Julhandeln spås slå nya rekord

Den här tiden varje år börjar alla affärer placera ut julpynt, göra reklam för julklappar och spela välbekanta jinglar i högtalarsystemen. För många som är verksamma inom detaljhandeln är december en av årets viktigaste månader, men de senaste åren har högtiden fått konkurrens av andra köptillfällen. Förra året var det exempelvis många som valde att handla sina julklappar under Black Friday, vilket påverkade försäljningen i december negativt. För att motverka detta har flera aktörer nu tagit till åtgärder. Handlare gör om Black Friday för att rädda julhandeln i år, och det förutspås ha positiva konsekvenser för omsättningen i december.

En försäljning på 79,8 miljarder kronor kan vara att vänta

Enligt analysföretaget HUI Research är det möjligt att försäljningstillväxten i december kommer ligga på 3 %, vilket motsvarar 79,8 miljarder kronor. Det skulle innebära rekord för julhandeln igen. Några av orsakerna de anger till att försäljningen väntas öka är bland annat att bostadsmarknaden stabiliserats samt att människor har lite mer pengar att röra sig med nu än de hade förra året.

En annan faktor som spelar en avgörande roll här är att handlarna har ändrat sina rutiner. Jonas Arnberg, som är VD för HUI Research menar att det kommer märkas under Black Friday genom att affärer inte vräker ut en lika stor mängd produkter till ett nedsatt pris. Ser man till försäljningstillväxten under just Black Friday har den nästan dubblerats varje år, men Arnberg menar alltså att det inte kommer vara fallet i år. Han tror istället på färre varor till ett nedsatt pris och kampanjer som är mer begränsade.

Köpskammen har ännu inte påverkat handeln

Begreppet köpskam har blivit allt vanligare under 2019, men det här är något som ännu inte syns i e-handeln. Den statistik som finns att tillgå över olika försäljningssiffror visar inte på ett förändrat köpbeteende utifrån ett hållbarhetsperspektiv, vilket bådar för en bra försäljning inom detaljhandeln i december.

Att hitta de bästa alternativen i julhandeln

När december står för dörren och det är dags att planera alla inköp råder vi att göra bra research inför alla köp. Det stora antalet butiker innebär att det finns en konkurrens som är fördelaktig för oss konsumenter. Att jämföra priser på en specifik vara på förhand är alltid en bra idé, och även att kontrollera om försäljaren kommer ha några kampanjer under december. Det är nämligen inte ovanligt att det dyker upp erbjudanden med jämna mellanrum som ett försök att främja försäljningssiffrorna.

Samtidigt är det också viktigt att komma ihåg att julen kan innebära en ekonomisk stress. Vissa hushåll har svårt att få ihop det ekonomiskt, men vill ändå kunna ge sina barn och andra anhöriga en minnesvärd helg. Om det är knapert i kassan finns det självklart möjligheter att finansiera sina inköp på andra sätt. Ett tips vi kan ge är peer 2 peer lån, alltså lån via en plattform men från andra privatpersoner. Det är självklart viktigt att inte låna mer än man sedan också kommer kunna betala tillbaka, men det kan vara en trygghet att veta att det finns lösningar om det är svårt att få ihop december månads budget.