sedlar och mynt lånar pengar med låneguiden

Inflationen sjönk i mars

Inflationen sjunker mer än väntat, i mars sjönk inflationen till 10,6 procent medan ekonomernas samlade prognos var 11 procent. Enligt SCB beror den sänkta prisökningstakten bland annat på sänkta drivmedelspriser, att uppgången av energipriserna mattats av och att matpriserna inte ökar i samma takt som tidigare.

Bara det senaste året har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med 19,7 procent, och 1,2 procent i februari. Motsvarande siffra månaden dessförinnan var 22,1 procent och 2,8 procent.

De matvaror som ökat mest i pris är bröd och övriga spannmålsprodukter, kött, mjölk, ägg, ost, grönsaker och godis.

– Tittar vi bakåt i tiden brukar matpriserna i snitt stiga med en halv procent i mars, så det vi ser nu är fortfarande en hög prisökningstakt. Men den är inte lika hög som den senaste tiden, vilket sänker inflationen något från de höga nivåer vi befinner oss på, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Samtidigt som vi ser hur pristakten för livsmedel och drivmedel sjunker fortsätter kostnaderna för hushållens bolån att stiga. Den senaste månaden stod kostnaderna för hushållens bolån för 2,8 procentenheter av KPI, och den siffran fortsätter att stiga.

Så får du pengarna att räcka längre vid hög inflation

Med en hög inflation är det många hushåll som drabbas rent ekonomiskt – vissa mer än andra. Lyckligtvis finns det små enkla knep att ta till för att få pengarna att räcka lite längre och göra situationen mer hållbar.

Samla lån. Samla lån och krediter i ett större privatlån, på så vis får du bättre översikt över din ekonomi samtidigt som du sänker dina räntekostnader och sparar pengar. Jämför samlingslån här på Expressen Låneguiden och hitta det billigaste lånet för dig.

Skär ned på onödiga utgifter. Gå igenom dina kontoutdrag och skär ned på alla onödiga utgifter. Det kan röra sig om alltifrån onödiga inköp i den lokala matbutiken till abonnemang och tjänster du inte längre använder.

Börja storhandla. Planera veckans maträtter och storhandla. Du får en bättre överblick över dina matkostnader och kommer spara pengar på att inte småhandla var och varannan dag.

Jämför priser. Vare sig du handlar, ska teckna abonnemang, låna pengar eller något annat bör du jämföra priserna hos olika aktörer. Genom att hela tiden vara prismedveten och göra gedigna jämförelser kan du spara hundralappar varje månad.