Giving Tuesday

Missa inte Giving Tuesday 2019

Giving Tuesday är något av en motreaktion till alla dagar i november vikta för konsumtion. Det är därför som just tisdagen efter Black Friday och Cyber Monday har vigts till temat att “ge till andra”, istället för att lägga alla pengar på nya prylar.

Konceptet Giving Tuesday uppstod först i USA år 2012 och växte snabbt till en rörelse som nu engagerar tusentals organisationer och miljontals människor världen över. I Sverige lanserades konceptet 2017 under Giva Sverige. Idén är mycket enkel och tilltalande; det går ut på att alla kan göra något för att förbättra vår värld, vare sig det är lokalt eller internationellt. Om du vill skänka pengar finns det ett flertal kvalitetskontrollerade organisationer att välja mellan via Giva Sverige, men om din ekonomi inte tillåter större donationer kanske ett bättre alternativ är att ge av din tid istället?

Alla kan ge något

Även om de hjälporganisationer som syns mest vanligtvis ber om donationer så finns det andra sätt att göra sin omvärld till en bättre plats. Vi lever i en vardag där vi “inte har tid”, men att ge av sin tid och engagera sig i lokala projekt är oftast mer givande än att enbart ge pengar.

Om du ändå känner att en donation är ett bättre val för dig så glöm inte att det den 1 juli 2019 återinfördes en skattereduktion för gåvor på upp till 1 500 kronor per år till ideella organisationer.

Tips på alternativ till dig som vill ge av din tid

 • Engagera dig i idrottsrörelsen för barn
 • Ställ upp som volontär i äldrevården
 • Bli språkvän till en nyanländ
 • Leta efter försvunna personer med Missing People
 • Bli volontär hos Röda Korset
 • Ta hand om en herrelös hund eller katt.
 • hjälp till på ett katthem eller hundhem
 • Stöd Djurambulansen
 • Rensa hemma och skänk till en hjälporganisations second hand

 

Att ge av sin tid innebär uteslutande att vara en god medmänniska. Det kan handla om att hjälpa till med läxläsning, befinna sig på akuten som stöd eller besöka ett äldreboende. För gamla, sjuka och personer utan anhöriga på nära håll är umgänget med andra människor minst lika viktigt som vård och mediciner. Det är tyvärr den sociala biten som först försvinner vid nedskärningar. Att bara dricka en kopp kaffe och prata en stund eller gå ut på en promenad är oftast mycket uppskattat.

Tips för dig med ekonomisk kunskap

Det här med ekonomi, lån och sparande är något som många tycker är komplicerat. Om du har ekonomisk kunskap finns det många som skulle uppskatta att du delar med dig. Ekonomibloggar och poddar i all ära, men om du kan hjälpa en person direkt med dennes problem så kan ni också glädjas ihop när ni ser resultat. Delad glädje är ju som känt dubbel!

 • Bli god man för någon som behöver hjälp med ekonomin. Du hittar information om detta på din kommuns hemsida.
 • Känner du någon som lånar lite för mycket? Hjälp personen att samla sina lån.
 • Är det någon i din bekantskapskrets som vill starta eget? Hjälp personen med sin ansökan om lån från Almi.
 • Gå med i en Facebookgrupp som fokuserar på ekonomi och svara på frågor ställda av andra medlemmar.

Ge bort en donation i julklapp

Svårt att hitta den perfekta julklappen till personen som har allt? Istället för ännu en pryl som inte kommer till användning kan en donation vara ett bra alternativ.

Kolla gärna hos Giva Sverige, eller varför inte anmäla er båda som volontär? Då gör ni både nytta och får tillfälle att umgås mer. Det blir en gåva som skänker glädje i många led, både för givaren, mottagaren och den som donationen riktar sig till.