Grå villa med stor gräsmatta i förgrunden

Handelsbanken ska bli störst på bolån

Handelsbanken är idag näst störst på bolån. Banken har dock en ambition om att passera Swedbank och bli störst i Sverige inom lånesegmentet. Det ska man lyckas göra genom att bland annat matcha nischbankernas erbjudanden med rörliga räntor på omkring 1,25 procent.

De traditionella storbankerna är idag pressade av mindre uppstickare inom bolån. Digitaliseringstrenden där den fysiska kontakten spelar mindre roll gör att aktörer som Landshypotek, Hypoteket och Stabelo kan erbjuda räntor som storbankerna inte är i närheten av.

Idag kan storbankerna erbjuda en genomsnittlig rörlig ränta på mellan 1,40 och 1,70 procent medan exempelvis Stabelo och Landshypotek kan erbjuda en rörlig ränta på omkring 1,20 procent.

Många kunder väljer trots det de mer etablerade aktörerna vilket gör det viktigt att erbjuda lägst ränta för att locka till sig fler marknadsandelar och vara mest lönsam inom segmentet.

Nu vill Handelsbanken ta bolånesegmentet till nästa nivå och bli störst i Sverige, något Swedbank är i dagsläget.

– Vår ambition är att kunna möta alla aktörer men om det blir exakt på samma nivå eller strax däröver, det beror på, säger vd:n för Handelsbankens bolåneinstitut Stadhypotek, David Haqvinsson, i en intervju med SvD.

Ska möte nischbankernas erbjudanden

Handelsbanken har idag 22 procent av marknadsandelarna mot Swedbanks 23 procent. För att ta klivet upp på toppen vill Handelsbanken kunna möta nischbankernas erbjudanden. Det innebär bland annat att bolånekunder med en belåningsgrad under 60 procent ska ha möjlighet att förhandla till sig en rörlig ränta på cirka 1,25 procent. I dagsläget har Handelsbanken en genomsnittlig rörlig ränta på 1,46 procent.

Oklart hur lågt Handelsbanken är villiga att gå

Hur pass mycket Handelsbanken kan tänka sig att pressa sina räntor för att bli störst är ännu oklart. Men självklart finns en smärtgräns. David Hagvinsson säger att rörliga räntor under 1 procent är osannolikt att vi får se.