marginaler som gör att vi helt enkelt spenderar mer och lägger undan mindre under semestern eller genom att vi i förväg lagt undan extra mycket som vi sedan kan göra av med när det skapar värde under ledigheten. I dessa situationer är det business as usual när sommaren är slut och vardagen återgår till det normala. Då behöver vi inte vidta några särskilda åtgärder bara för att vi varit extra frikostiga under några veckor.

Om du däremot har lånat pengar eller köpt saker på kredit eller avbetalning under ledigheten har du kanske ett litet stålbad att ta dig igenom. Vi ska här ge ett tips på hur du kan få ordning på ekonomin efter semestern. Det handlar om att teckna ett samlingslån för att sänka dina månatliga kostnader och få bättre koll på dina utgifter.

Betala din skulder med ett lån? funkar det?

Har man redan lite för många skulder ska man inte dra på sig fler lån och ännu högre ränteutgifter. Det är ett råd som är giltigt i de flesta situationer. Men det finns faktiskt lån som kan vara perfekt för dig som köpt en resa på avbetalning, maxat kreditgränsen på kortet och kanske tagit ett par smslån för att ha råd med allt det roliga under semestern. Syftet med ett samlingslån är inte att utöka din skuld – i stället samlar du alla lån på ett och samma ställe och eftersom samlingslån har lägre ränta än högkostnadskrediter kan du ofta sänka dina månadskostnader.

Samlingslån är till för dig med dyra smålån

Ett samlingslån är en särskild typ av lån som är särskilt avsett för dig som har dragit på dig flera smålån och krediter med hög ränta, alltså så kallade högkostnadskrediter. Det är lätt hänt att det blir så men det kan sluta med att man sitter med räntor och avgifter som egentligen är orimligt höga i förhållande till vad du köpte för pengarna. Samlingslånet är helt enkelt ett lån på ett lite större belopp som du använder för att befria dig från dyrare lån. Du tecknar ett samlingslån motsvarande dina smålån och krediter och använder pengarna för att betala tillbaka dina skulder.

Samlingslånen har lägre ränta än högkostnadskrediter vilket gör det möjligt att spara pengar. Det är även mycket smidigare att bara ha ett lån att hålla koll på än flera smålån.

Privatlån kan vara ett alternativ

När du ansöker om ett samlingslån kommer långivaren inte att neka dig bara för att du redan har lån, det görs en något mildare kreditprövning än när du ansöker om ett privatlån. Det är en självklar del av konceptet. Samlingslån behöver dock inte alltid vara särskilt billiga jämfört med andra lån på lite större belopp. Det viktiga är dock att de är billigare än krediterna och lånen du löser med samlingslånet. Ett samlingslån är i grunden ett privatlån och erbjuder i dagsläget lånebelopp på upp till 600 000 kr.

Andra sätt att spara pengar på efter semestern

Om saldot på kontot är lågt efter semestern så finns det naturligtvis fler sätt att ta kontroll över situationen på än att lösa skulder med hjälp av lån. Att sälja saker är lättare än någonsin idag och de flesta har något de aldrig använder som andra är beredda att betala för.

Om du verkligen behöver spara in på dina utgifter rekommenderar vi att du skippar gymkort och busskort, ifall du brukar kosta på dig det. Med en cykel tar du dig nämligen fram, samtidigt som du får riktigt bra träning i din vardag. För många innebär en vettig cykel att de kan spara in på två av de största utgiftsposterna.

Vårt sista spartips har, precis som det första, med lån att göra. Du vet väl att villkoren för ditt bolån inte är skrivna i sten? Du kan ofta förhandla ner räntan och på så sätt tjäna några hundralappar i månaden. Sänkt ränta på bolånet sitter riktigt fint om du känner att kostnaderna drog iväg lite väl mycket under din semester och om du finansierade den med snabblån eller kreditkort med lite för hög ränta.